Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Fixeren

Fixeren is uit. Tenminste, dat meldt het nieuws.
Fixeren

 

Fixeren wordt ingezet om gevaren te voorkomen, maar heeft alleen vorig jaar al acht gevaarlijke situaties opgeleverd. Ik heb het erover met mijn collega’s. ‘Wat moet je?’ vraag ik.

In onrustig Nederland waar zorgpersoneel volop klaagt over personeelstekort, kun je bij een onrustige patiënt niet rustig naast een bed gaan zitten. En als mijn patiënt dan niet gefixeerd met thoraxdrain uit bed valt en zónder drain op de grond belandt… Wat is dan meer gevaarlijk?

Nee, fixeren is uit. Flexibel en creatief als wij verpleegkundigen zijn, moet er iets beters te bedenken zijn. Mijn collega’s en ik hebben het zo opgelost. Laat staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, die het fixeren wil afschaffen, maar even naast het bed gaan zitten. Of mantelzorg moet voortaan min of meer verplicht worden. Een delierscorelijst aanleggen. Bij een score boven de ‘zoveel’ móet partner of kind blijven slapen. Ineens is iedereen voor sederen. Dan de geest maar binden. Een diep slapende patiënt ligt nou eenmaal stil in bed. Maar op mijn longafdeling kun je niet lukraak sederen. En willen we dat?

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dreigt met maatregelen en tuchtrechtelijke vervolging van fixeerongevallen. En terecht. Je moet goed weten wat je bindt en op welke manier. Maar fixeren uitbannen…

Ik werkte als leerling in een verpleeghuis. Een bewoonster daar werd ’s ochtends op een stoel geholpen met een plank eraan vast getimmerd. Zij kon zo de stoel niet van tafel schuiven. Dat is gemeen en mensonterend, vrijheidbeperkend en beestachtig. Maar deze vrouw wilde aldoor gaan staan. Zij kon echter niet lopen. Was te zwak en broos. Was al tweemaal bloedend en gebroken op een vloer gevonden. Moeten ze dát dan weer invoeren in het verpleeghuis?

Afbeelding: Roy Blumenthal

9 REACTIES

  1. Vergeet niet dat fixeren ook gebeurd voor de veiligheid van de zorgverleners. Ikzelf werkt in de gehandicaptenzorg, waar veel agressie voorkomt, als wij niet zouden kunnen fixeren denk ik niet dat er mensen overblijven die nog willen werken op eenzelfde groep als waar ik werk. Ik kom nu soms al thuis met kleerscheuren, wat als we de bewoners geen time-out meer mogen geven???

  2. Lees alle reacties
  3. Zelf werk ik in een verpleeghuis. Al een aantal jaren maken we al gebruik van het dwaalsysteem. Een systeem dat werkt met een laserstraal die “ziet” als iemand uit zijn bed wil stappen en overgaat op het belsysteem. Met veel succes. Inmiddels hebben we in het huis nog een enkele clieent gefixeerd in bed liggen. En voor overdag hebben we kussens in de stoelen die afgaan zodra de clieent opstaat, je bent er op deze manier zeer snel bij om een val te voorkomen. Wel zie ik dat er nu meer bewust genomen risico’s worden genomen om het fixeren te voorkomen. Of dat altijd even goed is betwijfel ik ook wel eens.

  4. ik denk dat je het in de ziekenhuizen niet tegen houdt, maar als verpleeghuizen/afdelingen gaan verbouwen waarom leggen zij er dan geen vloer in dat iemand moet beschermen bij het vallen. tegenwoordig heb je van die vloeren en wanden zodat mensen zich niet bezeren. laat ze daar dan geld aan uit geven in plaats van aan dingen die toch niet nodig zijn, en neem wat minder managment aan.

  5. Fixeren is veel in het nieuws, maar dan gaat het vooral om voorkomen dat mensen vallen. Op zich hoor ik voldoende ideeen om dit beter in de gaten te kunnen houden, zoals alarmen die afgaan als mensen uit bed stappen, bedden die tot op de grond kunnen zakken zodat mensen niet hard kunnen vallen, etc. Het voorbeeld van iemand met een thoraxdrain vind ik echter een goede: hoe voorkom je dat iemand z’n drain, catheter of infuus eruit rukt? Moeten daar dan ook weer afzonderlijk kostbare systemen voor ontwikkeld worden? Het blijft hoe dan ook een kwestie van geld: fixeren is gewoon goedkoper dan extra personeel of technologische oplossingen. Maar fixeren is zeker niet heilig. Mensen kunnen ook juist onrustig worden van vastgebonden liggen…

  6. We doen nu alsof de veiligheid zoveel verbetert door te fixeren. 7 doden in 1 jaar door fixatie noem ik niet veilig. Natuurlijk, er zullen altijd momenten zijn dat je gevoelsmatig met je rug tegen de muur staat. Maar ik ben er van overtuigd dat we fixatie ook met dezelfde personele middelen zeker met 80 tot 90 % terug kunnen dringen. Dit vergt m.i. een andere manier van denken door personeel, maar ook een ondersteuning van dit doel door het management. Het is minstens opmerkelijk te noemen dat er tehuizen zijn waar niet wordt gefixeerd en dat er in andere vergelijkbare tehuizen met dezelfde personele middelen en dezelfde patiëntencategorie niet wordt gefixeerd.

  7. Fixeren is niet uit te bannen, en we weten met zijn allen dat meer en deskundiger personeel op de werkplek een optie is maar dat is dan weer duur Met name in de verpleeg en verzorgingshuizen) . Laten we niet net doen of dit iets nieuws is. Paniek in de kamer? De politiek doet net of dit iets nieuws is, laat ze meer geld aan de werkvloer uitgeven om dit soort noodmaatregelen overbodig te maken. Ben er van overtuigd dat fixeren vaak niet goed gebeurd. Hoor zelf nogal eens de reactie dat het anders zo strak zit. Of de zijstukken zijn niet goed bevestigd

  8. fixeren verbieden is geen optie. fixeren om te beletten dat ouderen zouden opstaan en wat wandelen rondwandelen is natuurlijk onwenselijk , maar er zijn genoeg verpleegafdelingen zoals recovery , neurologie, intensieve eenheden waar het niet anders kan. Het spijt iedere verpleegkundige maar verwardheid , agressie ,delieren bestaan nu eenmaal en sommige patiënten hebben deze fixatei voor korte of langere tijd nodig

  9. Ik denk dat je er niet onderuit komt om mensen te fixeren. familie heeft het tegenwoordig veel te druk, verpleging heeft geen tijd voor onrustige patienten. Sederen van deze mensen is leuk maar het moet wel noodzakelijk zijn, misschien moeten we indien mensen op kunnen lopen naar een piepersysteem dat als mensen van hun plaats af gaan de verpleging een signaal krijgt en kan gaan kijken. maar waarom worden mensen vaak onrustig? is het niet zo dat wij teveel van hun vergen, ze liggen vaak al in een vreemde omgeving, liggen aan toeters en bellen en krijgen een hoop medicatie, wat niet altijd helpt. ik denk dat we altijd zullen blijven fixeren, maar ik denk ook dat je moet kijken wanneer je het kunt opheffen. zijn alle toeters en bellen weg, laat de patient dan niet meer gefixeerd liggen. laat wat van thuis meenemen, iets wat hij herkent. Ik ben niet tegen fixeren, maar fixeren met beleid mag ook wel. en vaak zie je dat het grootste probleem is dat mensen te lang in het ziekenhuis moeten liggen en niet door kunnen stromen naar elders, waar ze wel alle vrijheid hebben. daarbij denk ik ook als iemand een gevaar voor zichzelf is dien je haar te fixeren, maar ga dan geregeld met deze vrouw een wandelingetje maken zodat ze toch het idee heeft dat ze bezig is en nog mag en kan lopen. sederen is leuk voor een tijdje, echter het moet toch weer afgebouwd worden en dan? wordt het vaak nog erger, dan het voor heen was. maar ook de instelling van familie zal moeten veranderen, dat wij alles maar kunnen. wij kunnen ook niet alles, zeker niet iemand continu in de gaten houden, want wij hebben meerdere patienten die ook zorg en aandacht nodig hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.