Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Doorleren of niet?

Tijdens het passen van een jurk raakt Helga aan de praat met de verkoopster in een kledingzaak. Ze is mbo-v verpleegkundige maar kan geen baan vinden. Helga nodigt haar uit voor een gesprek.

Het is niet mijn gewoonte om tijdens het winkelen adviezen te geven over iemands loopbaan. Maar tijdens het passen van dat leuke jurkje raak ik in gesprek met de verkoopster. Zij is negentien jaar, net klaar met de mbo-v en voelt een grote passie voor verloskunde. Haar doel is uiteindelijk verloskundige te worden. Het lukt echter niet om werk te vinden binnen het ziekenhuis, laat staan op een afdeling verloskunde. En daarom werkt ze nu in deze kledingzaak. ‘Als ik eerlijk ben, verveel ik me hier,’ vertelt ze. ‘Ik hoop dat ik snel als verpleegkundige aan de slag kan.’ Ik maak met haar een afspraak om verder van gedachten te wisselen, want ik zie wél mogelijkheden voor haar.

Tijdens het doorscholingsgesprek vertelt Ilse, want zo heet ze, dat ze verschillende stages in het verpleeghuis en op een transferafdeling in een ziekenhuis heeft gelopen. Ze heeft dus nauwelijks ziekenhuiservaring en die is juist nodig om haar doel te bereiken. Samen bekijken we op welke afdelingen ze eventueel zou kunnen starten om ziekenhuiservaring op te doen. We komen tot een behoorlijk aantal, zoals geriatrie. Deze afdeling ligt dicht bij haar ervaring, maar ook interne afdelingen komen in aanmerking.

Ook bekijken we welke afdeling belangrijk kan zijn om in de buurt van het specialisme verloskunde te komen. De kinderafdeling en de afdeling gynaecologie komen daarvoor in aanmerking. Verder wordt besproken hoe ze een goede sollicitatiebrief in elkaar zet en hoe haar cv er het beste uit kan zien. Ik geef tips hoe ze het beste het sollicitatiegesprek kan voorbereiden.

Ilse zou ook kunnen doorleren. Omdat ze nog niet precies weet hoe haar route eruit moet zien om straks verloskundige te worden én omdat ze over veel dingen enthousiast is, stel ik voor de hbo-v te doen. Ze is jong en kan nog veel kennis en ervaring opdoen. Door nu haar kansen en mogelijkheden breed in te zetten, kan ze later meer de specialisatie en verdieping zoeken. De hbo-v vergroot haar kansen op de arbeidsmarkt en de keuzes die ze kan maken.

Met al deze tips en adviezen is zij naar huis gegaan om nog eens goed na te denken over alle mogelijkheden. Later mailde ze dat ze in september start met de hbo-v.

8 REACTIES

 1. ik zit met een zelfde probleem. ik ben 50 jaar en l bijna 35 jaar werkzaam in de zorg. inmiddels heb ik al vele jaren mijn diploma helpende niveau2.tevens certificaat medicijnen delen en toedienen.
  graag zou ik niveau 3 doen. maar kan nergens een opleiding plek vinden. alleen maar 0 urecontracten.
  ik wil desnoods zelf de opleiding betalen, maar moet dan wel een paar uur per week vast hebben omdat te kunnen betalen.
  is toch te gek voor woorden

 2. Lees alle reacties
 3. Heel herkenbaar.
  Ik ben zelf ook MBO verpleegkunde afgestudeerd. Tijdens mijn opleiding verschillende ervaringen opgepikt. Maar mijn passie was verloskunde!!
  Ik ben na mijn verpleegkunde opl. begonnen aan de opl. verloskunde. Geen moment spijt van gehad. Daarnaast werk ik als verpleegkundige in de flexpool(van alles en nog wat)
  Dus mijn advies zou zijn, probeer het. Niet geschoten is altijd mis. Zeker als het een droom is;)

 4. Het klopt inderdaad dat je moeilijk aan een werkplek komt in het ziekenhuis. Ik heb zelf de opeleiding tot verpleegkundige gedaan niv4 en op alle vlakken stage gelopen ik kwam pas in mijn laaste leerjaar in het ziekenhuis terecht wat ik erg jammer vind! Bij het solliciteren naar een baan in het ziekenhuis krijg ik steeds maar weer te horen dat ik te weinig ziekenhuis ervaring heb. Ik vind dat erg jammer en zeer vervelend als niemand je de mogelijkheid wil bieden hoe kom je dan ooit in het ziekenhuis terecht en hoe kom je dan aan de ervaring. En bij een onbetaalde stage willen ze ook niet mee werken.

 5. Loes heeft een punt, de zorg is niet een van de makkelijkste plekken om te werken. Dit weten we allemaal wel. Maar in mijn ervaring zijn er ook momenten dat het wel wat makkelijker gemaak kan worden door begeleiders en gebeurt het niet. Er zijn zo veel leerlingen die stoppen door moeileikheden op stage.
  Aan de andere kant je moetvoor je zelf op kunnen komen, en door leeren is voor de ambisieuse mensen onder ons. En persoonlijk hoop ik dat het in de toekomst makkelijker kan.

 6. Er is zeker altijd werk te vinden. En ook de mogelijkheden om door te leren zijn voldoende aanwezig. Ikzelf heb mij op latere leeftijd om laten scholen. Allereerst MBO-v, daarna HBO-V, en nu MANP opleiding. Ik ben van mening dat het zeker te maken heeft met intrinsieke motivatie. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

 7. Mijn ervaring is dat doorleren in de zorg bijna onmogelijk is of in ieder geval lijkt
  Ik was bezig met de opleiding verzorgende ig door gedoe en toestanden op mijn leer/werkplek ben ik gestopt
  nu ben ik al een jaar op zoek naar een nieuwe leer/werkplek maar dit is bijna onmogelijk zij-instromen past in niet in het bbl organisatie systeem
  Zelfs als ik aanbied om de nodige uren in een stage te doen maar ok dit blijkt niet in het systeem te passen
  (dus bied ik me als bijna afgestudeerd vig aan om onbetaald een half jaar lang 16 uur per week te werken)
  en zelf mijn opleiding te betalen dan is voor mij al een jaar onmogelijk om een plek te vinden waar ik de laatste maanden van mijn opleiding kan doen
  En ik moet heel eerlijk zeggen dat als ik dan een reportage op de tv zie over een tekort aan gediplomeerd personeel in de zorg dat ik het gevoel krijg dat dit voor een groot deel ook aan de zorg zelf ligt

 8. Kan aan mij liggen maar … hier in Drenthe (omgeving Hoogeveen, Emmen, Assen) worden verpleegkundigen van allerlei niveau’s en verschillende opleidingsrichtingen bij 10-tallen gezocht (en klaarblijkelijk niet gevonden).
  Misschien moet de hedendaagse verpleegkundige die aan de slag wil ook eens (net als andere beroepsbeoefenaars) de horizon wat verbreden en verder kijken dan de directe omgeving van moeders pap-pot of de eigen woon-/verblijfplaats?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.