Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gastblog ex-verpleegkundige Ron: ‘Wel of niet meehelpen tegen corona?’

Ron Legerstee (63) is een bekende wondexpert. Het verpleegkundig bloed stroomt nog vurig door zijn aderen. Maar is het verstandig als hij zich aanmeldt om als verpleegkundige te helpen?
dilemma
Foto: Free images

Ik zit in een persoonlijke tweestrijd. Enkele dagen geleden wilde ik me voor een ‘opscholingstraject’ aanmelden bij mijn opdrachtgever Erasmus MC. Zodat ik als oud-verpleegkundige kan helpen in de coronastrijd. Maar omdat ik niet in het systeem kon inloggen heb ik deze poging gestaakt.

Misschien zette ik niet door vanwege mijn leeftijd. Is 63 niet te oud, te kwetsbaar? Uiteraard zie ik mezelf totaal niet zo, maar het knaagt wel aan me. Want wat gebeurt er als ik besmet raak? Kom ik dan op de ic terecht, hoe groot is die kans eigenlijk? Ik behoor tot de risicogroep.

Vorig jaar heb ik een felle strijd gevoerd om mijn verpleegkundige BIG-registratie te behouden. Tot september 2019 was ik nog gewoon mijzelf, want ja, zo zie ik het: ik ben verpleegkundige. Daarna werd de registratie stopgezet. Omdat men onder meer vond dat ik te weinig ‘relevante’  uren maakte als docent wondzorg.  Daar ben ik ontzettend kwaad over geweest.

En nu, door een regeling van voormalig minister Bruno Bruins is het toch mogelijk te herintreden – zonder deze registratie. De drang me aan te melden is heel groot, vooral als ik collega’s volop aan het werk zie in de directe zorg voor patiënten. Ik hoor daar bij. Dat ben ik!

Los van mijn persoonlijke, innerlijke strijd ziet mijn vrouw het niet zo zitten. Wij doen de mantelzorg voor haar 92-jarige moeder en hebben dus dagelijks contact met haar. Mijn vrouw zegt: je bent bovendien 63, en je mag al weken de (klein-)kinderen niet zien. Waarom zoek je dan via het ziekenhuis corona wel op?

Ze wijst op de buurman van onze leeftijd, die gelukkig genoeg net van de beademing is gekomen na corona. Hij is door het oog van de naald gekropen, zeiden we nog tegen elkaar.

Ze herinnert me aan mijn boosheid over het feit dat opeens iedereen zorgverleners ‘helden’ noemt – na jaren van bezuinigingen en gezeur over cao’s. En dat mijn collega’s nu onder grote druk hun werk moeten doen, zonder voldoende beschermende kleding om hun veiligheid te garanderen. Belachelijk!

En toch. En toch. Ik ben verpleegkundige in hart en nieren. Het mooiste beroep dat er is.

Ron Legerstee RN, MSc was tot oktober 2019 verpleegkundige en is wetenschapper in wondheling en weefselherstel. Ron verzorgt onderwijs aan de Erasmus MC Academie, en lezingen over wondzorg en daaraan gerelateerde onderwerpen.

Het Wondzorgcongres

Ook dit jaar spreekt Ron Legerstee weer op het Wondzorgcongres in Ede. Op 16 oktober 2020 kun je je kennis over wondzorg bijspijkeren, met de nieuwste inzichten over wondbehandeling, pijnbestrijding bij wonden en diabetische wonden. Ook kun je oefenen met klinisch redeneren.

2 REACTIES

  1. Weet dat ik met dit zelfde probleem worstelde, ben zelf 64 jaar en een jaar met de vut, heb toch besloten om bij mijn oude werkgever te melden dat men mijn kon inzetten.Binnen 10 min. was het geregeld.Zo hoog is de nood dus, ben blij dat ik door veel wikken en wegen, ben alleenstaanden en heb geen oude ouders meer. Dat is wat het minder zwaar maakt.

  2. Lees alle reacties
  3. ” En dat mijn collega’s nu onder grote druk hun werk moeten doen, zonder voldoende beschermende kleding om hun veiligheid te garanderen. Belachelijk!”.

    Een van de eerste dingen waarmee ik in de zorg werd geconfronteerd was het adagium: begeef je niet in / let op gevaar’.

    Het enige dat je als verpleegkundige, verzorgende moet doen bij onvoldoende middelen is thuis blijven en je ziek melden met reden.

    Dat hulpbehoevenden van zorg ontstoken blijven is op dat moment niet relevant maar is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de werkgever.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.