Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een krachting instrument

De zorg wordt te duur. Interimmanagers en ingehuurde verpleegkundigen met leaseauto’s kosten het ziekenhuis miljoenen.
Een krachting instrument

 

Dus moet de zorg efficiënter, zo bericht het economisch bureau van ING. Dan zijn minder mensen nodig voor hetzelfde.

ING beweert dat ingrijpende maatregelen nodig zijn om de personeelsvraag te beteugelen. Anders is straks 1 op de 6 schoolverlaters nodig voor de zorg. En wie wil nou werken in een sector, waar collega’s gefrustreerd zijn vanwege een hoge werkdruk bij een laag salaris?

Volgens de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) valt het mee met de personeelstekorten, omdat de productiviteit verhoogt en de ligduur verkort. Maar productiviteit verhoogt omdat zorgverleners harder werken en kritisch blijven.

Als ik dat omdraai, heb ik ineens een krachtig instrument in handen. Tenminste, als mijn collega’s mij ‘even’ massaal bijstaan. Als ik en de mijnen minder hard werken, verlaagt de productiviteit. Minder efficiëntie van mijn kant betekent een lángere ligduur. Wij kunnen onze bazen nog veel méér geld gaan kosten.

Kennelijk is het van belang dat wij – poppetjes onderaan de zorgketen – meewerken.

Als ál mijn collega’s zich voor de volle honderdtien procent in blijven zetten, zoals we dat nu doen, besparen wij onze bazen miljoenen. Dan moeten zij echter wel onze welbekende zorgzorgen wegnemen.

Ik pleit voor verbeterde arbeidsvoorwaarden door mijn baas. Dan zorg ik met mijn collega’s – en alle lezers hier – voor de patiënten, voor efficiëntie én voor een positief imago van ons beroep.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.