Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

EHBO in mijn vakantie

Ben je lekker erop uit in eigen land, kun je toch nog aan de slag!

Mij overkwam het deze week tijdens een vakantie rond het IJsselmeer. We liepen over de brug in Lemmer, toen ik een vrouw van naar het leek een jaar of 65 zag struikelen en lelijk terechtkomen. Voordat ik bij haar was werd ze al door een behulpzaam ouder echtpaar een kledingwinkel in geholpen waar de filiaalchef een stoel had aangeboden.

EHBO
Ik ga de winkel in, stel me voor als verpleegkundige en EHBO-er en ga volgens de bekende vijf punten van de EHBO aan de slag. Nou, nagaan wat er gebeurd was is duidelijk want dat had ik zelf gezien. Wat het slachtoffer mankeerde was ook zichtbaar: een fors ‘ei’ op het voorhoofd, een lelijke snee in de rechterpink, en een fors geschaafde knie.

Geruststellen
Het derde punt is altijd het moeilijkste, vind ik: stel het slachtoffer gerust. Door rustig met haar te praten en in te gaan op wat ze me vertelde, was zij al heel snel vertrouwd met mij als hulpverlener. Zeker toen ze me vertelde dat ze al bijna 80 was, en ik oprecht mijn verbazing daarover uitsprak. Intussen was ik bezig om voor haar iemand te bellen, zodat ze kon worden opgehaald. Ze had al een paar keer aangegeven dat ze wat draaierig en duizelig was. Ze gebruikte verder geen medicijnen, ook geen antistolling. Op het moment dat ze begon te geeuwen, wist ik dat de deskundige hulp die je als vierde punt moet inschakelen, nodig was. Dus 1-1-2 gebeld. (Geeuwen is een van de eerste tekenen van een bewustzijnsdaling.)

Ambulance paraat
Gelukkig was de centralist die ik aan de telefoon kreeg er ook heel snel van overtuigd dat professionele hulp nodig was. Binnen 10 minuten stond de ambulance voor de deur van de winkel. Ik had de wonden met enkele snelverbanden uit de goedgevulde BHV-kist van de winkel toegedekt en mevrouw is verder door de ambulanceverpleegkundige onderzocht. De lelijke wond op haar pink moest worden gehecht, maar verder viel het allemaal mee.

Eens een pleeg…
Mevrouw werd aan de goede zorgen van het ambulancepersoneel overgelaten en wij konden weer verder, de laatste dagen van de vakantie tegemoet.  Tja, je bent en je blijft verpleegkundige, ook in je vakantie!

2 REACTIES

  1. Mijn man en ik hebben 4 jaar in het buitenland (Canada, Calgary) gewoond. Ik mocht 4 a 6 keer per jaar heen en weer om familie en vrienden te bezoeken. Ik heb menigmaal tijdens een vlucht een passagier geholpen.
    Amerikanen en Canadezen doen dat niet zo snel want ze zijn bang dat ze aangeklaagd worden als er iets fout gaat. Toch kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om te blijven zitten als ik weet dat iemand hulp nodig heeft.

  2. Lees alle reacties
  3. Als ik op vakantie ga neem ik altijd verbandartikelen mee. Veel vriendje en vriendinnetjes van de kids (en de kids)hebben hier lol van gehad. Een tegaderm om de wond af te dekken en weer lekker zwemmen. Ook thuis spring ik wel bij. Gaat er weer eens een onderuit met de brommer ma kan je even verbinden ?? leuk dat je je medemens zo kan helpen. Pleeg ben je 24 uur per dag .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.