Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Een praatje maken

Ik neem vaak de tijd om even rustig bij de bewoners te zitten om een praatje te maken. Praten met oude mensen vind ik interessant, en de bewoners waarderen het ook.

Nadat ik in de ochtend druk bezig ben geweest met de zorg, rapporteer ik de bijzonderheden. Daarna hebben mijn collega’s en ik pauze. Na de pauze doe ik nog wat klusjes en daarna neem ik meestal de tijd om even langs de bewoners te gaan.

Ik vraag dan hoe het met hem of haar gaat en of hij/zij nog iets bijzonders gaat doen deze week.
Meestal volgt er dan vanzelf een gesprek en vliegt de tijd voorbij. Dit is toch een van de leukste kanten van het beroep en ik vind het dan ook jammer dat het soms niet mogelijk is door de werkdruk.

In deze gesprekken praat je niet alleen over koetjes en kalfjes, maar kom je soms belangrijke dingen te weten. Zo vertelde een bewoonster dat ze zich erg sip voelde vanwege een ruzie met haar kinderen. Na ons gesprek voelde ze zich opgelucht.

Als ik besluit om weer verder te gaan, word ik meestal vriendelijk bedankt. De bewoners geven aan dat ze het erg waardeerden. Waarop ik antwoord: ‘geen dank’ en bij me zelf denk wat voor fantastisch beroep ik toch heb!

7 REACTIES

 1. Ooit zei een terminaal mannetje, nadat ik een poosje met hem had zitten praten (ondertussen zijn hand vasthoudend) Meisje als jij lacht dan lachen je ogen mee. Je bent nog zo puur en eerlijk. Vaak lachen je collega’s wel maar hun ogen zeggen wat anders. Blijf zo als je bent, bedankt dat je even tijd voor mij had. Een poosje later is deze man overleden. Dit is al bijna 10 jr geleden. Nog heel vaak denk ik aan wat hij zei, ik probeer altijd nog zo te zijn zoals toen. Het werkt, oprechte interesse ben belangstelling. Ogen zeggen meer dan je denkt. Hopelijk blijf jij ook zo Quinten, nu maar ook over 10, 20 jaar.

 2. Lees alle reacties
 3. Bedank voor de leuke reacties!
  Ik denk dat we het allemaal met elkaar eens zijn dat het een belangrijk moment van de dag is. Jammer dat het in sommige settings niet haalbaar is vanwege de werkdruk.
  @manon
  Ben het helemaal met je eens. IS het nog gelukt met je stage groetjes je Skills buddy!

 4. Hi Quienten,
  Heel goed van je dat je de tijd neemt om even een praatje te maken. Het lijkt even maar het zijn de belangrijke momenten waarbij je heel veel waardevolle informatie krijgt en kunt geven aan de bewoners.
  Ga zo door met deze positieve werkhouding!

 5. In mijn werk in de zorg, maak ik graag een praatje met de bewoner/cliënt/kraamvrouw tijdens de werkzaamheden. Als het rustig is of als ik merk dat er veel meer dingen spelen neem ik meestal meer tijd om van het praatje echt een gesprek te maken.
  Vaak komen er dingen boven tafel die mij helpen een betere zorg te kunnen verlenen.
  Een gesprek is gezellig, verlicht eenzaamheid, lucht op, wekt vertrouwen bij de zorgvrager en maakt je werk menselijk en is daarnaast heel functioneel! Kortom het is onderdeel van kwaliteit van zorg.

 6. Heerlijk, een praatje met de “patienten” op de afdeling. Ik werk op geriatrie in een algemeen ziekenhuis, en als er tijd en ruimte voor is, zijn het de meest voldoening gevende diensten. De sfeer op de afdeling is dan ook gelijk veel meer ontspannen. Dat zijn de dagen waar ik op teer tijdens de hectische diensten.

 7. hey quinten,
  ik vind jou ook echt een type daarvoor. ik ben zelf ook van de praatjes maken met de patiënten. en inderdaad merk je dan vaak de wardering, veel verpleegkundigen/verzorgenden die al een lange tijd aan het werk zijn, geven helaas soms weinig aandacht daar aan… wij als nieuwe verpleegkundigen moeten maar goed laten zien hoe het beter kan.
  groetjes,
  Manon (je buddie bij skills)

 8. Ik ben nu een tweedejaars student verpleegkunde en heb zelf ook een halfjaar stage gelopen op een verpleegafdeling (PG). Het gaf mij een gevoel van voldoening om na de zorg de tijd te nemen voor een praatje met de bewoners. Ik merkte ook dat de bewoners dat zeer waarderen. Bewoners vertellen graag waar ze mee zitten en waarderen een luisterend oor. Het is fantastisch om tijdens de drukte een moment van rust te creëren, waardoor er even de aandacht voor de bewoners zelf is. Een praatje maken doet de bewoners zoveel goeds en ze vinden het echt geweldig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.