Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De nadelen van geïsoleerd verplegen

In deze tijden van griep is geïsoleerd verplegen actueler dan ooit. Maar wat kan isolatie vervelend uitpakken...

Het feit ligt er: we hebben een nieuw griepvirus en een pandemie lijkt onvermijdelijk. De ziekenhuizen zijn er in veel gevallen klaar voor, men is goed geïnformeerd over wat te doen, de protocollen liggen klaar.

Helaas zijn de media minder goed op de hoogte. Ongeruste patiënten bellen in paniek naar de Spoedeisende hulp of huisarts met wat vage klachten. Omdat hun familie zei dat ze wel eens Mexicaanse griep kunnen hebben en ze bang zijn dat ze nu komen te overlijden. Meestal is er niets aan de hand. Diarree en hoofdpijn alleen is geen griep.

Waar deze onwetendheid al niet toe leidt. Wat een onrust. Mocht het wel zo zijn dat we een patiënt opnemen met de Influenza A H1N1, dan zullen we hem moeten geïsoleerd moeten verplegen. Aan ons de taak om de patiënt goed te informeren. Want dat isoleren niet altijd beter is voor de patiënt bleek wel toen we een MRSA-besmette patiënt op een eenpersoonskamer met sluis moesten leggen.

Geïsoleerd en alleen, terwijl meneer daarvoor op een vierpersoonskamer lag. De patiënt lag voor observatie buikklachten op de afdeling en was prima aanspreekbaar en stabiel. Wel was meneer al op leeftijd.

Na twee dagen op zijn nieuwe kamer werd meneer steeds stiller, at niet meer en was zo moe dat hij heel de dag lag te slapen. Hij dronk niet meer en we begonnen ons grote zorgen te maken. Hoe kon dit nu? Wat was er aan de hand? De behandelend arts deelde deze zorg en is met meneer en zijn echtgenote in gesprek gegaan. En wat bleek?

Meneer dacht dat hij apart was gelegd om te sterven. In zijn optiek was hij opgegeven, want hij was tenslotte naar een eenpersoonskamer verhuisd. In overleg met de ziekenhuishygiënist hebben we meneer op een andere kamer gelegd en de isolatie aangepast. Na goede uitleg is hij snel opgeknapt en huiswaarts gegaan. Wat een verschil kan goede informatie maken!

Heb jij ooit ook zoiets meegemaakt?

Judith Pors werkt op de spoedeisende hulp van het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem. Ze leverde een aantal jaren een bijdrage aan de column Nieuw bloed in Nursing.

In het kader van het 15-jarig jubileum van Nursing schrijven zes oud-columnisten een gastblog. Judith Pors is de vierde in rij. Verder zijn er bijdrages van Joanneke Bleichrodt, Mark Traa, Sacha Hubert,  Fadoua Bouali en Mathilde Bos (zie ons speciale jubileumdossier).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.