Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactioneel Alexia: Emoties komen van rechts

December. Maand van bezinning. Maand van terugblikken en vooruitkijken. De maand waarin samen zijn met familie en vrienden extra betekenis heeft, en een ieder wederom beseft dat familie altijd op de eerste plaats komt. En daarmee samenhangend ook de zorgen om elkaars welzijn en gezondheid. Helemaal in situaties waarin het allemaal wat moeilijker gaat, bijvoorbeeld wanneer vader of moeder in een zorginstelling verblijft.

 

Maar dan is daar de verpleegkundige, reddende engel in nood. Ook voor de familie. Altijd tot uw beschikking; in tijden van nood, stress en barre omstandigheden. En daar maakt ieder familielid vaak dankbaar gebruik van. Of misbruik, want dat gebeurt helaas ook wel eens, lezen we uit de verhalen van verpleegkundigen over netelige situaties rondom familiezorg. Zo is er altijd wel een agressieve zoon, overbezorgde echtgenoot of claimende dochter. Met tientallen opmerkingen, vragen en verzoeken. Tussen alle drukte door. Maar daar moet je dus tijd voor maken. ‘Emoties komen van rechts, ze hebben altijd voorrang’, zegt Cilia Linssen in het decembernummer van Nursing. Onlangs ontwikkelde ze samen met haar collega Lia Donkers een trainings-dvd over uiteenlopende manieren waarop mensen omgaan met de dood en hoe verpleegkundigen kunnen omgaan met verschillende wensen en communicatiebehoeften van de patiënt. En hun familie natuurlijk. Dat laatste is een ingewikkelde aangelegenheid, zegt zij, omdat familiesystemen nu eenmaal vaak complex zijn. Daar sta je als verpleegkundige dan tussen en ben je ineens vredestichter, bemiddelaar of relatietherapeut. Niet echt je vak of wel? Een pasklare oplossing is niet te geven, wel dat je als verpleegkundige altijd moet proberen proactief te zijn zodat je de controle houdt en, ook niet onbelangrijk, gepaste afstand weet te bewaren. Maar hoe moeilijk is dat?

Speciaal voor december hebben we in dit nummer als bijlage een poster met de tien geboden van de verpleging opgenomen. Ter bezinning of vermaak. Met dank aan het Florence Nightingale Instituut. Deze geboden zijn nu zo’n 65 jaar oud, destijds geschreven door ene zuster H.A. Melk. Maar ze zijn nog altijd van toepassing. Zo vind ik gebod nummer 4 een hele mooie en ook aansluiten bij het onderwerp familiezorg.

Bedenk wel, dat ge in liefde en zorgzaamheid een moeder, een echtgenote, een dochter, nooit kunt overtreffen. Grotere kennis en bedrevenheid alléén geven de verplegende het recht, de plaats der verwanten in te nemen.

Amen.

Fijne feestdagen toegewenst.

Alexia Hageman
Hoofdredacteur Nursing
Alexia.hageman@reedbusiness.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.