Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

EPD, lukt dat?

Uiterlijk 2009 moet het elektronisch patiëntendossier (EPD) ingevoerd zijn in de zorg. Gaat dat lukken? Ik ben bang van niet.
EPD

 

Balkende IV heeft een regeerakkoord gemaakt waarin staat dat het EPD in 2009 overal ingevoerd moet zijn. Maar als ik dan naar mijn eigen afdeling kijk, valt er nog veel werk te verzetten. Eén computer op de vleugel waar ik momenteel werk, die door alle verpleegkundigen moet worden gebruikt. Vergeet je een document op te slaan dan kun je erop rekenen dat het kwijt is. Heeft iemand anders alweer achter ‘jouw’ computer gezeten. Verre van ideaal dus. Ook beschikken wij over één pc in de medicijnkamer. De medicijnkamer, even voor jullie beeldvorming, is een kleine ruimte van 1,5 bij 3 meter. Je kunt er net met zijn tweeën staan. Laat staan met een computer erbij. Maar die is nodig om de medicijnen digitaal af te tekenen en uit te zetten. Dat is dan nog wel een innovatie.

Anamnese
Was er op de longafdeling waar ik voorheen werkte wel een programma om lab digitaal aan te vragen, op de kinderafdeling werken we nog steeds met de beruchte ‘bonnen’. Kon ik eerst wel de anamnese digitaal invoeren – erg makkelijk als een patiënt heropgenomen werd – nu kan ik het hoogstens op de computer verwerken,  uitprinten, en verdwijnt ‘ie in de doos met oude dossiers.

Laptop
Weinig vooruitgang wat betreft ICT dus. Een klasgenootje van mij werkt in het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. ‘Haar’ afdeling is helemaal gedigitaliseerd. In een les over methodiek kwam ze met de mooiste printscreens van haar dossier. Om jaloers op te worden. Een laptop achter ieder patiëntenbed. Iedere specialisme een eigen tabblad. Rapporten in blauw, zwart en groen. En gewoon kunnen typen. Ze was vol lof. Zo zou het overal moeten zijn.

EPD: hoe staat het er bij jullie voor?

 

2 REACTIES

 1. Hoe staat het met de EPD voor de wijkverpleegkundige ?
  In feite word het EPD een soort dicionaire voor alle die in de gezondheid sector werkzaam zijn.
  Voorbeeld ik bel op naar de huisarts voor uitslag van een onderzoek de assitente verteld de uitslag niet de huisarts dus moet zei op de hoogte zijn van de inhoud.
  Hoe lang duurt het voor al je gegevens op straat liggen vooral als dit in kleine woonplaatsen gebeurt daar kent iedereen elkaar maar ook grotere praktijken waar meerdere dokters zitten die allemaal gebruik maken van
  dezelfde assistenten,is het gevoel van geheimhouding helemaal zoek denk in dit geval aan de stagiares die een blauwe maandag meelopen en daarna weer verdwijnen maar intussen wel op de hoogte zijn van alle medische dossiers.
  Dit wilde ik u even laten weten.
  Vriendelijke groeten,

 2. Lees alle reacties
 3. Prachtig dat men wil digitaliseren, helemaal voor!!
  Alleen computers zijn er niet.
  Ik heb zelfs nog nooit zoveel papiertroep bij elkaar gezien als de laatste jaren, want de druk van boven af om werkelijk alles inzichtelijk te maken is verpletterend.
  Personeel heeft het dermate druk dat men nauwelijks tijd heeft op de enkele aanwezige computer kijken.
  Ervaren personeel zit achter de computer om bv protocollen in te voeren, voor die niet aanwezige computers dus…..
  Hoe we op deze manier ook nog EPD willen invoeren is mij compleet onduidelijk.
  En o ja, dit jaar weer 2% bezuinigen!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.