Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Fraxi in actie

‘Zuster, krijg ik niet dat spuitje tegen trombose?’ Vroeg een patiënt. Dat ligt eraan door wie u geopereerd bent, dacht ik.

Mevrouw was geopereerd aan de schouder en ten gevolge van verminderde mobiliteit zou ze fraxiparine krijgen. Ik verwachtte dat bij twee patiënten met exact dezelfde operatie hetzelfde beleid gevoerd zou worden. Niets is minder waar.

Mevrouw A: ongeveer 50 jaar, wordt geopereerd aan een 1) subcapitale humerusfractuur. Ze heeft geen verleden met cardiale- of antistollingsproblematiek. Ze krijgt postoperatief fraxiparine.

Mevrouw B: ongeveer 50 jaar, wordt ook geopereerd aan eenzelfde fractuur en heeft tevens geen ziektegeschiedenis. Zij krijgt geen fraxiparine na de operatie. Beide fracturen zijn veroorzaakt door een trauma en beide patiënten hebben evenveel kans op een postoperatieve trombose.
 
Mevrouw A is geopereerd door orthopeed X en mevrouw B door orthopeed Y.
Orthopeed X vind het blijkbaar noodzakelijk dat zijn patiënt tot 6 weken na de ingreep 1 maal daags fraxiparine krijgt. Ik vraag me af waarom orthopeed Y dat niet noodzakelijk acht. Twee patiënten met dezelfde operatie, uitgevoerd door twee verschillende artsen. Maar het beleid is een verschil van dag en nacht.

Is het niet belachelijk dat het feit of iemand postoperatief fraxiparine krijgt, ligt aan de operateur? Ik vind van wel! Wat zeg of denk je op zo’n moment? Hoe moet je je verantwoorden? Er zijn natuurlijk patiënten die van het beleid van fraxiparine nog niet veel kaas hebben gegeten. Maar mevrouw B wel. Zij vroeg zich dan ook af waarom ze geen fraxiparine kreeg, want na de vorige operatie, een vergelijkbare kleine schouderoperatie, kreeg ze dit wel.

Hoe dit kan? Het werd uitgevoerd door een andere operateur. Maar ja, leg dat maar eens uit. Het komt toch vrij onprofessioneel over om te zeggen: ‘Dat ligt aan het  beleid van de operateur.’ Dit heeft toch niks meer met preventie te maken? Evidence based of niet, follow the leader! Mevrouw A stopte tegen alle adviezen in, 5 weken na de operatie met de fraxiparine.

Ik heb het mevrouw A afgeraden te stoppen, daarbij vertelde ik haar de risico’s van haar beslissing. Toen mevrouw mijn advies afwees, legde ik de verantwoording bij haarzelf. Achteraf vraag me af waar ik me druk over heb gemaakt…

Wat zijn jullie ervaringen met dit soort situaties? Staat jullie ziekenhuis ook op de kop van dit soort verschillen in beleidvoering?

14 REACTIES

 1. pas had ik ook een client bij mij in de thuiszorg die fraxiparine kreeg. op een gegeven moment vroeg ik, moet u hier niet eens mee stoppen omdat dit al weken bezig was, en de hr. veel pijn ondervond bij het prikken. via de apotheek kwam de fraxi maar binnen. Dhr. ging naar het ziekenhuis en kaarte dit aan, hij kreeg een antwoord, maar meneer u had al 3 weken geleden moeten stoppen. ja wie is hier nu fout. er is nog veel mis met de communicatie. en de artsen komen er iedere keer maar weer mooi mee weg.

 2. Lees alle reacties
 3. Even een hele andere vraag, ik doe een klein onderzoek over fraxiparine, maar ik kan bijna geen informatie vinden over de duurzaamheid van fraxiparine, waarschijnlijk 24 uur, en welk tijdstip het beste is om fraxiparine toe te dienen.
  Op orthopedie geven we het om 12.00, maar op neurologie, bij bijvoorbeeld CVA patienten, geven we het om tien uur, omdat ze dan ( nog ) minder mobiel zijn.
  Ook word op Orthopedie fraxiparine 6 uur post ok gegeven? Waarom? aangeziend fraxiparine ook wel eens pré ok gegeven word, dan lijkt het mij dat je bloedingkans ook verhoogt is.
  Heeft iemand wat meer informatie voor mij?
  Mvg sofie

 4. Zelf heb ik verschillende stages gedaan in verpleeghuizen en momenteel ben ik ook tewerkgesteld in een verpleeghuis. Telkens weer zie ik na een operatie clexane of fraxi wordt toegedient post-op (logisch) MAAR dit gedurende een immens lange periode… zelfs nog langer dan 6 weken, soms wel een half jaar nadien. Met als gevolg: harde schijven in de buik, hematomen,… en na een tijd is het niet meer mogelijk om te prikken… de dijbenen dan maar.
  Soms vraag ik me af of het wel nodig is om het spuitje zo lang te gebruiken. Kan hier niet een standaardprotocol ontstaan? Zodat er zich aan een bepaalde tijd wordt gehouden zonder dat er een half jaar nadien nog steeds een fraxi of clexane wordt gegeven.
  Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk om te zien dat ouderen zo lang deze behandeling moeten ondergaan.

 5. Ik ben ander half jaar terug geopereerd aan mijn knie, hauser. Hierbij moest ik 6 weken in het gips tot mijn lies en mocht mijn been niet belasten. Volgens de dokter hoefde ik niet te starten met fraxiparine.
  Later liep ik stage op afdeling Orthopedie (ander ziekenhuis) keek ik de protocol over operatie Hauser na en hierin stond dat er altijd fraxiparine gegeven moet worden. Vooral als de patiënt de pil slikt (wat ik slik), omdat dit de kans op trombose verhoogd.
  Groetjes, Suzan

 6. Hoi Suzan,
  Tja lastige situatie, maar toch denk ik dat je wel kunt zeggen dat het beleid van de eene arts soms (vaak) kan afwijken van het beleid van de andere arts. Ik denk niet dat, dat onprofessioneel is maar gewoon de waarheid. Daarbij zou ik aangeven dat de patient zelf om uitleg mag vragen van een arts bijvoorbeeld tijdens de visite.
  Heel eerlijk gezegd zou ik me niet verantwoordelijk voelen voor deze situatie en zou ik deze ook zeker leggen bij de arts. Wel is het onze taak als verpleegkundige om op te komen voor onze patienten,(als deze dit zelf niet kan) onze patienten moeten observeren en ingrijpen daar waar nodig……

 7. Ik ben werkzaam in de thuiszorg, en adviseer clienten om navraag te doen bij specialist en/of huisarts. Vaak komen ze terug met fraxiparine en/of clexane. Vaak is bewegen met de tenen, draaien met de enkels, zittend op rand van het bed en een omhoog/omlaag beweging maken met de voeten meestal genoeg is om trombose te voorkomen. Als het mogelijk is ook zoveel mogelijk niet in dezelfde houding te blijven liggen, zitten of gestrekt met je benen blijven.Indien dit mogelijk is natuurlijk. mijn zusje is met een gebroken rug, na ongeluk, plat op bed terecht gekomen en die kreeg ook geen fraxi. na flink zeuren kreeg ze die toch. de specialist vond het niet nodig.

 8. Bij ons is het nog weer anders en verwarend.
  – alle chirugische OK, of ’t nou aan je teen is, schouder of wat dan ook krijgen pré operatief fraxi.
  – orthopedische patienten krijgen alleen fraxi bij OK’s onder de gordel. Totale heupen en knieen moeten nog post OK 6 weken fraxi prikken..
  Pfff.. maar wat is nou goed…??

 9. Ik heb het volgende in privesituatie meegemaakt:
  Mijn oma kreeg in aug 08 een blaasverwijdering, kreeg daarna zolang ze nog niet mobiel was fraxiparine elke dag. In febr. 09 komt ze weer in het ziekenhuis omdat ze een nierstuwing heeft, ze is dan niet meer mobiel en ligt een week of 3 in het ziekenhuis maar krijgt geen fraxi, ze komt naar huis (nog steeds niet mobiel) en ligt tot april thuis alleen maar in bed en komt er misschien 1x per dag uit om naar het toilet begeleidt te worden. Nog steeds krijgt ze geen fraxi. Ik heb hier wel eens om gevraagd maar de arts vond het niet nodig.
  En jawel hoor, in april wordt ze weer opgenomen, met een ….. trombosebeen!

 10. NOu werk op chirurgie en heb stage ervaring op de orthopedie, maar als ik het zo beredeneer is er geen duidelijke lijn qua afspraken, orthopeed B moet qua pre operatieve beleid hetzelfde zijn als orthopeed B. Daarentegen bij een subcapitale humerus# geef je volgens mij geen fraxi, want dit geld volgens mij alleen voor de onderste extremiteiten en grote ok’s dan.
  Maar vertel mij eens Suzan, waarom post op bij jullie wel en niet pre op?

 11. Ik moet bekennen dat ik niet bekend ben met schouder operaties, daarintegen heb ik wel op een chirurgische afdeling gewerkt.
  Ik denk dat je je in eerste instantie moet richten op waarom deze beide artsen deze beslissingen hebben genomen (wat zijn hun argumenten?). Dit kan ik uit jouw verhaal namelijk niet opmaken (misschien is dit voor jou ook de vraag). (Follow de leader!).
  Misschien kun je zelf evidence based materiaal vinden en jouw eigen idee/ mening kracht bij zetten met wetenschappelijk bewijst…
  Als je dit helder hebt kun je je patienten goed voorlichten.
  Als men bij mij op de chirurgische afdeling voldoende mobiel is volgens de verpleegkundige, wordt in de artsenvisite overlegd of de fraxi gestopt mag worden. Er wordt hier juist naar eigen inzicht van de verpleegkundigen gevraagd wat ik een positief punt vind. De 1 is met 1 dag mobiel en de ander met eenzelfde operatie na 3 dagen nog niet (bijwijze van spreken)…

 12. In het ziekenhuis waar ik werk, krijgen ook alle vrouwen na sectio fraxi, totaal 5 giften (dagen) tenzij ze natuurlijk eerder naar huis gaan. Dit is een standaard protocol.. (Echter niet voor OK.. eerder juist gestopt voor OK)
  Op de interne afdeling waar ik hiervoor werkte was de afspraak dat als een patient (na niertransplantatie) meer dan 30min per dag mobiliseerd mag de fraxi gestopt worden. Dit was ook standaard protocol.
  En heb hier nooit echt problemen mee ondervonden.
  Misschien is het een idee om op jou afdeling ook een standaard protocol te maken?

 13. in het ziekenhuis waar ik werk krijgen gezonde vrouwen fraxiparine na een SC ook al zijn ze de dag erna al uit bed….zelfs op de dag voor OK krijgen ze bij een geplande Sc fraxi. Overdreven of zorgvuldig? Geen idee..
  Wel regelmatig zeer ruim bloedverlies tijdens OK, is dit toeval?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.