Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ergernissen top 3: deel één

 

De komende weken lees je hier De Thuiszorg Ergernissen top 3. Deze week op plaats drie: de beschikbaarheid van materialen.

 

Op feestjes kom je nog wel eens te praten over je werk. Naast de leuke dingen van je vak praat je dan ook over wat je ergert. Nu lijkt dat bij de thuiszorg niet zo heel moeilijk, want de bureaucratie viert er nog steeds hoogtij, maar mijn top drie ziet er toch iets anders uit.

Op de derde plaats staat bij mij de beschikbaarheid van materialen. Bij elke cliënt dient voldoende in huis te zijn om een behandeling te kunnen voortzetten. Maar hoe vaak komt het niet voor dat er geen katheter in huis is om de verstopte suprapubiskatheter te vervangen.

Of de maagsonde moet verwisseld worden na zes weken en er is geen nieuwe in huis. De meeste cliënten denken dat wij van alles bij ons hebben, maar dat is niet zo. Alles wat in mijn koffer zit, zijn restanten van vorige cliënten. Ja, en we hebben twee kathetersetjes in de auto om bij acute zorg te kunnen helpen. Zo’n setje heb ik afgelopen nacht nog kunnen gebruiken bij een mevrouw met een verstopte transurethrale katheter.

Veel vervelender is het leveringsbeleid van sommige apotheken. Als we een afhangende (replogle of salem tube) maagsonde nodig hebben bij een terminale cliënt met een ileus, dan leveren sommige apotheken alleen in een hoeveelheid van 50 stuks! Want de fabrikant wil niet per stuk leveren.

Met een gemiddelde prijs van €10 per stuk zet je dus voor €490 aan voorraad ergens in een kast bij de cliënt. Vervolgens eindigt de doos na het overlijden van de cliënt bij het grofvuil, of in het gunstigste geval bij ons team in de voorraadkast. Wij hebben nu zo’n doos staan, waarvan de verloopdatum nabij is. Er zitten nog 47 sondes in.

Of de apotheker die zonder overleg in plaats van de bestelde 100ml ecobags fysiologisch zout voor toedienen van pijnmedicatie, 500ml zakken levert. Los van het feit dat die grote zakken niet in het tasje van de pomp passen; het kostenplaatje wordt er niet lager door.

Mijn ergernissen top drie staat wel vast, maar hebben jullie er ook eentje?

2 REACTIES

  1. Lily, wij zetten niks bij het grofvuil hoor! Maar materiaal dat over de datum is komt inderdaad bij onze afdeling Opleidingen terecht. Maar dan nog: ik zou als verzekeraar er toch moeite mee hebben dat voor een afhangende maagsonde een factuur van 500 euro wordt ingediend, toch?!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik begrijp jullie ergernis. ook op school moeten wij soms en grote hoeveelheid materiaal afnemen terwijl we soms maar een of twee stuks nodig hebben. maar als jullie met een overschot zitten van materiaal als bijvoorbeeld sondes die over de datum zijn dan kunnen onze leerlingen daar nog prima mee oefenen. dus zet ze a.u.b. niet bij het grof vuil.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.