Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

De voordelen van de Zilveren Kruis pilot wijkverpleging

De afgelopen maanden is er veel commotie over de pilot wijkverpleging van Zilveren Kruis in Utrecht, Zwolle en Hardenberg. Het is jammer dat de nadelen afleiden van de positieve kanten van de pilot, vinden Henk Rosendal en José van Dorst van de Stichting Bevordering Wijkverpleegkundige.
De voordelen van de Zilveren Kruis pilot wijkverpleging

In de pilot wijkverpleging wordt één wijkregisseur aangewezen met een gegarandeerd wijkbudget voor een periode van drie jaar. Als cliënten zorg willen ontvangen van een andere aanbieder dan de aangewezen wijkregisseur, dan is dat altijd mogelijk als die aanbieder als onderaannemer afspraken maakt met de voorkeursaanbieder. De kritiek van partijen gaat vooral over de verwachte inperking van keuzevrijheid van cliënten. Een ander punt van kritiek is dat het een bezuiniging zou betreffen.

Wat opvalt is dat de aandacht hierbij vooral is gericht op de nadelen. Een deel daarvan is terecht, zeker als onderaannemers slechts 75% van de tarieven vergoed krijgen. Dat percentage moet stevig naar boven worden bijgesteld. Dat maakt het voor alle betrokken aanbieders ook beter mogelijk om onderling afspraken te maken en de keuzevrijheid van cliënten meer te borgen.

Echt wel positieve kanten

Het is jammer dat de voorgenomen 75%-afspraak afleidt van de positieve kanten van deze pilot, want die zijn er wel degelijk. De pilot maakt het mogelijk is om meerjarige afspraken te maken over wijkgerichte preventie, ook bekend als segment 1 of S1. Het gaat hier om niet op de persoon toewijsbare (preventieve) zorg, die ertoe kan leiden dat de gezondheid van mensen wordt bevorderd. Het determinantenmodel van Lalonde uit 1974, later aangepast door het RIVM, laat zien dat onze gezondheid door vele factoren wordt beïnvloed. Sterker: de belangrijkste factoren bevinden zich buiten de zorg.

Het beroep van wijkverpleegkundige verandert

In een eerdere blog geven Henk en José uitleg over de definitie van gezondheid. Lees meer >>>

Een structurele samenwerking met andere disciplines is dus noodzakelijke voorwaarde om op wijkniveau resultaten te behalen. En laat de pilot van Zilveren Kruis nu de mogelijkheid bieden om eens écht werk van te maken van die samenwerking met andere disciplines. Want als de zorgverzekeraar de beschikbare middelen verspreidt over veel zorgaanbieders en nog meer wijkverpleegkundigen – zoals dat nu gebeurt – dan zal er weinig terecht komen van daadwerkelijke wijkpreventie.

Uiteindelijk plukken wij allemaal de vruchten van goed georganiseerde wijkgerichte preventie: de burgers, de aanbieders, de gemeenten en ja, ook de zorgverzekeraars. In plaats van deze pilot direct af te serveren, zou het wellicht slimmer zijn om de werkwijze eens goed uit te proberen en de daadwerkelijk optredende negatieve én positieve effecten voor zich te laten spreken. Laten we het gewoon gaan doen!

Henk Rosendal en José van Dorst zijn respectievelijk lector Wijkzorg aan de Hogeschool in Rotterdam en adviseur en vice-voorzitter van de fractie Wijkverpleegkundigen van V&VN. Samen startten zij de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW). Zij bloggen over de hervorming in de langdurige zorg en de nieuwe rol van de wijkverpleging.
José van Dorst

4 REACTIES

  1. zilveren kruis is een van de duurste verzekeraars ,en bepalen dan dat mensen alleen zorg krijgen van een organisatie die daar waarschijnlijk net niet genoeg voor betaald krijgt . emn volgens mij is het nog altijd zo dat kwaliteit geld kost. dit geld niet alleen voor exclusieve kleding en goederen maar zeker ook voor medewerkers in de zorg. zorgen dat je goed bijblijft scholingen volgen symposia bezoeken enz. enz. daarbij komt dat er nog steeds keuze vrijheid is in Nederland maar op deze manier is er voor veel mensen geen keuze mogelijk en worden ze gedwongen om een dure zorgverzekering te nemen, of maar geen zorg aan te vragen omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen. dat samen werking belangrijk is weet iedereen en dat sommige huisartsen het lastig vinden dat er meerdere zorgaanbieders zijn begrijp ik ook, maar dat is in mijn ogen geen reden voor deze ontwikkeling, en de opgegeven reden van de verzekeraar
    , dat zij de beste zorg voor de laagste prijs willen voor hun klanten, daar heb ik mijn vraagtekens bij. volgens mij gaat het hen om de winst en hun eigen salaris.

  2. Lees alle reacties
  3. Raad deze bloggers aan achter hun bureau vandaan te komen en te kijken en luisteren naar de mensen in het werkveld!. Woon in Utrecht, waarom zouden huisartsen, specialistische teams en zorgaanbieders tegen deze pilot geprotesteerd hebben? Juist, omdat het de goede samenwerking die er al is kapot maakt! Cliënten hun vaste zorgverleners ontzegt of anders dwingt naar Zilveren Kruis over te stappen! Misschien straks maar cliënten streepjescode op voorhoofd plakken?

  4. Zorgverzekeraars moeten doen waar ze goed in zijn en zich niet bemoeien met het salaris van een ander. Zolang management 100 procent loonsverhoging krijgt en de wijkzorg met 75% van het normale tarief moet gaan werken is hier sprake van scheefgroei. dat gaat altijd ten koste van de client

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.