Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog: ‘Geef wondpijn meer aandacht’

Nog steeds staat het thema wond en pijn niet hoog op de agenda bij opleidingen en verpleegkundigen. Pijnconsulent Marion Giesberts pleit er voor dat pijn- en wondconsulenten meer samenwerken en dat de verpleegkundige de regisseursrol oppakt.
Gastblog: 'Geef wondpijn meer aandacht'

Een wond is weefselschade en dat zorgt voor pijn, gemakkelijk genoeg zou je zeggen. Wondpijn is een probleem waarin ook elke verpleegkundige of arts zelf ervaringsdeskundige is. Wie heeft niet ooit zijn teen gestoten, is van de fiets gevallen of sneed in zijn vinger tijdens het koken. Gek genoeg zie je bij wonden vaak onvoldoende aandacht voor pijn.

Eigenlijk is het helemaal niet gek. Pijn is namelijk nog steeds niet structureel opgenomen in het curriculum van de opleiding Geneeskunde. En bij verpleegkundige opleidingen blijkt het heel wisselend te zijn: tussen de 1-15 uur in een vier jaar durende opleiding.
Daar hebben onze patiënten last van. Om maar een paar voorbeelden te geven: een patiënt met een bovenarmsamputatie met veel weefsel- en zenuwschade krijgt paracetamol en zo nodig 5 mg morfine bij de zeer pijnlijke verbandwissel. Omdat sprake is van verslavingsproblematiek, geeft de arts de instructie zuinig om te gaan met het toedienen van morfine.

Of de patiënte waarbij drie keer daags de wond wordt gespoeld, wat zeer pijnlijk is. Hier komt wel een pijnconsulent langs om te zorgen voor een goed pijnbeleid, maar zij beoordeelt vervolgens niet kritisch of dit nu de beste (en minst pijnlijke) wondzorg is. Of de wondconsulent die een stevig pijnprobleem signaleert, maar er achter komt dat het aantal beschikbare middelen op de polikliniek beperkt is.

5 tips om wondpijn te voorkomen

Verpleegkundig wondexpert Frans Meuleneire bespreekt vijf veelgemaakte fouten in de wondzorg die pijn veroorzaken, en geeft tips hoe je ze voorkomt. Lees meer >>>

Je zou verwachten dat het thema wondpijn hoog op de agenda staat bij specialistische vervolgopleidingen voor pijn- en wondconsulent. Dat is helaas niet het geval. Eigenlijk zou je deze gespecialiseerde verpleegkundigen deels samen moeten opleiden, zodat ze veel van elkaar leren en de veelzijdige problematiek van wond en pijn beter aankunnen. Pijnconsulenten en wondconsulenten zouden elkaar vaker moeten consulteren en gezamenlijk moeten optrekken voor een integraal wond- en pijnbeleid.

Maar misschien is er een nog betere oplossing: laat de verantwoordelijke verpleegkundige de regisseursrol krachtig aannemen. Met genoeg kennis en inzicht over deze problematiek kan zij bepalen welke problemen zij zelf behandelt, uiteraard in nauwe samenwerking met de arts. En als de problematiek complex wordt vraagt zij het duo wond- en pijnconsulent in consult. Die zij de opdracht geeft om met een eenduidig en goed afgestemd beleid voor wond en pijn te komen. Leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker.

Meer weten? Marion Giesberts spreekt op de volgende congressen:

2 en 3 december Nursing Experience
4 december Het Wondzorgcongres
20 januari Het Pijncongres


Marion Giesberts  is opleider aan de HAN-VDO Hogeschool Arnhem en Nijmegen, domein Pijn & Palliatieve zorg.  Ook is zij ontwikkelaar van e-leanringmodules bij E-nursing, platform voor online zorgcursussen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.