Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De oplossing voor arbeidsongeschiktheid

Steeds meer zorgverleners raken arbeidsongeschikt. Zo oordeelt Trouw keihard naar aanleiding van een UWV-onderzoek.

Volgens het onderzoek, gaat het tegenwoordig teveel om de poen. En daardoor te weinig over de mensen die die poen binnen moeten halen. Volgens het artikel concentreren zorgleiders zich teveel op efficiency en te weinig op de mensen die het systeem gemotiveerd zouden moeten dragen.

Het UWV stelt dat zorgbazen meer aan moeten sluiten bij de persoonlijke interesses van de zorgmedewerkers. Natuurlijk kan mijn unithoofd niet zeggen: ‘Sandra, jij houdt van uitslapen, dus jij mag voortaan later beginnen.’ Dat begrijp ik (jammer genoeg).

Maar ik spreek in de termen van goede leiders als ik geïnteresseerd vraag aan mij bazen: ‘Wat kunnen jullie betekenen voor mij?’ Vertel mij eens in een functioneringsgesprek wat je over me weet. Waar houd ik van? Wat vind ik mijn werk het leukst? Laat eens zien dat je me ziet. En als ik dan vertel hoe ik het komende jaar harder wil gaan werken en mijzelf weer wil verbeteren, zeg jij dan hoe jij mijn krachten wilt gaan aanmoedigen?

Misschien moet de eerste stap van mij komen. Van verpleegkundigen, bedoel ik. Ik wil best mijn leidinggevenden tegemoet komen en vertellen wat mijn passies zijn. Ik ben gek op mooie mannen, chocola eten, goede gesprekken voeren, mezelf uitdagen,  een complex probleem aanpakken, heel lang en hard lachen – o ja – en schrijven vind ik ook leuk. Kan je daar iets mee?

Ach, vergeet die mannen en chocola maar even. Maar goede gesprekken voeren kan ik in mijn werk. Laat mij bijvoorbeeld meer begeleiden; chronisch zieken, stervenden of leerlingen. Laat mij dingen uitleggen. Laat mij een plan maken van A tot Z. Voor een patiënt of voor een heel team of voor mijn persoonlijke carrière desnoods. Lach met mij en gun mij en mijn collega’s grappen en grollen tussen ons serieuze werk door. En zal ik dan al deze adviezen eens op papier zetten (of online)? Dan hoef je alleen nog maar te knikken dat je het een goed idee vindt.

Ik zeg niet dat mijn baas het niet goed doet. Maar toen ik dit artikel las, dacht ik wel: het kan overal altijd beter. En dan mijn wijsheid van de dag: laat mijn baas mij laten zien dat hij me ziet en ik zal hard voor hem werken.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.