Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gastblog Florian: ‘Verpleegkundigen denken mee over IGZ-indicatoren’

Pijnregistratie, delierrisico. We mopperen vaak over alle lijstjes die we dagelijks moeten afvinken. Ik wist niet dat die indicatoren tot stand komen in samenwerking met verpleegkundigen. Tot ik er zelf bij betrokken raakte.
Florian van Hunnik-4.jpg
Florian van Hunnik is verpleegkundige op de Medische Psychiatrische Unit van OLVG in Amsterdam.

De indicatoren zijn meestal gemaakt voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Misschien ken je de Basisset Medisch Specialistische Zorg, met de kwaliteitsindicatoren voor ziekenhuizen. Zelf denk ik mee over een indicator voor Vrijheids Beperkende Interventies (VBI) in ziekenhuizen. Voor mij was het echt een eyeopener dat zorgprofessionals zelf aan de knoppen zitten bij het ontwikkelen van indicatoren. Ik dacht vaak ‘wie bedenkt dit?’, en vind het nu inspirerend om te zien hoe een indicator tot stand komt. IGZ-Indicatoren voor bijvoorbeeld pijnmeting, wondzorg, palliatieve zorg, ze komen allemaal voort uit beroepsverenigingen van medisch specialisten en verpleegkundigen. Die toetsen ze ook. Voor de VBI-indicator werken nu zelfs medisch specialisten en verpleegkundigen samen.

Eerder dit jaar trok de IGZ aan de bel omdat teveel verpleegkundigen de auscultatiemethode toepassen na het plaatsen van een maagneussonde >>>

Hoe werkt het?

1. Het begint altijd met de drive om de zorg beter te maken. In ons geval: het terugdringen van ingrijpende vrijheidsbeperkende interventies, en zorgen dat zorgverleners die bekwaam kunnen toepassen.
2. Van daaruit worden per indicator meetbare vragen opgesteld. Bijvoorbeeld: Is het percentage gestandaardiseerde pijnmetingen bij postoperatieve patiënten op de verpleegafdeling in het verslagjaar bekend? Wat is dit percentage? De hele basisset Medisch Specialistische Zorg is te vinden op de site van de IGZ.
3. Deze vragen worden beoordeeld door alle betrokken partijen, dus verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, NFU, NVZ en IGZ-medewerkers, en zo nodig bijgesteld.
4. Ieder jaar wordt de Basisset opnieuw vastgesteld voor het volgende jaar. Er is een maximum van 225 vragen (variabelen) per Basisset, dus als er nieuwe indicatoren bijkomen, verdwijnen andere. Logisch: de zorg verandert, dus de indicatoren ook.

Wij vinden ook dat de registratielast voor collega’s zo laag mogelijk moet blijven. Maar ja, soms kost het toch tijd om te registreren. Ik hoop dat je de volgende keer bij het invullen van de indicatorlijst bedenkt dat die is ontwikkeld door een collega die samen met jou de zorg wil verbeteren.

Florian van Hunnik is verpleegkundige op de Medische Psychiatrische Unit van OLVG. Ook denkt hij als lid van V&VN mee over de indicatoren voor vrijheidsbeperkende interventies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

1 REACTIE

  1. Ik hoop dat je de volgende keer bij het invullen van de indicatorlijst bedenkt dat die is ontwikkeld door een collega die samen met jou de zorg wil verbeteren.
    1. dat heeft die collega niet alleen gedaan,maar met niet-collega´s
    2. hoezo samen met mij? Ik en velen met mij zijn niets gevraagd.
    3.inderdaad wil ik de zorg verbeteren,maar niet op deze manier,zoiets zegt meer of je de lijstjes goed bijhoud dan dat je daadwerkelijk goede zorg verleent.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.