Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Einde der tijden

Verpleegkundig Nederland is in de greep van het jaar 2020. Want dan moeten mbo-verpleegkundigen hebben plaatsgemaakt voor de zogeheten zorgkundigen. Tenminste als de plannen van de Stuurgroep V&V 2020 worden goedgekeurd en uitgerold.

Onlangs werden de in het rapport beschreven nieuwe beroepsprofielen gepresenteerd tijdens het congres V&V 2020 en overhandigd aan minister Schippers van VWS. Het was een feestelijke dag en iedereen was blij. Eindelijk namen verpleegkundigen en verzorgenden gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de toekomst van de zorg.
Maar… daar waar vreugde en gerechtigheid zege viert is er ook altijd een verliezende partij. De mbo-verpleegkundigen voelen zich met deze nieuwe beroepsstructuur buiten spel gezet. Er zou sprake zijn van een ‘degradatie’ van hun vak. De titel ‘zorgkundige’ zou nergens op slaan en geen recht doen aan al hun verpleegkundige werkzaamheden of liever gezegd, hun verpleegkundige ziel.

Ik was erbij, op die memorabele dag in Nieuwegein. Ik heb het schouwspel van dichtbij mogen aanschouwen en voel mee met de mbo-verpleegkundigen. Maar als ik ineens redacteur moet gaan heten omdat mijn baas tijdens een reorganisatie de titel hoofdredacteur krijgt, zou ik niet klagen. Ik ben namelijk zeer trots op het redacteurschap. Bovendien blijf ik dan toch lekker doen wat ik nu doe. En ik geloof dat daar de schoen wringt. Het vak zorgkundige zal niet minderwaardiger zijn dat dat van de verpleegkundige. Beide professionals hebben een puike en verantwoordelijke taak. Zij dragen zorg voor Nederland. Het wordt tijd dat we ons dat eens realiseren. Wat maakt het nou uit wie wat heet en waarom? Het geeft slechts aan dat er onderscheid wordt gemaakt in opleidingsniveau en verantwoordelijkheden. En zeg nou zelf, dat was ook wel een keer nodig. Bovendien, dit is een ‘voorstel’, een probeersel om helderheid te scheppen in de huidige chaos.

De Maya’s voorspelden dat de wereld zoals wij die nu kennen in 2012 zal vergaan. Maar het jaar is nog niet voorbij of een nieuw onheilsjaar is alweer geprikt. Verpleegkundigen (en zorgkundigen;-): de wereld vergaat niet in 2012 en ook niet in 2020. Het is slechts het einde van een tijdperk zoals wij die nu kennen en gewoon een nieuw begin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.