Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Een hete herfst

Het belooft een hete herfst te worden…. En dan heb ik het niet over het weer!

De effecten van de rijksbegroting 2011 voor de gezondheidszorg beginnen vorm te krijgen. Volgens de Miljoenennota moet er ruim twee miljard worden bezuinigd, ziekenhuizen en verpleeghuizen zijn vooral de dupe. En dan weten we nog niet eens wat de effecten zijn van het regeerakkoord waaraan wordt gewerkt door VVD, CDA en PVV….

Vakbonden en werkgevers staan tegenover elkaar nu de op 14 september jl. hervatte CAO-onderhandelingen weer vast zijn gelopen. De salariseis van de bonden van 3,5% over twee jaar is daarbij het grote struikelblok. De werkgevers willen niet zover gaan.

Nee, we kunnen de komende maanden knarsetandend en lijdzaam toezien hoe er in de zorg nog meer dan voorheen wordt bezuinigd, waar reële salariseisen niet worden ingewilligd onder het mom ‘er is geen geld’. En wij, we werken gewoon door, leveren nog steeds goede zorg. Althans dat proberen we te doen met minder middelen en minder tijd. Is het vreemd dat volgens een onderzoek van de AbvaKabo/FNV twee van de vijf werkers in de zorg overwegen een andere baan te nemen als de arbeidsvoorwaarden in de zorg achteruitgaan?!

Deze week in mijn werk ook bijna een uur gesproken over geld in de zorg. Een partner van een terminale client had veel vragen over het persoonsgeboden budget. De partner was er niet van overtuigd dat de zorg die nodig was, betaald kon worden uit het beschikbare budget. Ik heb de tijd genomen om alles eens rustig door te nemen, uit te rekenen hoeveel geld er beschikbaar was voor begeleiding, persoonlijke verzorging en verpleging.

Mag je bijvoorbeeld geld dat is gebudgetteerd voor persoonlijke verzorging, uitgeven aan verpleging, of aan begeleiding? Met alle beschikbare papieren van het CIZ en het Zorgkantoor was het nog niet helemaal duidelijk te krijgen waar het geld aan besteed mag worden. Een online zoektocht brengt je ook niet veel verder. En als je dan een vraag aan het CIZ wilt stellen, dan moet je een e-mail sturen en dan mag je hopen na drie dagen antwoord te krijgen…

We zijn in dit land heel goed in het verzinnen, vaststellen, uitvoeren en instandhouden van procedures en regeltjes, maar we verliezen intussen wel de realiteit van de noden van de zorg uit het oog….

Vandaag is dan wel de herfst begonnen, maar in de zorg zal het nog lang ‘warm’ blijven!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.