Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De zorg loslaten

De vrije weken staan voor de deur, we hoeven even niets!
De zorg loslaten

Tenminste, als je weet hoe je het werk moet loslaten. Nursing berichtte daar enkele weken geleden nog over: Steeds minder werknemers gaan zorgeloos op vakantie. 56 procent ligt op het strand nog te stressen: wordt mijn werk wel goed overgenomen? Of blijft er veel liggen tijdens mijn  afwezigheid?

Een voordeel van werken in de thuiszorg is dat het werk toch wel doorgaat. Als ‘handen aan het bed’ wordt de zorg wel overgenomen. Zit je op een andere plek in de zorg, bijvoorbeeld als leidinggevende, dan kun je er bijna zeker van zijn, dat de stapel werk die op je ligt te wachten, groot is. Delegeren lost een deel van de problemen op, maar niet alle. Een extra pleidooi voor zelfsturende teams, zou ik bijna zeggen…

Nee, als uitvoerend verpleegkundige heb je het makkelijk. Niet voor niets heeft een recent onderzoek uitgewezen dat wij het minst gevoelig zijn voor het fenomeen ‘workaholic’. Gelukkig maar, dan hoeven we niet zo nodig, toch?!

Vasthouden aan gewoontes, dat is iets wat wij weer wel goed kunnen. Wie neemt er niet de hagelslag, de pindakaas en het wc-papier mee op kampeervakantie naar het verre buitenland? Ik maak me er niet schuldig aan, alhoewel ik al jaren op vakantie het oer-Hollandse washandje mee neem. Want dat miniatuur gastendoekje in  de buitenlandse hotels, dat gaat nooit wennen! Ook al zien ze er leuk uit.
En natuurlijk de iPad, de e-reader, de mobiele telefoon, de geheugenkaartjes voor de camera en, wat neem ik nog meer mee?

Ja, deel van de stress om op vakantie te gaan is natuurlijk: wat neem je mee en wat laat je thuis? Ik beperk me dit jaar tot het hoognodige, zodat mijn koffer weer minstens vijf kilo lichter is dan die van Marion. Die pakt haar koffer in onder het motto: je kunt er beter mee, dan om verlegen zitten!

Vakantie! Het moment om even alles los te laten, te genieten van nieuwe omgevingen, kennis te maken met nieuwe mensen, gewoontes en gebruiken. Ik heb er heel veel zin in, en – zeker na de tips van Nursing – ik kan het werk goed loslaten!

Heel veel plezier in de vakantie, kom uitgerust terug, want er staat nog veel te gebeuren de komende maanden in Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.