Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dirk van 3 en de piepjes

'Oh oh, er is weer brand!' De driejarige Dirk reageert  op het alarm dat zijn  infuuspomp geeft.

Ook kinderen krijgen thuis zorg vanuit ons verpleegtechnisch team. Vaak gaat het om infuustherapie, nodig voor een chronische ontsteking in een gewricht of ter bestrijding van de ziekte van Lyme.

Bij Dirk wordt het antibioticum intraveneus gegeven ter bestrijding van een ontsteking in zijn knie. Ik heb hem vorige week voor het eerst aangesloten op een cassette via de CADD Legacy pomp.

Hij heeft na een week ziekenhuis geen vertrouwen meer in vreemde mensen, en zeker niet als ze al naar zijn infuus wijzen! Hij kruipt dicht tegen zijn moeder aan op de bank, en zegt regelmatig: ‘Ik vind dit niet leuk!’ Moeder probeert hem af te leiden terwijl ik mijn handelingen verricht.

Zodra Dirk in de gaten heeft dat het geen pijn doet, wordt hij al wat rustiger. ‘Hoe oud ben jij?’, vraag ik hem, en hij antwoordt schuchter ‘Drie.’ Zijn moeder vertelt dat hij snel jarig is en op mijn vraag hoe oud hij dan wordt, steekt hij enthousiast vijf vingers van zijn linkerhand op. Moeder en ik schieten in de lach: ‘Nou, zo snel gaat dat niet hoor!’ En ik laat hem vier vingers zien: ‘Je wordt dan vier.’

Bij het verwisselen van de cassettes klinkt er nog wel eens een alarm. Zo ook nu, als het starten van de pomp het alarm ‘Lucht waargenomen’ geeft. ‘Oh jee, ik hoor de brandweer’, zeg ik tegen Dirk die mij aankijkt met een gezicht van ‘waar heb je het over’? In de slang op de cassette zit nog een heel klein luchtbelletje. Ik tik dat omhoog, zorg ervoor dat de luchtbel uit de slang verdwijnt, en kan vervolgens de pomp starten.

Een dag later sta ik weer bij Dirk op de stoep. Hij is net wakker, en zit bij moeder op de bank. Ook nu klinkt het alarm van de pomp en Dirk roept spontaan ‘Oh, oh, er is weer brand!’  Hij kijkt mij stoer aan, met een blik van: ‘dat heb ik tenminste onthouden van gisteren’.

Vervolgens gaat het verwisselen van de cassette zonder problemen. Dirk heeft de kat uit de boom gekeken en besloten dat hij mij best wel een beetje kan vertrouwen… Nu maar hopen dat hij dat vertrouwen blijft houden als ik van de week de insteekopening van zijn PICC-katheter moet schoonmaken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.