Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen Kracht conferentie

De laatste jaren wordt binnen ggz-land hard gewerkt aan het terugdringen van dwang- en drangtoepassingen. De Eigen Kracht- conferentie sluit aan bij de nieuwe wet ‘Verplichte GGZ’, die op dit moment ter behandeling bij de Tweede Kamer ligt.
TvZ weblogger Ronald Krom

Deze wet stuurt aan op  het zoveel mogelijk voorkomen van dwangmaatregelen.
Een Eigen Kracht conferentie is een (mogelijk) alternatief voor een dwangmaatregel. De conferentie draagt eraan bij dat cliënten de regie houden, waarbij gebruik gemaakt wordt van samenredzaamheid. Het idee staat voor dat de cliënt, met zijn moeilijk oplosbaar probleem, zijn eigen kring vraagt mee te denken over een oplossing. De kring kan bestaan uit partner, gezin, familie, vrienden, kennissen, buren, collegae, vereniging of club, hulpverleners, etc. Het plan van de professional, die veelal inbreuk doet op de zelfstandigheid van de cliënt, staat minder op de voorgrond. De cliënt maakt samen met de kring een plan voor de toekomst, waarin staat wat de mensen zelf kunnen doen en waar professionele inzet nodig is.

Bij het bijeenbrengen van de kring en hun informatie speelt de Eigen Kracht-coördinator een aanzienlijke rol. Hij is onder andere betrokken bij de persoonlijke uitnodigingen, de voorbereiding van de deelnemers aan de conferentie en hij onderzoekt welke informatie nodig is om een goed besluit te kunnen neme. Hierbij stelt hij zich onafhankelijk op.

Een prachtige ontwikkeling!

Ik nodig alle werkers in de ggz uit kennis te nemen van de inhoud van de Eigen Kracht conferentie. Er wordt toenemend geschreven over deze (nieuwe) ontwikkeling in tijdschriften en op internet!

Zie bijvoorbeeld:www.eigen-kracht.nl

 

Ronald is (FACT) psychiatrisch verpleegkundige, onderwijzer en schrijver van de verhalenbundel EigenAardigheden (2011) en TEGENDRAADS (verschijnt in 2013). Hij blogt over zijn werkzaamheden in de ggz, specifiek de klinische crisiszorg. Hij heeft voordien functies bekleed als coördinator continuzorg, sociodramaturg, teamleider, hoofd en manager klinische psychiatrie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.