Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Domotica

Zorg op afstand is in opkomst. Het bespaart tijd en geld. Maar waar voelt een mens zich het prettigst bij? vraagt verzorgende Conny zich af.

Zorg op afstand is realiteit geworden, dankzij nieuwe snufjes die een ‘thuiswoner’ ter beschikking staan: de domotica. De betekenis van het woord ‘domotica’, is een samenstelling van het Latijnse woord ‘domus’ (huis) en ‘elektronica’. Alle apparaten die elektronische informatie kunnen opnemen en verzenden vallen onder dit begrip.

 

Zorg-tv

Eerst was er alleen een audioverbinding, nu komen her en der visuele verbindingen tot stand. Via een tv-toestel kan iemand een verbinding met de centrale post leggen. Een verpleegkundige kan zo met een cliënt overleggen, bij vragen of problemen. En niet alleen een verpleegkundige is te raadplegen. Nee, zelfs een arts kan erin betrokken worden, zo staat te lezen in een bericht over zorg-tv voor de cliënten van thuiszorgorganisatie Hilverzorg in Hilversum. De arts zoomt via de webcam in op een rode plek of zwelling, en de diagnose kan gesteld worden. De cliënt krijgt direct advies en eventuele medicatie kan worden opgehaald bij de apotheek. Het is tijd- en kostenbesparend.

 

Menselijk?

Zorg-op-afstand wordt de nieuwe stijl van dienstverlening in de toekomst. Maar is het, ook menselijk gezien, wenselijk? Is dit nu echt wat ons te wachten staat, vraag ik mij af. Een huis vol elektronica biedt de bewoner dan misschien een veilig gevoel, maar aan de andere kant schept het ook afstand. Ik weet niet wat ik zou kiezen, praten tegen een monitor of tegen iemand die mijn hand vasthoudt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.