Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Ik zie geen verschil tussen euthanasie en palliatieve sedactie’

Als verzorgende zie ik niet zoveel verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie.

 

In Nederland is euthanasie geregeld bij wet. Je kunt er zelf voor- of tegenstander van zijn. Recent had de VN kritiek op het Nederlands euthanasiebeleid. Dat is begrijpelijk. Het is ook nogal wat als je als hulpverlener gevraagd wordt om te helpen bij zelfdoding.

Palliatieve sedatie

Ik denk zelf ook wel eens na over wat hulp bij het levenseinde met mij doet als verzorgende. Vooral als er sprake is van een verzoek tot euthanasie. Natuurlijk kan een patiënt pijnbestrijding krijgen. Maar meestal verliest iemand daardoor wel zijn bewustzijn. Dan heet het palliatieve sedatie, niet bedoeld om de dood te versnellen, maar om het lijden te verzachten. Ik moet zeggen: als verzorgende zie ik eigenlijk niet zoveel verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie. In de uitvoering natuurlijk wel, de wet is helder. Maar als mens maakt euthanasie of palliatieve sedatie niet zoveel verschil. Want als een stervende niet meer helder is en geen bewustzijn meer heeft,  kun je geen contact meer maken met de persoon. Ook al is hij of zij slapende en lijfelijk nog wel aanwezig.

Vorm van zorg

Als verzorgende druist hulp bij het levenseinde in tegen je werkmotivatie. Je bent juist bezig om mensen te begeleiden bij hun herstel of bij het in stand houden van hun gezondheid. Maar soms heb je te maken met een terminale patiënt, die niet herstelt maar wacht op zijn naderende dood. Een mens die uitzonderlijk kan lijden, en geen zicht heeft op verbetering. Waarbij de familieleden en vrienden machteloos moeten toekijken hoe de aftakeling van hun geliefde verloopt. Dan kan euthanasie een een vorm van hulpverlening zijn, een vorm van zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.