Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Doorstroom en zij-instroom in de zorg: hoe werkt dat?

Een diploma, praktijkervaring en dan toch vanaf nul moeten beginnen? Of zij-instromen zonder goed voortraject? Bij LOI Zakelijk gaat opleiden anders. Wij verbinden het werkveld aan het onderwijs.
Kirstin Stokla, manager LOI Zakelijk

Opleiden speelt een belangrijke rol in de transitie waar de zorg in zit. Nieuwe verpleegkundigen moeten goed opgeleid worden. Maar dit geldt ook voor huidige verpleegkundigen. Het is heel belangrijk om je kennis te actualiseren, je verder te ontwikkelen en aanvullende skills op te doen, vóóral binnen de gezondheidszorg.

“LOI Zakelijk staat voor het verbinden van het werkveld aan het onderwijs”

Waardevol diploma

LOI Zakelijk staat voor het verbinden van het werkveld aan het onderwijs. Wij ontwikkelen flexibel erkend onderwijs voor volwassen studenten door goed samen te werken met werkgevers zodat we zo dicht mogelijk bij de praktijk komen. Het eindresultaat is een waardevol diploma.

Maar hoe bereik je dat eindresultaat? Daar verzorgt LOI Zakelijk maatwerk voor! We gaan in gesprek met het werkveld en duiken samen in de inhoud. Hierdoor zorgen we ervoor dat onderwijs en praktijk naadloos op elkaar aansluiten. Dat kan met een zij-instroomtraject of met speciale incompany-trajecten.

Zij-instroomtrajecten voor carrièreswitchers

Een voorbeeld van een zij-instroomtraject is het traject met GGZ Rivierduinen. Dit traject zijn we gestart om het tekort aan verpleegkundigen in de GGZ aan te pakken. Met dit unieke programma hebben de verpleegkundigen in spé niet alleen vanaf de start een passend salaris, maar ook de garantie op een baan.

Wat onze zij-instroomtrajecten zo uniek maakt, is het voortraject. Zo’n voortraject is speciaal ontwikkeld zodat mensen veel bewuster het traject ingaan. Je volgt o.a. een module, er worden snuffelstages gelopen en een aantal toetsen gemaakt. Een carrièreswitch doe je niet zomaar. Op deze manier wordt er weloverwogen een beslissing gemaakt en kunnen studenten ervaren hoe het is om werken en leren te combineren.

We investeren samen met de klant veel tijd in het selectieproces zodat de klant precies weet wie ze aannemen en dat de student precies weet waar ‘ie het voor doet! In het werven en het selecteren nemen wij veel werk uit handen en door zo’n sterk voortraject zit er in het daadwerkelijke opleidingstraject nauwelijks uitval. Ook weten studenten en de werkgever hierdoor precies waar ze aan beginnen.

Incompany-trajecten

Veel ziekenhuizen en langdurige zorg kiezen voor de LOI bij het opleiden van hun personeel. Maatwerk incompany-trajecten bieden zorginstellingen veel mogelijkheden. Zo heeft LOI Zakelijk het LUMC geholpen bij het inrichten van hun opleidingstraject HBO-V Verkort. Brigit Zwartendijk (Hoofd opleidingen LUMC): “Het is pure verspilling om de kennis en kunnen van MBO-verpleegkundigen bij de opleiding HBO Verpleegkunde niet mee te laten tellen en hen de volle rit af te laten leggen. Daarom zijn we een traject gestart om onze MBO-verpleegkundigen op te leiden tot HBO-niveau.”

In overleg passen we bijvoorbeeld de volgorde van modules aan zodat het op dat moment beter aansluit op de praktijk. En om de deelnemers sneller en beter in ‘de leermodus’ te krijgen, is het programma aangepast met extra lesdagen in de eerste maanden.

Regionaal werkgeverschap en ketenzorg

LOI Zakelijk heeft een verbindende rol in het regionaal werkgeverschap. Samen met regio Zuid Holland Noord zorgen we dat er voldoende geschikte zorgmedewerkers in de regio zijn. Wij ontwikkelen het opleidingstraject en met diverse zorgdisciplines brengen we zorgmedewerkers uit ziekenhuizen, GGZ-instellingen en ouderenzorg instellingen samen in de klas. Een verpleegkundige in de GGZ of het ziekenhuis heeft een totaal andere rol. Het mengen van studenten uit verschillende zorgdisciplines kan ervoor zorgen dat er meer begrip is over de rol in de keten. Door het uitwisselen van zorgmedewerkers tijdens de stages kunnen ze kennismaken met andere zorginstellingen én van elkaar leren.

Krachten bundelen

Het opleiden in de praktijk hoeft dus niet alleen binnen de muren van één zorginstelling. Door zorgmedewerkers uit te wisselen krijgen zij meer begrip voor wat er buiten de muren van hun eigen zorginstelling gebeurt met als uiteindelijk doel: het bundelen van elkaars krachten om zo de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.