Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Gastblog Deo: ‘De zzp’ers zijn niet het probleem’

Een belangrijke oorzaak van het faillissement van de ziekenhuizen vorige week zijn de hogere loonkosten door het inhuren van extern personeel. 'Dit is toch de omgekeerde wereld,' schrijft gastblogger Deo.
IC-verpleegkundige Deo van der Geld: 'De aanwezigheid van (zoveel) zzp'ers en detacheerders is als je het mij vraagt een wakeup call voor de markt'

Donderdag bleek uit een artikel in De Volkskrant dat steeds meer werknemers in de zorg ontslag nemen om zich daarna als zzp’er te laten inhuren. Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt zijn zzp’ers verzekerd van genoeg werk en een goed inkomen. Volgens het artikel stellen zij zorginstellingen daarmee voor grote problemen: hun loonkosten nemen toe en de werkdruk van het vaste personeel wordt hoger.

Hogere loonkosten zijn volgens de directie ook een belangrijke oorzaak van het faillissement van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en vier ziekenhuizen in Flevoland. Mariska Tichem van MC Slotervaart zei vorige week dinsdag op een persconferentie dat op hun specialistische afdelingen (zoals IC en spoedeisende hulp) 50 procent van het personeel inhuur is.

Wat mij betreft raakt dit verhaal kant noch wal. Dus zzp’ers en detacheerders brengen hun oude werkgevers in de problemen, omdat zij te hoge salarissen vragen? Ik denk dat werkgevers vergeten dat zzp’ers en detacheerders juist kunnen bestaan bij de gratie van het tekort aan voldoende geschoold personeel. Zij zijn er niet voor verantwoordelijk dat deze situatie is ontstaan.

Dat er nu te weinig personeel is, heeft verschillende redenen. Zo is er een numerus fixus voor verpleegkundige opleidingen van kracht geweest omdat er te weinig stageplekken voor de studenten waren. Ook is er te weinig gespecialiseerd personeel (waartoe ik voor de duidelijkheid van het verhaal ook ok-assistenten en anesthesiemedewerkers reken). Ook de vergrijzing speelt een rol. Zodoende is er een situatie ontstaan waarbij een tekort aan verpleegkundig personeel is. Omdat zzp’ers en detacheerders dit gat in de markt zien springen ze hierin en vragen voor hun diensten een in wezen marktconform salaris. Vervolgens wordt hun door de overheid en de ziekenhuizen verweten dat ziekenhuizen failliet gaan door de salarissen die zij vragen. Is dit niet de omgekeerde wereld?

Wat mij betreft zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor het ontstane tekort aan verpleegkundig personeel zijn de ziekenhuizen zelf en de overheid. En wat zegt de overheid? In het geval van het UMCU legt de lokale overheid het UMCU op om een omzetbeperking van 10 procent te bereiken. Het UMCU doet dit door de vacatureruimte te beperken en vrij gekomen vacatures onvervuld te laten. Vervolgens gaan de ziekenhuizen en de politiek erover klagen dat ziekenhuizen failliet gaan door het salaris dat zzp’ers en detacheerders vragen.

De aanwezigheid van (zoveel) zzp’ers en detacheerders is als je het mij vraagt een wakeup call voor de markt. Als wij als verpleegkundigen normaal het salaris zouden krijgen dat zzp’ers en detacheerders vragen en krijgen zouden er geen zzp’ers en detacheerders zíjn. De ziekenhuizen en overheid moeten dus niet klagen, maar maatregelen gaan treffen om op termijn (een meerjarenplan) het tekort aan geschoold verpleegkundig personeel terug te brengen. Zolang de overheid weigert de realiteit van het probleem onder ogen te zien: namelijk verbeteren van het imago
van het beroep en verbetering van de arbeidsomstandigheden en vooral ook de salariëring, zal het probleem van te weinig personeel nooit worden opgelost.

Deo van der Geld is IC-verpleegkundige op een Medium Care voor Interne in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

4 REACTIES

  1. Hoge loonkosten lijkt me evident .. 130 specialisten in loondienst. Volgens jaarverslag 2016 slokte de directie bijna 1 miljoen aan salaris binnen en vroeg de accountant een slordige 5 ton. Allemaal behoorlijk buiten proporties, er zijn instellingen met meer dan het dubbele aantal personeelsleden die de helft minder uitgeven …

  2. Lees alle reacties
  3. Volgens een ander artikel in de Volkskrant, ging het al jaren niet goed met de financiën van het Slotervaart ziekenhuis. Als er jaren achtereen alleen maar geld bij moet dan kan ik mij voorstellen dat de stekker eruit gaat. Hoe vervelend ook voor personeel en klanten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.