Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog ‘Bajesbroeder’ Rik: ‘Ben ik dan zo stout geweest?’

Rik werkt als justitieel verpleegkundige binnen de PI Haaglanden. Meneer Versloot heeft dementie en weet eigenlijk niet meer precies waarom hij opgesloten zit. Hij wil ‘uitchecken en naar huis’.
vogel op de rand van hekwerk
Foto: Somin Khanna (Unsplash)

Het is 8 uur en we beginnen aan de eerste ronde. Tijdens deze ronde verstrekken wij de patiënten hun medicatie, krijgen ze een ontbijtje en delen we schone kleding en bedlinnen uit.

Aangekomen bij cel drie horen we wat gestommel en geklop op de celdeur. Door het raampje naast de celdeur zien we meneer Versloot* al staan. Nou ja meneer Versloot, wij noemen hem eigenlijk altijd Theo*. ‘Goedemorgen Theo’, zegt Maarten* terwijl hij de deur van celdeur van het slot afhaalt. Maarten is PIW’er (penitentiair inrichtings werker), en gaat verder in gesprek met Theo. ‘Oh wat fijn joh dat je die deur open doet’, zegt meneer Versloot, ‘Ik wil nou toch wel een keer naar huis.’

Meneer Versloot verblijft normaal gesproken in een andere PI (Penitentiaire Inrichting). Hij is daar in zijn cel gevallen en heeft zijn pols gebroken. Na de operatie is hij bij ons geplaatst om te revalideren. De eerste dagen merkte we al dat Theo wat vergeetachtig was en moeilijk zijn plekje kon vinden hier. Hij had geen besef van tijd, wist niet waar hij nou precies was en wat wij nou precies kwamen doen.

Lees meer over het werk van Rik en 3 andere collega’s die zorg verlenen aan mensen die minder zichtbaar zijn in de maatschappij: ‘Verplegen op straat of in de gevangenis: ‘Soms verleen ik wondzorg in een fotohokje’

Het bleek dat meneer Versloot geen idee meer had waarom hij nou precies binnen de muren van de gevangenis moest verblijven. ‘Ben ik dan zo stout geweest?’, zegt hij vaak. Een paar minuten later kan hij dan weer dezelfde vraag stellen.

Vaak heeft hij het idee dat hij hier op vakantie is. ‘Kan jij mij vertellen waar ik morgen kan uitchecken. Ik heb nu wel lang genoeg vakantie gehad’, is één van de vragen die hij vaak stelt. Op andere momenten is hij onrustig en kan dan soms agressief en dwingend zijn in de omgang.

Zo niet deze ochtend. Meneer Versloot is opgewekt en voelt zich prima. Terwijl wij zijn cel binnen lopen maken we een praatje over de vogels die aan de muur hangen. Meneer Versloot was vroeger kweker en heeft allerlei soorten vogels gekweekt.

Na een gesprek met hem heb ik de vogels opgezocht en uitgeprint voor hem. Samen hebben we ze aan de muur gehangen, dit geeft een wat huiselijker gevoel dan alleen maar die hoge muren en tralies voor de ramen. Hij praat er ronduit over. Vindt het prachtig al die vogels.

Meer weten over het werk van Rik? Lees dan dit (premium) interview dat Nursing met hem had over zijn bijzondere werk. En volg hem op Facebook (Bajes Broeder Rik) of op Instagram (Bajesbroeder).

Achter hem wordt het ontbijt en de schone kleding klaar gezet. ‘Als u nu lekker gaat ontbijten, kom ik zo helpen met douchen Theo. Is dat oké?’, vraag ik aan hem. En met zijn lekkere Amsterdamse accent zegt hij: ‘Helemaal goed hoor pik!’

Tijdens het douchen heeft meneer Versloot ineens een helder moment. ‘Ik zit hier nu al een tijdje hé?’, vraag hij aan mij. ‘Ik denk nu twee maanden Theo.’ ‘Kom ik hier ooit nog wel eens uit?’ Er valt een korte stilte. Wat moet ik hem nu zeggen? Ik weet dat hij best lang in gevangenschap moet blijven, maar is het nu aan mij om hem dit te vertellen? Lastig.

‘Ik heb geen idee Theo, sorry.’ Ik zie de teleurstelling in zijn ogen. Hij weet zich geen houding te geven en besluit om half aangekleed op bed te gaan zitten. ‘Weet je, ik vergeet nogal eens wat’, zegt hij terwijl hij door de tralies naar buiten kijkt. ‘Ik heb geen idee wat ik hier doe en hoe ik hier terecht ben gekomen.’ Ik besluit naast hem op bed te gaan zitten. Samen kijken we naar buiten en zijn we even stil.

* De namen zijn gefingeerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.