Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Ergernissen top 3: deel twee

Irritant! Verpleegkundigen die het wel dénken te weten.

De komende weken lees je hier De Thuiszorg Ergernissen top 3. Deze week op plaats twee:

Verpleegkundigen die het wel denken te weten. Ik heb het dan niet over leden van het VTT-team of andere teams die het verpleegtechnisch handelingen in hun pakket hebben. Maar het komt regelmatig voor dat verpleegkundigen van thuiszorgbureaus denken wél om te kunnen gaan met apparatuur of op de hoogte zijn van een therapie als Vacuum Assisted Closure (VAC).

Vorige week kregen wij een cliënt in zorg, die eerder een zzp-er, bemiddeld via een particulier bureau over de vloer had gekregen. De cliënt kreeg pijnstilling met morfine via een CADD PCA pomp. ‘Wij hebben alle deskundigheid in huis, dus dat kunnen we ook’ was de cliënt verteld door het bureau. En er werd een verpleegkundige gestuurd, met een IC-achtergrond. Na 10 dagen tobben heeft de cliënt de zzp-er de deur gewezen, en via het transferpunt van het ziekenhuis is de cliënt bij het VTT-team terechtgekomen. Mijn collega die het eerst zorg kwam leveren, vertelde mij gisteren:

‘De man en zijn vrouw wisten niet wat ze zagen toen ik de pomp opnieuw instelde en de cassette verving. De vorige verpleegkundige had enkele uren besteed aan het doorspitten van de gebruiksaanwijzing, een cassette gevuld met morfine verknald, en geprobeerd om de Tendernaald met beschermhoesje en al subcutaan in te brengen! En nu zagen ze dat een verpleegkundige met ervaring weet waar ze mee bezig is, en verstand van zaken heeft.’

Het is het meest recente voorbeeld van verpleegkundigen die het wel denken te weten. Helaas komt het nog steeds voor dat verpleegkundigen iets gewoon maar proberen zonder na te vragen of uitspraken doen naar cliënten die niet kloppen. ‘Schoenmaker blijf bij je leest!’ zou ik al die verpleegkundigen willen vragen. Elk vak heeft zijn  specialismen, en ga alsjeblieft niet rommelen als je niet weet waar je mee bezig bent!

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ben het helemaal eens met Ellen: verplichte toetsing en een keurmerk voor iedereen die gespecialiseerde verpleegtechnische zorg uitvoert. Het moet toch niet mogelijk zijn dat de familie een infuuspomp uit moet leggen aan een ZZP-er of dat een client met een ambulance naar het zkhs vervoert moet worden omdat de ZZP-er geen catheterwisseling kon uitvoeren.

 3. Beste Collega verpleegkundigen,
  Ons vak schreeuwt om externe toetsing zodat een ieder die zich aan nieuwigheid waagt dit ook vakbekwaam doet. Eerst een cursus, dan aan de bak. Of je nu een ZZP’er bent of in dienstverband werkt. We zijn met elkaar verantwoordelijk over de kwaliteit van zorg. Tenslotte hebben wij allen de naam van de verpleegkundige hoog te houden!

 4. Ik heb recent meegemaakt dat ik een patiente kreeg met een infuus thuis. Nauwelijks ervaring mee in die situatie. Er kwam een gespecialiseerde verpleegkundige die mijn vragen niet wilde beantwoorden en me geen handelingen liet doen die ik zou moeten overnemen. Zo zou ze kunnen checken of ik ze beheerste. Ze wilde dat de ZZP-ers alle zorg rond het infuus zouden overnemen, inclusief overprikken (heb ik 7 jaar geleden voor het laatst gedaan) en 4dd iv zakjes aanhangen. Was een prestigekwestie. Zou goed zijn als wij een gespecialiseerde ZZP-er konden raadplegen in die regio die ons ondersteunt, er was genoeg bugget voor.

 5. Jos, wat heb je toch tegen ZZP-ers? Je berichtte daar vorig najaar ook al in negatieve zin over. Ook in de reguliere thuiszorg werken mensen die maar wat aanklooien, en ja, helaas zul je die onder de ZZP-ers ook wel vinden. Voor iedereen geldt: onbekwaam = onbevoegd. Maar juist ZZP-ers hebben er belang bij om op tijd bij te scholen en hun naam zuiver te houden. Zij zijn ondernemer en moeten het voor een groot deel hebben van mond-op-mondreclame.
  Misschien kun je er zo langzamerhand toch eens aan wennen dat de situatie nu eenmaal zo is dat je naast de reguliere thuiszorg ook zorg door kleinere organisaties (als Buurtzorg bv), zorg via bemiddelingsbureau’s en zorg van vrijgevestigden die niet bemiddeld worden. Uiteindelijk kan dit allemaal vreedzaam naast elkaar bestaan, er wordt gewerkt aan een keurmerk voor de bemiddelingsbureau’s, misschien kan dat straks wat van jouw achterdocht wegnemen.
  Het is jammer dat je zulke slechte ervaringen hebt met ZZP-ers, maar uiteindelijk worden mensen vaak ZZP-er na slechte ervaringen als werknemer van de reguliere oranisaties…

 6. Recent is door mij gereageerd op de publicatie van Jos Kaldenhoven. Persoonlijk had ik enkele soortgelijke ervaringen met ZZP’ers. Vandaar mijn kritische reactie. Daarbij past echter enige nuancering. Natuurlijk kun je deze incidenten niet veralgemeniseren. Ook is er niets mis met concurrentie op zich. Alleen de wijze waarop die is ingevoerd binnen de thuiszorg is in mijn optiek zorgelijk te noemen. Dat heeft vooral met de financiering te maken en de manier waarop de thuiszorg is georganiseerd.
  Maar los van dit alles: er bestaan ongetwijfeld ook prima ZZP’ers en particuliere bureau’s. En de grote complexe thuiszorg organisaties met al hun overhead zijn natuurlijk ook niet alles. Dat mag duidelijk zijn!

 7. het is inderdaad jammer dat alle zzp’ers over een kam geschoren worden. Natuurlijk ben ik het eens met Jos dat men heel goed moet weten waar men mee bezig is. Dit geldt voor een ieder. hoe komt het dat deze mensen terecht zijn gekomen bij het particuliere bureau?
  De grote organisaties met hun specialistisch team kunnen de zorg niet bieden, dus wijkt de transferverplk uit naar een ander. Grote organisaties willen vaak ook niet samenwerken met kleine organisaties. De reden: de spoeling is te dun, er vissen teveel in dezelfde vijver. Het zou fijn zijn als wij op een gezonde zakelijke manier concureren, zonder dat de zorgvrager hinder ondervindt, maar ook zakelijk zijn in het consulteren bij andere disciplines/ gespecialiseerde teams en niet katten naar elkaar. Spreek elkaar zakelijk aan en onderwijs en corrigeer elkaar op een positieve manier.

 8. Ik lees hier alleen maar hoe goed de thuiszorg is en dat particuliere Zorgaanbieders slechter zijn dan de thuiszorg. Ik dacht het niet!!!! Een hele hoop verpleegkundigen verlaten juist de thuiszorg om als zelfstandige kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen bieden want bij de thuiszorg was dit niet mogelijk. Dat er zwarte schapen tussen zitten is bekend en daarom moet er ook een onafhankelijk keurmerk kommen. Maar te beweren dat de thuiszorg beter personeel in dienst heeft is gewoon een leugen!! Steeds wordt er meer en meer hoog opgeleid personeel voor de deur gezet en lager opgeleid personeel moet dan deze taken uitvoeren wat niet zelden tot problemen leidt. Het probleem is gewoon dat de thuiszorg nu concurrentie krijgt waar ze niet tegenop kan en dan gaan we bij anderen naar fouten zoeken om de eigen fouten te bedekken. Een kat in het nauw doet soms vreemde sprongen maken.

 9. Wat jammer is bij dit verhaal… alle ZZP-ers worden nu over een kam geschoren. Zelf heb ik te maken met ZZP-ers die zich bijscholen op allerlei onderdelen… en dus ook de subcutane infusiemogelijkheden beheersen. Let wel… Voor elke verpleegkundige en verzorgende geldt de eigen verantwoordelijkheid om te bedenken of hij bevoegd en bekwaam is. Het maakt dus niet uit of je ZZP bent of via het MTH team werkt! Ook daar is niet iedereen op alle onderdelen bekwaam is mijn ervaring!
  Groetjes,
  Jacqueline Noorbergen
  trainer voorbehouden en risicovolle handelingen
  http://www.goedzorgen.nl

 10. Dit is inderdaad een zorgelijke ontwikkeling. De kunstmatig gestimuleerde concurrentie binnen de thuiszorg in de vorm van particuliere bureaus, die denken het te kunnen. Onverantwoord. Vaak beweert men tegen lagere kosten meer zorg te kunnen bieden dan de -grotere- instellingen met specialistisch verpleegkundigen. Maar als de tijd voor de cliënt verloren gaat met dit soort gestuntel…. Goed om te lezen dat deze cliënt nu zorg krijgt van ervaren verpleegkundigen van een MTH team. Bij pijnbestrijding gaat het bovendien om heel wat meer dan de CADD-PCA pomp met bijbehorende instellingen, toedieningssytemen en s.c. of i.v. canules. Ik hoop van harte dat de IGZ hier paal en perk aan gaat stellen. Liefst zo snel mogelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.