Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Evidence-based op school

In het eerste jaar begonnen we er al mee. Het toepassen van de juiste zoekstrategieën om zoveel mogelijk evidence-based informatie te vinden.

Ik weet nog dat ik in het eerste jaar op zoek ging naar een mooi plaatje voor mijn verslag over fixeren. Type bij google afbeeldingen het trefwoord: ‘Zweedse band’ en je vindt alles over ABBA.

Evidence-based practice: het gewetensvol, expliciet en oordeelkundig gebruik van het huidige beste bewijsmateriaal om beslissingen te nemen voor individuele patiënten.
Ik zoek dus nu gewetensvol, expliciet en oordeelkundig in wetenschappelijke tijdschriften naar, volgens mij, evidence-based literatuur en onderzoeksartikelen.

Nu in het vierde jaar vind ik het nog altijd moeilijk om volgens de juiste zoekstrategie tot het vinden van de juiste informatie te komen. Wel ben ik er vaardiger in. Ik weet eerder goede trefwoorden te vinden en betere combinaties daarvan te maken, maar het blijft moeilijk.

Want hoe weet je nu voor 100% zeker dat het juist is? Dat je een conclusie kunt trekken uit het bewijs wat je hebt verzameld. En daarnaast, hoe lang is iets evidence-based? Binnen een jaar zijn er vaak weer nieuwe technieken of methoden uitgevonden.

Vraag het mij niet! Ik vind dat het beoordelen van literatuur zich nog altijd in een grijs gebied bevindt. Waar ik met name naar kijk bij het beoordelen van artikelen is de auteur, de werkelijke bron en het jaar van uitgave. Verder op hoop van zegen, eerlijk gezegd.

Waar let jij verder nog op wanneer je literatuur gaat beoordelen? Weet jij na afronding van het project voor 100% zeker dat jouw verslag is gebaseerd op wetenschap?

7 REACTIES

 1. Wat goed om te lezen dat jij al vanaf je eerste jaar hiermee bezig bent. Ik krijg namelijk in mijn laatste half jaar even de opdracht om een evidence based verslag te schrijven…maar heb vanuit school hier nooit enige les in gekregen wat het juist uitvoeren van deze opdracht eigenlijk onmogelijk maakt. Ik ben er wel achter dat het belangrijk is, maar nog belangrijker geef als hogeschool je studenten handvatten en voldoende informatie om er ook GOED mee aan het werk te gaan

 2. Lees alle reacties
 3. Ik lees in jullie reacties dat het moeilijke is om engelse artikelen te lezen.Ik geef les in het MBO en veel leerlingen van mij hebben daar ook moeite mee. Ik adviseer ze om de google toolbar te intalleren, daar zit een functie “vertalen” op. Zo kan je gemakkelijk de artikelen in PubMed vertalen naar het Nederlands.

 4. Als het me gaat om het beoordelen van de ‘kwaliteit’ van een publicatie kijk ik zelf naar een aantal zaken:
  * wie heeft het gepubliceerd?
  * jaar van publicatie
  * waar is het gepubliceerd?
  * wat wordt er onderzocht? (PICO)
  * worden er duidelijke referenties gegeven?
  * waar verwijzen die referenties naar?
  * Onderbouwen de referenties wat er beweerd wordt? (zijn de referenties betrouwbaar?)
  * Hoe is het onderzoek uitgevoerd? (aantal personen in interventie/controle groep (evt. uitval), wijze van controle, wijze van randomisatie/blindering, bepaling van verschil tussen onderzoeks groepen ten tijde van begin van onderzoek, etc.)
  * Hoe verhoudt de uitkomst zich tot eerder onderzoek?
  * wie heeft het onderzoek gefinancierd?
  * vermelding van belangenverstrengeling
  Het halen van informatie uit die onderzoeken is weer een veel moeilijker klus, zeker voor de statistiekarmen (zoals ik) onder ons. Wat zegt het dat de significantie

 5. Ja, ik ken dit probleem ook maar bij mij begint het al veel eerder: ik weet niet goed waar ik EBP-onderzoeken en artikelen kan vinden en dan met name artikelen in het Nederlands. Pubmed, Cinahl en al die andere bronnen zijn hoofdzakelijk in het Engels en daar heb ik gewoon moeite mee.
  Ik heb nu laatst in verpleegkundige tijdschriften gezocht en mag ik daar vanuit gaan dat dit evidence based is?? lijkt me niet toch?

 6. Beste Annemiek en andere belangstellenden, ik kan jullie van harte het boekje ‘Vakliteratuur onder de loep’ van Hester Vermeulen en Dirk Ubbink aanbevelen, verkrijgbaar bij Boox:
  http://www.boox.nl/nl/boek-vakliteratuur-onder-de-loep-9789031371389
  Dit boekje is specifiek gericht op verpleegkundigen. Auteur Hester Vermeulen is ook bekend van (onder meer) de rubriek ‘Ja/Nee’ over Evidence Based Practice in het tijdschrift Nursing. In deze praktische rubriek leggen we aan de hand van een casus kort en krachtig uit hoe je als verpleegkundige te werk kunt gaan.
  (Nieuwsgierig naar deze rubriek? http://www.elseviergezondheidszorg.nl/Vakbladen-Details/587900/9618/Nursing.html)
  Als jullie graag een uitgebreider artikel in Nursing zouden willen lezen over EBP, schroom dan niet om bij de redactie aan de bel te trekken (nursing@reedbusiness.nl)! Wij verwelkomen jullie suggesties.

 7. Gebruik je Pubmed of CINAHL of iets dergelijks? Het is soms best moeilijk om de juiste trefwoorden te vinden ja. Ik gebruik ook vaak de referencies aan het einde van artikelen als startpunt om te zoeken.
  Voor ons geldt dat iets meestal niet meer dan 5 jaar oud moet zijn om te gebruiken, behalve als het om een ‘klassiek’ onderzoek gaat.
  Het blijft moeilijk en tijdrovend om de research te lezen. Ik ken geen goed Nederlands boek over verpleegkundige research, maar een Engelstalig is “Understanding Nursing Reseach” van Burns. Het is een pil en erg droog, maar helpt wel bij begrijpen wat het allemaal nu betekend en het beoordelen of de research die je leest goed gedaan is.

 8. Wat herkenbaar zeg! Ik volg nu ook de hbo-v opleiding. Ik ben een mbo-instromer, dus stroom gelijk in de hoofdfase.. Als mbo verpleegkundige heb je praktisch geen ervaring met EBP –> evidence based practice.. Het is inderdaad allemaal leuk verzonnen, maar 100% zeker weten doe je.. Ik ben er nog erg zoekende in.. (gestart in sept ’09)
  Gelukkig hebben wij op school wel een aparte zoekmachine, waar verschillende artikelen van verschillende databanken tevoorschijn komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.