Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Eigen schuld dikke bult in de palliatieve zorg?

Palliatieve zorg mag in het laatste jaar hooguit tachtigduizend euro kosten.  Dik Hermans, bestuursvoorzitter van het College voor zorgverzekeringen herhaalt hiermee een door de Raad voor Volksgezondheid en Zorg in 2006 gedane uitspraak.

Hermans vindt het tijd worden om de echt lastige vragen rond  bezuinigingen in de zorg onder ogen te zien. Kort door de bocht: ‘eigen schuld, dikke bult’ als je door een ongezonde leefgewoonte ziek wordt. ‘Moet je de schade die mensen zichzelf toebrengen, volledig blijven verzekeren?’ De uitspraken van Hermans in het dagblad Trouw van afgelopen zaterdag lijken heel terecht.

Ik zeg met nadruk: lijken…. Want waar het eigen schuld, dikke bult principe nog te verdedigen is, heb ik er toch veel meer moeite mee om een prijskaartje te hangen aan de palliatieve zorg.

Iemand met COPD die blijft roken, iemand met obesitas die zijn maaltijden vooral bij fastfoodrestaurants en snackbars haalt: ja, die mogen wat mij betreft zelf in de buidel tasten in plaats van behandeld te worden op kosten van de gemeenschap. Ook al hebben we een stelsel van sociale zekerheid, waarbij wij met zijn allen de financiële lasten dragen van de gezondheidszorg, dan nog mogen wij met zijn allen van elkaar verwachten dat we risico’s vermijden.

We hebben één zekerheid in het leven, en dat is dat we allemaal ooit eens overlijden.  De een overlijdt acuut door hartstilstand of ongeval, de ander doet er soms jaren over. Juist de categorie waarbij de palliatieve en terminale zorg zo belangrijk is, zou dan bij het bereiken van de magische 80.000 eurogrens geen aanspraak meer kunnen maken op verantwoorde zorg? Gaan we dan met een rekenmachientje kijken of en zo ja, welke zorg we nog kunnen leveren?

Nee dus! Ik vind dat we bij de bezuinigingen af moeten blijven van de palliatieve en terminale zorg. Maar een forse eigen bijdrage als je door risicogedrag aanspraak moet doen op zorg: daar ben ik voor! En jullie?

13 REACTIES

 1. Gratulálunk, amelynek egyik legkifinomultabb blog, amit találkoztam itt egy kis időt! A hihetetlen, hogy mennyit lehet elvenni valamit csak azért, mert az milyen vizuálisan gyönyörű ez. Youve összerakni egy nagy blog teret remek grafikával, videók, elrendezését. Ez határozottan egy must-see blog!

 2. Lees alle reacties
 3. Már keresett az interneten próbálják megtalálni ötleteket, hogyan juthatunk el az én személyes blog oldal kódolt, a jelenlegi stílus és a téma is csodálatos. Tudta Ön, hogy a saját kódját, vagy ugye toborozni egy coder, hogy intézd el személyesen Önnek?

 4. Ik vind dit een buitengewoon domme ongenuanceerde uitspraak. Om te beginnen: wie gaat er uitmaken wat de causaliteit is tussen mijn manier van leven en mijn kwalen? Indien ik genetisch meer kans heb op een bepaalde afwijking? Moet ik mij dan daarvoor genetisch laten testen? Zodat de verzekering mij vervolgens kan vertellen dat ik geen pindas meer mag eten, want dat kwalen ten gevolge van het consumeren van pindas niet vergoed worden?
  En vanwaar die 80 KEuro? Is dat wat een mensenleven mag kosten? Ik spuug op dit soort redeneringen. Kom achter je bureau vandaan, ga mee met de verpleegkundigen en zorgverleners, kijk en huiver. En heb dan nog eens het hart om dit soort falikante onzin uit te kramen!

 5. Met de stelling eigen schuld dikke bult ben ik het helemaal niet eens. Wie kiest er nu voor om dik te worden of om ondanks COPD door te roken, lijkt me geen pretje. Ik kan me niet voorstellen dat mensen dat expres doen. Wie beschermt straks bv. nog die mensen die verstandelijk minder vermogent zijn en daardoor een verslaving of slechte leefgewoonte hebben? De grenzen raken zoek en de solidariteit in dit land is al ver te zoeken.

 6. Deels mee eens. Maar dan ook extra premie voor mensen met alcohol op die zich zelf in de vernieling rijden. Voor mensen die paardrijden en er af vallen. Ik fiets graag – maar als ik er af val en iets breek…. moet ik dan extra premie betalen? Of wel als het in mijn vrije tijd gebeurt en niet als het tijdens mijn werk (thuiszorg) gebuert… waar leggen we de grens?? CIZ afschaffen kan veel geld opleveren; topsalarissen van managers en interims wat lager… Mijn client rookt en heeft hartklachten; bijna geen inkomen; als ze moet stoppen met roken is ze zo ongeveer het enige dat haar nog ietsje ontspanning geeft kwijt… nogmaals – waar ligt de grens…???

 7. Deels mee eens. Maar dan ook extra premie voor mensen met alcohol op die zich zelf in de vernieling rijden. Voor mensen die paardrijden en er af vallen. Ik fiets graag – maar als ik er af val en iets breek…. moet ik dan extra premie betalen? Of wel als het in mijn vrije tijd gebeurt en niet als het tijdens mijn werk (thuiszorg) gebuert… waar leggen we de grens?? CIZ afschaffen kan veel geld opleveren; topsalarissen van managers en interims wat lager… Mijn client rookt en heeft hartklachten; bijna geen inkomen; als ze moet stoppen met roken is ze zo ongeveer het enige dat haar nog ietsje ontspanning geeft kwijt… nogmaals – waar ligt de grens…???

 8. Alweer bezuinigingen in de zorg.!!!!
  Nu kost palliatieve zorg weer teveel. Ik word er niet goed van.
  We worden allemaal ouder vooral met onze huidige medische wetenschap.
  Het is niet verwonderlijk dat we op onze oude dag een vorm van kanker of ander aandoeningen zullen krijgen.
  De meeste mensen die slecht voor zichzelf zorgen zullen niet erg oud worden, een uitzondering daargelaten. Dus ik zie het probleem niet. Ze schelen zo`n 10 jaar in de kosten.
  Leven en laten leven zou ik zeggen. De palliatieve zorg moet gewoon betaald worden.

 9. De “oude thuiszorg”leverd(e) 24 uur per dag acuute en palliatieve zorg bij cliente thuis, per gebied,ook voor verschillende organisatie`s.Deze medewerkers hadden de hele nacht te werken. Door concurente gaan / moeten dit momentheel verschillende organisatie`s doen ,op diverse punten in hetzelfde gebied. Ik zelf heb dit 2 jaar gedaan,gevolg niets te doen s`nachts , dit kost 1 ton per jaar per groep, ik zou zeggen laat dit per gebied door 1 organisatie verzorgen, want dit is echt weggegooid geld, dat gewoon beter besteed kan worden. Iedereen betaald best behoorlijk voor zorg, ik vind niet dat je onderscheid kunt maken. De een rookt de ander heeft stress, de een eet te veel, de ander te weinig alles heeft gevolgen voor de gezondheid. Maar ik vind wel, dat je veel dingen kunt voor komen door bij de wortels te beginnen .Als kind heb je rust, geborgenheid, regelmaat en beweging nodig.
  De hele maatschappij draait om prestatie en dat begint al bij de geboorte ,daarnaast steld men en de maatschappij steeds hogere eisen,gevolg stress.
  Bijv.kinderen moeten door andere opgevangen worden weten niet waar ze aan toe zijn , eten Effe vlug tussen door worden vaak niet gehoord ( geen tijd om te echt te luisteren),uiteindelijk zoeken ze hun eigen weg of belanden op straat, met alle gevolgen van dien. Kijk eens wat dit kost aan zorg, ( denk aan jeugtzorg / pshygiatrie) daarnaast moet alles via de computer in welke sector dan ook, gevolg is te weinig beweging en zowat geen sociale kontakt meer ,dit word mede ook door onzelf maar vooral ook door de maatschappij bevorderd.
  Dus iemand die rootk / slecht eet of te weinig beweegt, om die dan hun eigen kosten te laten betalen, sorry dit gaat er bij mij niet in.

 10. Ik werk zelf in de thuiszorg bij de intensieve zorg. Daardoor heb ik vaak te maken met terminale clienten die graag thuis willen sterven. Een aantal van die clienten hebben in het verleden juist heel gezond geleefd, maar krijgen desondanks te horen dat ze kanker hebben en gelijk maar terminaal zijn. Is het dan ook eigen schuld, dikke bult? Moeten zij dan ook maar een forse eigen bijdrage gaan betalen? Ik dacht het van niet.

 11. we betalen in het algemeen voor zaken die we zelf niet nodig hebben. ik ben het met je eens dat veel mensen er zelf wat aan kunnen doen. maar als je het zo zwart wit ziet als jij beschreven hebt, waarom moet ik dan bijvoorbeeld voor kraamzorg betalen of voor orthopedische zaken terwijl ik die niet nodig heb. ik vind dat er meer gekeken moet worden naar welke zorg iemand nodig heeft en ook vind ik dat als degene niet wil veranderen hij/zij meer premie moet betalen. maar kijk wel individueel. het hele zorgstelsel klopt niet. Bezuinigen op terminale/palliatieve zorg vind ik ronduit schandalig en belachelijk, net als het bezuinigen op zorg in verpleeg en verzorgingshuizen.

 12. Tegen! Ik ben voor een realistischer salaris voor al die managers en managers van managers. Loon naar verantwoording zou wel leuk zijn. Geen betaalde vergaderingsuren voor voorgenoemden maar ingecalculeerd in het salaris. Eens kijken waar we dan op uit komen. Wie draagt nu eigenlijk de zorg voor het leven van de patiënten? Wie geeft die terminale zorg? Wie is er als de collega ziek is en de zorg toch moet doorgaan? Meneer Hermans? Ik ben ook niet tegen verslaafden zorg, of zorg voor outgeburnde werknemers of werkgevers. Hadden ze maar niet aan die zaken moeten beginnen? Terug naar af? Denk je dat gaat? Dat iedereen dat zo maar kan? Vrouwen met kindjes en oudere ouders met een werkverbod? Opa en Oma in huis nemen als ze dood dreigen te gaan, met een valeriaantje in de thee? Iemand zal het moeten controleren allemaal, nog meer salarissen? Nog meer Hermansjes met vette salarissen. Ik ben absoluut tegen al dat bezuinigen in de zorg, bezuinigingen op de hulpverlening, op het salaris van de hupverleners, op de mogelijkheden voor de zieken. Nee Jos, ik hoop op een zachte winter, want als je gaat schaatsen en je breekt een been, zal ik voor jou moeten werken, je verplegen en je werk overnemen…… Vind je nooit meer schaatsen een goede oplossing?

 13. Tja, wat is risicogedrag, Jos ? Veel sporten (weet je nog het aantal schaatsblessures van afgelopen winter?)brengen risico’s op blessures met zich mee met de nodige operaties, fysiotherapeutische behandelingen, (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid enz. enz. Dus dan ook niet meer sporten,of alleen op eigen risico?
  En ook: wie gaat dat bepalen, wat risicogedrag is? en nog moeilijker : wie gaat dat controleren cq constateren? De gezondheidspolitie? Niet te handhaven dus geen goed idee.
  Natuurlijk ook niet bezuinigen op palliatieve/ terminale zorg. De man die dit oppert mag eens een week met mij mee de wijk in en zijn mening luid en duidelijk tegen de (pre)terminale patienten en familie kenbaar maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.