Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gastblog Engeline: ‘Ook inservice en mbo-opgeleide verpleegkundigen kunnen regieverpleegkundige worden’

Toen bekend werd dat in het Isala ziekenhuis functiedifferentiatie mbo-hbo ingevoerd zou worden, dacht ic-verpleegkundige Engeline Plaggenmarsch meteen: ‘Verpleegkundigen moeten hierin zelf het voortouw nemen.’
functiedifferentiatie
Foto: Arno Massee

Eind 2017 solliciteerde ik naar de functie van  programmamanager functiedifferentiatie. Ik kreeg de baan en nu word ik ondersteund door een projectleidersteam en projectteams die ook uit verpleegkundigen bestaan. We bereidden ons dus samen voor op wat ging en nog komen gaat.

Eén ding is zeker: mbo of hbo, dit programma zit vol emotie. Inservice verpleegkundigen wensen een juiste waardering van hun ervaring en kunde. Mbo-v’ers vrezen dat er aan hun taken en verantwoordelijkheden wordt gemorreld. Hbo-v’ers, zeker de net afgestudeerden, durven soms niet eens uit te komen voor hun diploma. Bang om ‘prat te gaan’ op een papiertje tegenover zoveel meer ervaren collega’s. Gespecialiseerd verpleegkundigen zijn weliswaar op een bepaald zorgonderdeel extra opgeleid, maar passen ze daarmee in het nieuwe hbo-profiel?

De emotie zit ook vaak in de overtuiging dat de regierol bij jou past. Zelf vind je dat je dat niveau in de praktijk laat zien. En dat net het juiste papiertje ontbreekt doet er niet toe. Dit is volgens mij het pijnpunt in deze verandering. Den Haag stoeit ermee en wij merken dat het onrust geeft.

In ons ziekenhuis werken we met proeftuinen waar mbo- en hbo-verpleegkundigen experimenteren met de nieuwe rol van de hbo-v’ers, de regierol.  In die rol moet je niet alleen een pico kunnen opstellen, maar ook met een brede blik naar de zorg kijken. De verpleegkundigen bepalen zelf hoe ze de proeftuin inrichten. Iedere verpleegkundige die wil werken in de regierol laten we meedraaien. Op die manier kun je ontdekken of de regierol ook echt bij je past. Stel dat dat zo is, dan gaan we voor niet hbo-v’ers kijken welk traject ze moeten afleggen om voor de wet de hbo-erkenning te krijgen. Hierin zijn we nog afhankelijk van wat de overheid besluit.

Laatst liep ik mee met een verpleegkundige. De patiënt die ik had verzorgd had veel pijn en zou die dag naar huis gaan. Vanuit de nieuwe regiefunctie is een stelling als ‘Postoperatief is de heup OK altijd pijnlijk’ niet meer voldoende. In de regierol wordt er een stap meer verwacht. Je gaat kijken naar het postoperatieve pijnbeleid, vraagt je niet alleen af of je op de afdeling juist mobiliseert, maar ook hoe deze patiënten vooraf en postoperatief begeleid worden. En is het eigenlijk normaal dat een patiënt pijn heeft, en wat kan ik hierin verbeteren? Het breder kijken naar het totale zorgproces, dus van voor opname tot na ontslag, en je altijd kritisch afvragen ‘doen we nu het juiste?’ zijn de punten waarop de regieverpleegkundige haar rol kan pakken.

Het is belangrijk dat je als verpleegkundige weet waar je staat. Daarom doen alle verpleegkundigen binnen Isala een professionaliteitsscan. Hiermee wordt duidelijk wat de nieuwe beroepsprofielen van ons vragen. De scan geeft een goed inzicht in je eigen kennis en kunde… én in de punten waarop je je verder zou kunnen ontwikkelen. Zelf ontdekken welke rol bij jou past, is de rode draad in ons programma. Ik ben bijvoorbeeld in 2006 aan de hbo-v afgestudeerd, maar als ik nu zie wat de nieuwe hbo-v rol inhoudt, is me duidelijk dat ik me op onderdelen zou moeten bijscholen.

Uit de scan blijkt verder dat de meeste collega’s van alle niveaus een scholingsbehoefte hebben. Hieruit ontstaat een developmentprogramma. De thema’s werken we samen uit met alle mbo- en hbo-scholen uit onze regio. Op deze manier ontwikkelen niet alleen de hbo-opgeleide collega’s zich, maar ook de mbo- en inservice opgeleide collega’s.

Onlangs werd bekend dat de Overgangsregeling inservice-opgeleiden opnieuw is uitgesteld. Het wordt ‘begin 2019’. >>>

3 REACTIES

 1. @ Natsasja
  Op dit moment doen alle gespecialiseerde verpleegkundigen hetzelfde werk en hebben dezelfde rol op hetzelfde (hbo/NLQF6)niveau ongeacht hun initiële opleiding. Deze situatie bestaat al decennia waarbij de verpleegkundigen met bijvoorbeeld een inservice opleiding de hbo verpleegkundigen hebben opgeleid. Alle verpleegkundigen doen aan kwaliteitsverbetering door deelname commissies en werkgroepen, beide groepen hebben ook onderzoek gedaan ter afronding van hun opleiding. Nu een verschil maken in de registratie van deze gelijkwaardige verpleegkundigen met dezelfde competenties en ervaring zal niet alleen absurd zijn maar ook tot een totaal onwerkbare situatie leiden.
  Ten aanzien van de volgende stelling: De inservice verpleegkundigen die zich als drie jarig Hbo-v (deeltijd) student volgens het nieuwe beroepsprofiel BN 2020 hebben om laten scholen groep wordt steeds groter komende jaren!” wil ik het volgende opmerken.
  Het is ronduit absurd om de inservice verpleegkundige een 2-3 jarige opleiding te laten volgen tot BN2020 niveau!
  De inservice verpleegkundigen hebben inderdaad geen hbo diploma dat zegt echter niets over het niveau van de inservice opleiding! De opleiding was gelijkwaardig aan de hbo-v maar gericht op 1 veld waardoor de inservice verpleegkundige meer kennis en vaardigheden verwierf voor het veld van opleiding dan de hbo opgeleide verpleegkundige. Niet gelijk maar wel gelijkwaardig. Zoals ook blijkt uit de praktijk.
  Al meer dan 40 jaar verrichten alle verpleegkundigen hetzelfde werk op hetzelfde niveau. Er is een nieuw curriculum nodig om de hbo opgeleide een hoger niveau toe te kennen! We moeten nog maar afwachten of dat hogere niveau in de praktijk zal kunnen worden waargemaakt.
  Het is ronduit absurd om Inservice verpleegkundigen een 2 of 3 jarige verkorte hbo-v opleiding laten volgen met als enig doel zich straks als regieverpleegkundige te kunnen registreren; zij hebben al een opleiding gevolgd gelijkwaardig aan de hbo-v en functioneren al velen jaren op dit niveau! Het wordt nog absurder als je bedenk dat zijinstromers zonder verpleegkundige opleiding in 21/2 jaar opgeleid worden tot hbo verpleegkundige! Op deze manier wordt gemeenschapsgeld dat bedoeld is om de kwaliteit van de zorg te verbeteren verspild en wordt de zorg onbetaalbaar!
  Een (korte) bijscholing voor de niet BN2020 opgeleide verpleegkundigen behoord zeker tot de mogelijkheden ( deze groep heeft in hun carrière vaak al vele scholingen gevolgd) maar dan wel voor alle (mbo, hbo en inservice) verppleegkundigen die niet volgens dit curriculum zijn opgeleid!

  Op dit moment lijkt het er helaas op dat niet het nieuwe beroepsprofiel, niet de ervaring en competenties van de individuele verpleegkundige niet de praktijk, niet het BN2020 curriculum, niet de kwaliteit van zorg maar slechts het hebben van een hbo diploma leidend is in deze discussie!

  • Dit citaat: “In de regierol wordt er een stap meer verwacht. Je gaat kijken naar het postoperatieve pijnbeleid, vraagt je niet alleen af of je op de afdeling juist mobiliseert, maar ook hoe deze patiënten vooraf en postoperatief begeleid worden.”
   Dat doen we al, je zit in protocollen-werkgroep, werkgroep pijn, allerlei werkgroepen, pico kunnen heel veel verpleegkundigen evenals EBP en klinisch redeneren! Een diploma kan en mag niet verouderen, en dat gebeurt ook niet doordat je steeds maar weer scholing krijgt en bijschoolt in de nieuwste technieken, nieuwste richtlijnen etc!

 2. Lees alle reacties
 3. Waarom niet meerdere functieomschrijvingen dan twee?

  Bijvoorbeeld gespecialiseerd verpleegkundige, waarbij de erkenning van de specialisatie op hbo-nivo kan liggen, maar duidelijk blijft wie welke rol en opleiding heeft.

  De inservice verpleegkundigen die zich als drie jarig Hbo-v (deeltijd) student volgens het nieuwe beroepsprofiel BN 2020 hebben om laten scholen groep wordt steeds groter komende jaren!

  Zie zeker een behoefte aan scholing m.b.t nieuw beroepsprofiel, maar dat betekent niet dat de studiebelasting van de hbo-opleiding ineens afneemt om hetzelfde resultaat te kunnen behalen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.