Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De zorg is zoveel meer dan praktische handelingen alleen

Psychologe Anikó Hazelebach en verpleegkundige Sandra Otte “De zorg is zoveel meer dan praktische handelingen alleen.
Psychologe Anikó Hazelebach en verpleegkundige Sandra Otte

Tegenwoordig worden mensen steeds ouder en blijven zij langer thuis wonen. Vroeger ging men vaak in een eerder stadium naar een verzorgingshuis. Veel bewoners maakten toen gebruik van eigen specialisten, zoals een huisarts of fysiotherapeut. Nu zijn deze specialisten onderdeel van de zorg geworden. Bij De Nieuwe Plantage is duidelijk een omslag van verzorgingshuis naar verpleeghuis merkbaar.

“Er zijn nu veel meer bewoners met een hogere indicatie in De Nieuwe Plantage. Dit betekent dat er meer én complexere zorg nodig is. Daarom zijn de korte lijnen tussen zorg, welzijn en behandeling zo fijn”, vertelt Anikó Hazelebach, psychologe bij De Nieuwe Plantage. “We zitten bij elkaar in het pand. We weten elkaar snel te vinden en bespreken onder andere complexe casussen met elkaar.” Regieverpleegkundige, Sandra Otte, beaamt dit. “Ik ben sinds 2012 werkzaam bij De Nieuwe Plantage. In het begin moest ik bijvoorbeeld zelf naar huisartsen toe om zaken te bespreken. Dat is nu zoveel makkelijker geworden. Alle expertise zit om je heen, je hoeft het niet meer in je eentje te doen. Samenwerken is veel belangrijker geworden.”

Met elkaar

Er bestaan veel vooroordelen over het werken in een verpleeghuis, van stank tot zwaar werk, maar dat is geheel onterecht vinden beide dames. Allebei ervaarden zij hoe het is om te werken met andere doelgroepen, maar toch kwamen ze weer terug bij de ouderen. “Omdat ik neuropsychologie heb gestudeerd is het werken met oudere mensen voor mij erg uitdagend”, gaat Anikó verder. “Vooral hun brein. Ik ben erg geïnteresseerd in dementie en lees veel artikelen over dit onderwerp. In mijn opleiding is er weinig tot geen informatie over ouderenzorg. Studenten hebben hier totaal geen beeld bij en dat vind ik zo jammer. De zorg is zoveel meer dan praktische handelingen alleen. En dat maakt ons werk juist zo mooi. Je kunt elkaar helpen en van elkaars expertise leren. Onlangs hebben we samen een casus behandeld over een bewoner met somatische problemen, schizofrenie en dementie. Dan hebben we crisisoverleg en bekijken we met alle disciplines hoe we deze dame het beste kunnen helpen en behandelen.”

Meerwaarde

“Je kunt echt iets toevoegen aan hun laatste levensfase. De bewoners hebben al een heel leven achter de rug”, vertelt Sandra. “Soms is een hand vasthouden al voldoende. Geen dag is hetzelfde en ik ben nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan. Integendeel. Af en toe kijk ik naar de mensen en dan denk ik ‘zal ik net zo worden?’ Wat is het dan fijn als er aandacht voor je is. Daarom werken we persoonsgericht en is er veel aandacht voor het welzijn van de bewoner. Ik kan dus echt van meerwaarde zijn voor de mensen. Dat voelt heel dankbaar. We hebben een heel hecht, informeel team en er bestaat geen gevoel van hiërarchie. We doen het écht samen. We zijn nog op zoek naar nieuw personeel. Dus solliciteer en kom ook bij ons team, want vele handen maken licht werk!”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.