Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

De ideale leidinggevende

Bazen. Je kunt tegen hun beleid aantrappen en erover klagen. En dat gebeurt ook vaak. Het is dan ook niet gemakkelijk om de ideale baas te zijn.

Ik moet erom denken wat ik schrijf, want mijn bazen lezen mijn blogs. Maar ik heb gelukkig helemaal niets te klagen als het om leidinggevenden gaat. Toch hoor ik hier en daar collega’s weleens mopperen over hun bazen.

Nu zijn verpleegkundigen ook moeilijk te managen, lees ik in een boek van gezondheidszorgadviseurs van C3. Daarin wordt gesproken van twee werkelijkheden binnen zorginstellingen. Die van het management met kaderbrieven, structuurnotities en dergelijke. En de werkelijkheid van de verpleegkundige die moet voldoen aan de zorgvraag van de patiënt. Verpleegkundigen roepen dat zij beter dan managers weten wat nodig is voor goede zorg, omdat zij informatie hebben uit eerste hand; van de patiënt. De verpleegkundige kiest ervoor om beslissingen van managers naast zich neer te leggen, omdat zij voelt dat een patiënt iets anders nodig heeft. Dit frustreert de managers.

Tja, wat moet een manager met een kudde verpleegkundigen? Alle verpleegkundige trouw en toewijding steken wij in het vasthouden aan gewoonten en beschermen van al wat bekend is. En doen we dat werkelijk voor de patiënt of is het veiliger voor onszelf?

Maar stel dat ik nu een vacature mocht schrijven voor een nieuwe baas, dan zou ik dit vragen:  ‘man of vrouw die weet hoe een patiënt zich voelt. Die op de werkvloer is om te proeven wat verpleegkundigen doen. Iemand die directeurenbeleid kan vertalen in praktische verpleegtermen en hart voor de zaak. Die de winstpunten voor patiënten kan noemen uit nieuwe beleidsnota’s. Een mens die mee juicht en huilt.’ Ben jij de man of vrouw die ons in begrijpelijke taal de voordelen kan tonen van nieuw beleid, dan luister ik naar en vlieg ik voor je.

Ik ben geen lieverdje, soms. (Toch, baas?) Tenminste, ik zeg niet meteen ‘oké’ op nieuwe maatregelen. Vraag je mij nou wat de ideale baas moet kunnen, dan zou ik zeggen: dat zien en begrijpen en mij vervolgens met een arm om mijn schouder de juiste kant op duwen.

Hoe ziet de vacature voor jouw ideale baas eruit?

3 REACTIES

  1. Been there, seen that: voor de uit het juiste hout gesneden manager is het managen van een verpleegkundig team een fluitje van een cent. Zelfs als de “chef” een half jaar uit de roulatie is, zal de afdeling gewoon op het zelfde level doordraaien, want zij/hij heeft ervoor gezorgd dat zeker 3 teamleden haar/zijn taken over kunnen nemen. Helaas heb ik er in bijna 40 jaar eigenlijk maar 2 gekend.

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn ideale baas is er één die eerlijk is over de achtergronden van beslissingen. Die luistert naar de inbreng van het verplegend personeel. Het zou m.i. geen kwaad kunnen als het management af en toe stage zou lopen op de afdelingen, zodat ze niet blijven hangen in hun cijfertjes en beleidsplannen.
    Andersom denk ik dat eerder genoemde eerlijkheid belangrijk is, want voor mij is het soms een raadsel hoe beslissingen samen vallen met mantra’s als “kwaliteit van zorg” en “patiënt centraal”.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.