Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

De juiste woorden

Het is ons vak niet altijd makkelijk de juiste woorden te vinden. Soms is het beter om niets te zeggen, soms ook weer niet.

We kennen allemaal wel het dilemma: wat moet ik hier nou zeggen, hoe moet ik hierop reageren? Ouders die in frustratie over het ziekteverloop van hun kind verbaal agressief reageren op een vraag.  ‘Zijn ze nou kwaad op mij, of speelt er iets anders?’

Het benoemen hoe hun reactie bij me overkomt, werkt dan kalmerend en biedt een opening om er verder over te praten. In het weekend moest ik naar een jonge cliënt, waarvan ik wist dat  aan zijn euthanasiewens de volgende avond gehoor werd gegeven.
Het hele proces was goed doorgesproken met de huisarts, de psycholoog en als laatste ook met de SCEN-arts.  Ik was twee keer eerder bij hem geweest en wist uit de gesprekken dat hij dit echt wilde. Op weg naar hem toe zat ik me af te vragen: hoe neem ik nou straks afscheid van hem?

‘Slaap lekker’ of  ‘Nog een goede dag morgen’? Ik wist het niet. Nadat ik zijn pompje tegen de misselijkheid had aangevuld, ben ik het gesprek maar begonnen door te zeggen: ‘Ik weet ook niet goed wat te zeggen’. Eén van de ouders antwoordde: ‘Ja, ik weet eigenlijk ook niet hoe je hier mee omgaat’.

Daarna volgde een redelijk ontspannen gesprek waarin nogmaals werd gesproken over de nadrukkelijke euthanasiewens en dat het zo goed was. Ik heb na tien minuten mijn cliënt de hand geschud en afscheid genomen met de woorden: ‘Een goede reis morgen, waar je ook heengaat’.

Gisteren heb ik met mijn collega die de volgende dag bij hem was geweest erover gesproken, en die bleek hetzelfde gezegd te hebben.  Ja, het is soms moeilijk om de juiste woorden te vinden.

3 REACTIES

  1. Kort nadat dit artikel geplaatst is, heb ik je uitgebreid gesproken.
    Als ik dit toen al had gelezen, had ik vast en zeker tegen je gezegd dat ik ook niet weet wat je zeggen moet of juist niet zeggen moet.Diezelfde avond kwam ik vlak voor het eigenlijke overlijden van een mevr., binnen in een kamer vol familie.Ik gaf aan dat het bijna zover was. Ik ben er bij gebleven, op de achtergrond.Dat is ook moeilijk om dan te kiezen wat je wel en niet zegt en of je wel of niet blijft.Verschillende van de familie gaven wel aan dat ze er blij mee waren dat ik er juist op dat moment was.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind dat je de juiste dingen gedaan hebt Jos. Dat een collega de zelfde woorden gebruikt heb wil dat niet ontkrachten. Je hebt aangegeven dat je niet wist wat te zeggen, dat zegt al veel. Je hebt er nog over doorgesproken met een van de ouders, dat zegt ook veel. Je was er voor ze op dat moment. Daarbij denk ik ook dat het erom gaat hoe je iets zegt en niet wat je zegt.
    Tineke

  4. Jos ik herken deze situatie en denk het merendeel van de mensen die in de zorg werken. Ik vind dat je het goed hebt opgelost. Volgende keer kun je proberen de keren ervoor met die persoon erover te praten, daar leer je van. Zo leer je veel en kun je anderen maar ook jezelf helpen dit onderdeel minder beladen te laten zijn.
    Fieny.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.