Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doodswens

Wat als je op je oude dag klaar bent met je leven? Dan heb je een probleem, constateert verzorgende Conny

Als je op je oude dag klaar bent met je leven, zoals dat zo mooi wordt geformuleerd, heb je een groot probleem. Tenminste, wanneer je een redelijk gezond lichaam hebt. Want alleen als er groot lijden is en als het overlijden op korte termijn is te verwachten, dan kun je in aanmerking komen voor euthanasie.

 

Psychiater

In de Volkskrant stond een verhaal over een bejaarde man die dood wilde. Niet omdat hij ernstig ziek was, nee, hij hield het voor gezien met het leven. Om zijn wens te verwezenlijken ging hij naar zijn huisarts. Deze vertelde de man dat hij hem niet kon helpen omdat hij anders volgens de wet een moord zou begaan. Hij stuurde hem wel door naar de psychiater. En deze besloot de man te laten opnemen op een gesloten afdeling van een instelling. Hij vond het zeer aannemelijk dat de man zichzelf van leven zou beroven. En daar zit de man nog steeds.

 

Euthanasie

De meningen over euthanasie zijn verdeeld, iedereen heeft ook recht op zijn mening. Het is heel goed dat er zeer terughoudend en zorgvuldig gehandeld moet worden. Maar om dan zo’n man op een gesloten afdeling te plaatsen, is wel heel wrang.

 

Zelfdoding

Dit geval staat niet op zichzelf. Het komt vaker voor dat gezonde oudere mensen een doodswens hebben. Ik heb dit verzoek van cliënten ook vaak tijdens een artsenvisite gehoord. Het is daarom heel goed dat de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, een campagne start om euthanasie bespreekbaar te maken voor mensen die geen levenswens meer hebben. Wellicht kan dit bijdragen dat gruwelijke manieren van zelfdoding niet meer nodig zijn.

 

 

Heb jij ook te maken met niet-terminale cliënten die niet meer verder willen? Deel je ervaringen met collega’s via de reageer-knop hieronder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.