Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Een goede overdracht

Soms vind ik het jammer dat ik de zorg uit handen moet geven. De medische behandeling is klaar en de patiënt gaat dan met ontslag. Vaak - zeker op mijn afdeling - is de verpleegkundige zorg ook na het ontslag nodig. Zorg voor een goede overdracht dus.
Een goede overdracht

Ik vraag me zo nu en dan wel eens af hoe met een patiënt is gegaan na zijn of haar ontslag. De medische behandeling mag dan wel klaar zijn, maar de verpleegkundige zorg gaat nog steeds door, tot soms wel weken of maanden toe. En krijgen ze wel de juiste zorg? Dat boeit mij vaak, zeker gezien mijn eigen ervaringen als stagiair in mijn voorgaande stages.

Ik herinner mij wel eens dat ik op mijn eerste stage (zorgcentrum) een patiënt van een ziekenhuis kreeg. De oudere en demente man had zijn heup gebroken en had een wond op zijn been. Ik had van mijn leven nog nooit zo’n krappe, onduidelijke en vage verpleegkundige overdracht gekregen. Na dat de overdracht werd ontcijferd en de afkortingen duidelijk werden kreeg je beeld van de zorg die hervat moest worden.

Dat is geen goed begin van de continuïteit en kwaliteit van zorg. Nu sta ik aan de andere kant, die van het ziekenhuis. Zelf probeer ik de overdracht altijd zo duidelijk mogelijk op te schrijven. Afkortingen vermijd ik, want er is een zee aan afkortingen in het medische jargon. Maar al zeg ik het zelf, afkortingen zijn wel verleidelijk. Zo’n ‘Continuïteit van Zorg’-formulier vraagt veel je spaarzame tijd. Naast de overdracht zelf moeten ook de personalia, huisarts, verzekeringsnummer, contactpersoon. en meer vermeld worden. Veel schrijfwerk dus. Maar daar tegenover staat wel een goede overdracht.

Ik zie de overdracht ook als de sleutel van de continuïteit. Ik wil graag dat die sleutel goed past en aansluit. Betere zorg begint bij jezelf!

Quinten is derdejaars mbo-v.

3 REACTIES

 1. Hallo Quinten,
  Het probleem wat jij beschrijft kom ik ook veelvuldig tegen. Ik zit nu in mijn laatste jaar van de MBO verpleegkunde opleiding en heb dit onderwerp voor mijn scriptie gekozen.
  Mijn vraag aan jou en andere lezers: Hoe kun je deze problemen nou verminderen of, nog beter, voorkomen? Hoe kijk je hier zelf tegen aan? Wat moet er gebeuren om te zorgen dat deze problemen in de toekomst zullen verminderen of verdwijnen?
  Ook ben ik op zoek naar recente informatie waarin wetten en regels beschreven staan met betrekking op de verpleegkundige overdracht. Kan iemand mij daarmee helpen?
  Met vriendelijke groet,
  Rianne Bekkema.

 2. Lees alle reacties
 3. Hallo Quinten
  Sinds vorig jaar is er een e-overdracht. Een door V&VN uitgebrachte set van verpleegkundige gegevens die van belang zijn voor de vpk. overdracht. Dit helpt de verpleegkundige de gegevens te structureren.
  Met een elektronisch verpleegkundig dossier wordt het nog makkelijker om een overdracht te maken.

 4. in deze gecomputeriseerde tijd moet bij formulieren nog steeds alle persoonlijke gegevens e.d met de hand ingevulld worden? Hier iseen groot winst/tijdpunt te behalen.
  Zou dit ook niet eens een goed eindscripie onderwerp zijn voor HBO-V’ers?
  Een goed dekkend, duidelijk overdrachtsformulier dat eenvoudig is in te vullen, niet veel onnodige tijd vraagt en leesbaar en helder is voor de ontvanger….. graag!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.