Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Donor of niet?

Ophef. Over de grote donorshow van BNN. Er is al heel wat over gezegd. Er zijn vragen gesteld in de Kamer. Het stond in de kranten. Het bleek nep te zijn.
Donor of niet?

Ophef dus, over een onderwerp dat eigenlijk ook zo bij het leven hoort: leven en dood. En ziek zijn, ernstig ziek.

Is het ethisch verantwoord, kán dit wel op de Nederlandse televisie? Velen zullen op beide vragen ‘nee’ antwoorden, een enkeling ja. Zelfs presentator Patrick Lodiers, voor wie ik toch wel enig ontzag had na het maken van de prachtige serie over mijn lijk (wat destijds ook ophef veroorzaakte, maar wat wel práchtige televisie was) geeft toe dat het niet ethisch verantwoord is. ‘Maar we willen ook laten zien dat het leven niet alleen maar leuk is. En dat er meer aandacht moet komen voor de donoren,’ zegt hij in een spotje voor de grote donor show. De show leverde uiteindelijk duizenden nieuwe donoren op.

Sommige mensen hebben uitgesproken hun codicil in te trekken als de show daadwerkelijk uitgezonden wordt. Dat steekt me, want ik denk dat je het dan niet helemaal goed begrijpt. Wat kunnen die zieke mensen doen aan een show waar ze zelf niet voor kiezen? Moet op deze manier hun kans op een beter leven worden ontnomen? Al zolang ik het mag ben ik donor, een zeer bewuste keuze. Al hoop ik dat wanneer het zover is, het nooit een wedstrijd zal worden…

Ga jij anders denken over je donorcodicil na deze show? Ben jij zelf donor?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.