Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Dierentuin op het werk

Tekorten, gatenkaasrooster, halve diensten alleen werken, hitte op de afdeling, kapotte airco. Een frisse zongebruinde collega vragen hoe de vakantie was, en de andere verhitte en vermoeide collega een goede vakantie toewensen. Het is weer vakantietijd.
Dierentuin op het werk

Dat betekent bij mij de afdeling ook jonge geitjes, bokjes en hertjes. Krijsende ezels, nieuwe konijntjes en kakelende kippen op het tuinmeubilair. De afdeling waar ik werk grenst met de tuin aan het dierenpark, en daaraan merk je gelijk dat het zomer wordt. Dan komen de dieren tot leven en maken ze de hele dag kabaal.

Voordat we ’s morgens de tuindeuren openzetten moeten eerst de kippen van het meubilair worden gejaagd omdat mijn collega anders niet naar buiten durft (kippenfobie?). Daarna neem ik wat patiënten mee naar buiten om het brood wat over is aan de diertjes te voeren. Dan komen ze met z’n allen aangerend en is het een drukte van jewelste. De patiënten vinden het geweldig. En familieleden vaak ook.

En gelijk hebben ze toch? Het is hartstikke therapeutisch, gezellig, en leuk om te zien.
Laatst heb ik zelfs nog samen met een patiënt een jong bokje ‘gered’ dat met zijn pootje vast zat tussen het hek. De patiënt was helemaal trots en voldaan na zijn daad, en zijn somberheid stond even op de achtergrond.

Op de activiteitentherapie bij mij op de afdeling werken ze ook veel met dieren.
Eens in de zoveel tijd komen er katten of honden waar de patiënten mee kunnen spelen, aaien, of gewoon even naar kunnen kijken. Vaak verschijnt er een glimlach en komt er een verhaal over een huisdier dat de patiënt vroeger had.

Het is al langer bekend dat therapie met dieren goed werkt bij mensen met cognitieve, sociale en emotionele problemen. Maar het blijft toch heel speciaal om dat met je eigen ogen te zien.

Agnes van Kalmthout is verpleegkundige en werkt in de ouderenpsychiatrie.

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.