Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ethische kwesties

Conny vindt het moeilijk dat familie of arts willen dat ze een cliënt medicatie geeft, terwijl de cliënt dat zélf niet wilt.

In een discussie op de werkvloer pas geleden, waren de meningen verdeeld. Het ging over een kwestie of je iemand tegen zijn wil in iets mag opdringen. Vooral als er levensbedreigende toestanden ontstaan. Denk maar aan het afwijzen van voedsel. Of het niet in willen nemen van voorgeschreven medicatie.

 

Tussen twee vuren

Elke keer als je te maken krijgt met een cliënt die weigert mee te werken aan het behoud van zijn gezondheid, zul je hiermee zorgvuldig mee om moeten gaan. Het lastige is dat je als verzorgende vaak tussen twee vuren zit. Aan de ene kant de cliënt en aan de andere kant vaak de familie of de arts die een ander mening heeft.

 

Tegen je gevoel in

Bijvoorbeeld als een bewoner geen levenswens meer heeft. De arts of familie denkt er vaak anders over. Ook je eigen persoonlijke mening is ondergeschikt aan die van de bewoner, althans zo zou het moeten zijn. Helaas vaak werkt dat in de praktijk niet zo. Het gaat tegen je gevoel in, je wilt juist zo graag iemand helpen. Maar soms kan ik goed invoelen waarom iemand zijn medewerking weigert om braaf de pilletjes te blijven slikken.

 

Pillen weigeren 

Als een mens op hoge leeftijd ernstig ziek wordt en beseft dat zijn leven ten einde is, kan deze er vrede mee hebben dat het genoeg is geweest. Wat is er mis mee als iemand dan weigert te eten of zijn pillen te slikken? Ik denk wel eens, laat het lichaam gewoon de kans krijgen om te mogen overlijden.

 

Heb jij hier wel eens mee te maken? Laat je mening hieronder achter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.