Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Ervaringen van de doorscholingscoach verpleegkundigen

‘Als verpleegkundige kies je voor je hele leven voor één beroep’, denken mensen buiten de verpleging vaak. Maar er zijn binnen dat beroep zoveel mogelijkheden dat het niet zou mogen uitmaken dat het ‘maar één beroep’ is.

Als doorscholingscoach bij UMC Utrecht krijg ik vaak vergelijkbare vragen van verpleegkundigen: ‘Hoe kan ik nou als verpleegkundige carrière maken?’ ‘Het is alsof ik gevangen zit in mijn eigen beroep, want wat kan ik dan nog meer? En waar begin ik dan?’ ‘Is er iemand die met me kan meedenken?’

Voor alle collega’s die niet weten wat de carrièremogelijkheden voor verpleegkundigen zijn en die denken dat vervolgopleidingen niet voor hun zijn weggelegd, schrijf ik dit blog. Ik ben Helga Kragten, doorscholingscoach bij het UMC Utrecht, en help collega-verpleegkundigen graag verder in hun vak. Op deze plek op nursing.nl zal ik ingaan op de meest voorkomende carrièrevragen waar verpleegkundigen mee worstelen. Heb je zelf zo’n vraag? Aarzel dan niet maar stel ‘m hieronder. Hopelijk kan ik je op weg helpen. 

Veel verpleegkundigen die ik spreek willen wel iets anders en nieuwe dingen leren, maar ze zijn óók bang om de directe zorgverlening achter zich te laten. Dat hoeft dan ook niet. Er zijn mogelijkheden genoeg om je binnen je vak verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld als seniorverpleegkundige, trainee, researchverpleegkundige, gespecialiseerd verpleegkundige zoals dialyseverpleegkundige, verpleegkundig consulent of verpleegkundig specialist.  

Blijft er nog één belangrijke vraag over: Welke richting kies je? Mijn ervaring met de verpleegkundigen die ik dagelijks begeleid, is: begin bij jezelf. Kijk naar je eigen drijfveren. Waarom was je ook al weer dit vak ingegaan? Wat vind je nog altijd het leukste aan je vak? 

Oké, en als je nou zélf een functie mocht bedenken op jouw afdeling, hoe zou die er dan uitzien? Probeer dat eens uit te tekenen. En laat je niet tegenhouden door beren op de weg. Handige tips vind je op www.doorscholing.nl. Daar kun je ook uitvinden wat voor verpleegkundige je bent en welke vervolgstap voor je geschikt kan zijn. Ook als het gaat om opleidingen die je een stap verder kunnen helpen. 

6 REACTIES

 1. Beste Mevrouw kragten,
  Graag wilde ik u vragen wat de mogelijkheden zijn omtrent doorscholing of werken in een andere specialisme, als je al dialyseverpleegkundige bent.
  Omdat dit zo een specialistisch vakgebied is, was ik erg benieuwd of het moeilijk is om hierna nog een ander specialisme te volgen.
  Hoor het heel graag!
  Met vriendelijke groet,
  Stephanie

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Sytse,
  Je bent zeker niet de enige die de stress van het werk op een gegeven moment niet meer als werkbaar ervaart. Nu is stress voor de een anders dan voor de ander. De een houdt van onvoorspelbare situaties en de spanning die daarbij hoort en gaat daar voor, terwijl de ander daar ‘ongelukkig’ van wordt. Maar ook routinematig werk kan op een gegeven moment stressvol worden omdat daar de voldoening van het werk in gemist wordt. Dat is voor iedereen persoonlijk. Opnieuw oriënteren wat er op de arbeidsmarkt is, is zeker waardevol! Ook buiten het ziekenhuis zijn veel leuke en uitdagende banen te vinden met een goed balans in de mate van stress. Het is belangrijk om te onderzoeken wat er bij je past. Zo is de organisatie als Buurtzorg momenteel succesvol waar veel verpleegkundigen met plezier werken. Het is een kleinschalige organisatie met zelfsturende teams met aandacht en continuïteit in zorg voor de cliënt. Je schrijft dat je vooral voorkeur hebt om te werken als kinderverpleegkundige. Hierbij kun je denken aan het werken op een consultatiebureau in de wijk. In de jeugdzorg zijn er verschillende banen voor verpleegkundigen met een kinderaantekening. Dus in die zin mogelijkheden genoeg om ook buiten het ziekenhuis met je ervaring als kinderverpleegkundige aan de slag te gaan.
  In deze heeft een brutaal mens de halve wereld dus benader deze organisaties en vraag of je een dag kan meelopen om te zien wat het werk inhoudt en welke sfeer er hangt. Dit soort oriëntatiedagen maken duidelijk waar je enthousiast van wordt, maar ook wat je niet wilt en dat maakt het zoeken naar een andere, leuke baan vaak gemakkelijker. Ik wens je succes met de oriëntatie en wens je van harte een mooie baan toe!
  met vriendelijke groet,
  Helga Kragten

 4. Beste mevr. Krogten (Helga),
  Ik heb zojuist stukjes gelezen op de site van nursing over het doorscholingsgebeuren. Maar je “opereert” dus alleen binnen het UMC te Utrecht?
  Ik woon n.m in Oosterhout (NB). Ik ben inmiddels 56 jaar. Van origine een kinderverpleegkundige sinds 1983 en heb mijn verpleegkundige bull gehaald in 1981. Na mijn kinderaantekening heb ik een theoretisch certificaat neonatologie in het AMC behaald. Nadien heb ik niet als neoverpleegkundige gewerkt of eigenlijk geambieerd. Te stressvol!
  Enfin na vele ziekenhuiservaringen en het ouder worden kwam toch stiekem de mate van stress om de hoek kijken! Overal het advies om eens te kijken of er mogelijkheden bestaan voor iets als verpleegkundige maar dan met veel minder stress prikkels, begrijp je Helga?
  Ik kan de stress factoren binnen het ziekenhuis niet meer aan! Het is niet anders, ik moet me er gewoon bij neerleggen!
  Ik zoek dus een mogelijkheid om toch nog mijn laatste jaartjes “ontspannen” te werken en met veel plezier!
  Hoe nu verder?
  Ik ben hoofdinkomer. Mijn vrouw is bijna afgestudeerd HBOV-ster. Ze zit nog te dubben of ze in de psychiatrie wil. Enfin, eerst haar eindexamen behalen. Eind februari 2013 is ze klaar!
  Helga, ik zoek dus een baan, liefst in de buurt waar ik woon, rondom Breda. Liefst als kinderverpleegkundige, anders als een verpleegkundige. Wel is het een tijd geleden hoor dat ik op een volwassen unit werkzaam was. Belangrijk om te weten, het allerliefst op een zo kleinschalig mogelijk manier. Bijscholing is dus gewenst!
  Vraag: Kan jij mij suggesties geven? Liefst eerst oriënteren, dan pas evt solliciteren. Wat past er nu bij mij?
  Helga, nogmaals dank dat je mijn bericht heb willen lezen!
  Met vriendelijke groet,
  Sytse Teppema

 5. Hallo mevr. Kragten,
  Na heel veel maanden later ben ik wat aan het rondsnuffelen op de website van de Nursing en zie ik tot mijn stomme verbazing dat u heeft gereageerd op mijn bericht! Wat geweldig! Ik dacht n.l. dat ik niet op deze manier had moeten reageren op uw blog. Vrij snel na mijn berichtje heb ik een verlenging gekregen bij Groot Klimmendaal en heb eigenlijk niet meer gekeken op deze site. Ik werk met plezier, toch wringt er iets in mij dat ik verder wil maar niet weet hoe, wat en waar. De reden dat ik wederom aan het zoeken ben en o.a. bij nursing.nl
  Ik heb meteen een afspraak gemaakt bij doorscholing.nl !
  Dank u wel voor uw reactie en ik hoop dat ik door het gesprek meer vooruit kan en meer een idee heb hoe ik verder kan gaan met mijn loopbaan.
  Nogmaals dank u wel!
  Vriendelijke groet, Lianne van der Veen

 6. Hoi Lianne,
  Met je MBO-V opleiding kan je de kinderaantekening behalen. Dat betekent inderdaad wel dat je in een ziekenhuis moet gaan werken. Vaak wordt een jaar werkervaring binnen een ziekenhuis gevraagd voordat je kunt starten met de opleiding. Wat maakt dat je nu zo ‘bang’ bent dat het weer fout zal gaan?
  Je bent twee jaar verder en heb je toch al aardig wat ervaring opgedaan als verpleegkundige. Hoe gaat het nu met het plannen van je werkzaamheden? Merk je dat je hierin gegroeid bent? Ook als de werkzaamheden onvoorspelbaar worden, lukt het je dan de hoofd,- en bijzaken te onderscheiden en prioriteiten te stellen.
  Als je heel enthousiast bent om de kinderaantekening te halen dan is het de moeite waard te onderzoeken wat je geleerd hebt in de planning en wat je nog nodig hebt om je verder te ontwikkelen.
  Dit zou je ook kunnen helpen breder te kijken naar jouw opleidingsmogelijkheden. Je schrijft al dat de HBO-V duaal je aanspreekt. Een HBO opleiding vergroot je aanbod in scholingsmogelijkheden.
  Om te zien hoe het voor jou nu is om te werken in een ziekenhuis is er de mogelijkheid om via een uitzendbureau ervaring op te doen. Binnen het UMC Utrecht is een werkwinkel (lees: uitzendbureau) waar je ingezet kunt worden op verschillende verpleegafdelingen. Zo kun je gelijk zelf beoordelen of het beter lukt het overzicht te behouden in de werkzaamheden en de eventuele hectiek. Tegelijkertijd kun je de sfeer proeven op een afdeling en ondervinden wat je wel en niet aanspreekt in een specialisme en wat goed en minder goed bij jou past als persoon. De ene verpleegafdeling is qua hectiek weer anders dan de andere.
  Zoals je ziet heb ik nogal wat vragen. Wanneer je dat wilt kunnen we persoonlijk in gesprek gaan zodat we uitgebreider in kunnen gaan op je onzekerheden en de dingen in het werk en/of opleiding waar je enthousiast van wordt. Je kunt me bereiken via doorscholing.nl
  Vriendelijke groet,
  Helga Kragten
  Doorscholingscoach

 7. Hallo Mevr. Kragten,
  Graag zou ik uw advies willen over mijn loopbaan.
  Ik ben in 2009 afgestudeerd als Verpleegkundige niveau 4. Nadat ik eerst een tijdje in een algemeen ziekenhuis heb gewerkt, ben ik hier gestopt omdat ik merkte dat ik te weinig kennis bezat, te onzeker was en er teveel van mij werd gevraagd op de afdeling. M.n. bij hecktiek had ik moeite met het houden van overzicht.
  Via het internet heb ik een vacature gevonden op Groot Klimmendaal in Arnhem. Dit is een kinderrevalidatiecentrum waar klinisch kinderen worden behandeld. Ik heb het hier enorm naar mijn zin, alleen werk ik hier voor vervanging van een collega en dus loopt mijn contract in Augustus af.
  Ik ben nu heel erg aan het kijken, wat wil ik nu? Ik zou heel graag nog een studie willen doen en dan het liefst kinderaantekeningen. Ik heb altijd aangegeven dat ik ‘later’ kinderverpleegkundige zou worden( Het is ook wel bevestigd op het kinderrevalidatiecentrum dat ik werken met kinderen echt prachtig vindt). Alleen kan je pas je kinderaantekeningen halen als je een baan hebt in een ziekenhuis.
  Ik heb er over gedacht om HBO V duaal te gaan volgen, maar ook hier ben ik van af gestapt omdat ik te bang ben dat het weer fout zal gaan.
  Heeft u een idee wat voor baan/richting bij mij zou kunnen passen. Ik wil heel graag met kinderen blijven werken, en zou e.v. nog een opleiding willen volgen(Het liefst duaal aangezien ik een inkomen nodig heb).
  Ik vind het zo moeilijk en ik weet echt niet waar ik aan zou moeten denken. Bij veel vacatures in de zorg staat aangegeven dat je in het bezit moet zijn van aantekeningen of extra diploma’s op je MBO V diploma. En die heb ik niet.
  Alvast hartelijk bedankt,
  Met vriendelijke groet,
  Lianne de Zeeuw

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.