Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Gastblog: ‘Griepprik, met plezier en zonder enige angst’

De jaarlijks terugkerende discussie over de griepprik is wederom losgebarsten. Ook verpleegkundige Bram* doet een boon in de pot.
Gastblog: 'Griepprik

Daar is ‘ie weer! De jaarlijkse discussie over de griepprik. Ik volg de discussie al jaren, en deze keer kon ik het niet laten er iets over te schrijven. Ieder jaar weer valt me op dat de foutieve ideeën rond de griepprik grofweg te verdelen zijn in twee groepen.
1. Er is geen bewijs dat het vaccin werkt en;
2. Het vaccin is gevaarlijker dan influenza.

Tegenwoordig is deze wereldwijde verspreiding van dergelijke onzin aan de ene kant onvoorstelbaar, maar tegelijkertijd ook weer makkelijk te verklaren. In ons informatietijdperk heeft iedereen via internet de mogelijkheid om de meest grote onzin aan een groot publiek te verkondigen.2 Want goede van slechte informatie onderscheiden is niet zo heel moeilijk, maar gebeurt vaak niet. Een website als WantToKnow.nl komt dan ook regelmatig terug als bron in verschillende discussies tussen zorgverleners. Maar: de daarop aangeboden informatie is tenenkrommend. Voor een professionele zorgverlener is het een ernstige misstap om op dergelijke websites te vertrouwen. Toch gebeurt het regelmatig en worden goede informatiebronnen volledig genegeerd.

Zo hoorde ik onlangs van een zorgverlener dat ‘het nog nooit wetenschappelijk bewezen is dat vaccineren helpt’. Dit zou volgens deze collega zelfs in het toonaangevende tijdschrift The Lancet hebben gestaan. Vreemd, want juist The Lancet heeft een systematische review van rigoureuze studies naar het vaccin hebben gepubliceerd. Conclusie van die onderzoeken: er is wel degelijk een beschermend effect bij gezonde volwassenen.3 Die uitkomst staat niet op zichzelf. 4,5

Helaas hebben we enige verwarring te danken aan de media. Daarin is uitgebreid aandacht besteed aan het gebrek aan onderzoek naar de vaccinatie bij 65-plussers. Dit gebrek valt in vergelijking met onderzoek onder volwassenen tot 65 jaar niet te ontkennen. 3Tevens is het bekend dat bij het klimmen van de leeftijd immunosenescentie optreedt: het immuunsysteem verandert en als gevolg daarvan is de reactie van het immuunsysteem op de vaccinatie minder probaat. Maar voor volwassenen geldt dit dus nadrukkelijk niet. Dit geeft ons als ‘jonge’ zorgverleners dus een uitstekend extra argument om je te laten vaccineren: het vormen van een cordon sanitaire rondom onze patiënten voor wie het vaccin minder goed werkt, of die niet gevaccineerd kunnen worden. 6

De notie dat het vaccin gevaarlijker is dan influenza kunnen we kort behandelen. Deze komen doorgaans van de reeds genoemde websites en staan tussen artikelen waarin Ebola niet bestaat en kindervaccinaties autisme veroorzaken. Een recent gepubliceerde review van meldingen bij het Lareb concludeert echter dat het vaccin als veilig gezien kan worden.7 Dit is geheel in lijn met andere onderzoeken.5

Ik heb de eerste berichten op Facebook van gezonde volwassenen die letterlijk geveld zijn door de griep reeds voorbij zien komen: doe mij dan maar een pijnlijke arm, de meest voorkomende bijwerking. (al heb ik die nog nooit gehad na een vaccinatie) Ook dit jaar zal ik dus weer met plezier en zonder enige angst het vaccin in ontvangst nemen. Voor mijzelf, mijn zorgvragers, maar óók voor mijn collega’s.

*Bram Hengeveld is oud-columnist van Nursing, verpleegkundige Gerontologie-Geriatrie en momenteel werkzaam als wijkverpleegkundige in het oosten des lands. Daarnaast volgt hij de masteropleiding Evidence Based Practice. Ook houdt hij een blog bij>>>


Literatuur

1. Huis, A. et al. (2012). A systematic review of hand hygiene improvement strategies: a behavioural approach. Implementation Science, 7 (1), 92+.

2. Lewandowsky, S. et al. (2013). Recursive fury: Conspiracist ideation in the blogosphere in response to research on conspiracist ideation. Frontiers in Psychology, 4

3. Osterholm, M. T. et al. (2012). Efficacy and effectiveness of influenza vaccines: a systematic review and meta-analysis. The Lancet. Infectious diseases, 12 (1), 36-44.

4. Gefenaite, G. et al. (2013). Effectiveness of A(H1N1)pdm09 influenza vaccine in adults recommended for annual influenza vaccination. PloS one, 8 (6).

5. Demicheli, V. et al. (2014) Vaccines for preventing influenza in healthy adults. Cochrane Database of Systematic Reviews.

6. Riphagen-Dalhuisen, J., et al. (2013). Hospital-based cluster randomised controlled trial to assess effects of a multi-faceted programme on influenza vaccine coverage among hospital healthcare workers and nosocomial influenza in the netherlands, 2009 to 2011. European communicable disease bulletin, 18 (26).

7. van Balveren-Slingerland, L. et al. (2014). Gemelde bijwerkingen na influenzavaccinatie. Nederlands tijdschrift voor geneeskunde, 158.

5 REACTIES

 1. Zelf laat ik de griepinenting niet zetten. Reageer met mijn lichaam altijd heftig op inentingen. Zo vaak heb ik de griep niet, de laatste keer is 4 jaar geleden geweest en die keer daarvoor 10 jaar. Goed vitamines eten en goed in de buitenlucht bewegen, wanneer dit gaat, zodat je een goede weerstand opbouwt is voor mij het beste medicijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik heb ook eerst getwijfeld, ben werkzaam als Vigger in de thuiszorg bij dementerenden, kan van alles meenemen en mijn man besmetten die sneller vatbaar is door zijn C.L.L.(Chronische,Lymfatische,Leukemie), maar de kans op besmetting door een griepvirus na inenting is nu minder aanwezig en de griep zal minder ernstig zijn.
  Hygiëne thuis kan ook zeker beter, maar dat is niet altijd haalbaar, zelfs een schone handdoek of keukenrol is niet altijd voorradig.

 4. In het algemeen hebben vaccinaties hun nut bewezen. Ook griep, bij ouderen wat minder werkzaam, echter met minder griep gevallen ook minder kans op besmetting, groepsbescherming.
  In hoeverre gevolgen op de lange termijn is voor griep onduidelijk. Immers griep moet jaarlijks herhaald worden en bevat meerdere stammen.
  Alleen al de onhygiënische manier van injecteren … geen handschoenen, horloges om … ze leren het nooit.

 5. Wanneer je een ziekte, zoals diabetes,verminderde afweer of andere medische voorgeschiedenis hebt en bent ouder dan bijv 60-65jaar dan zeg ik je zou het kunnen doen. Gezonde volwassenen een griepprik halen vind ik niet nodig. Je hebt afweer als je geveld wordt door de griep. Gewoon uitzieken.

 6. En toch..en toch…
  Ik blijf het raar vinden dat er genoeg tegengas uit medische hoek komt. Reguliere artsen die het vaccin in twijfel brengen.
  En ook de kosten-baten, is nogal hekel…Het idiote dat elke arts 10 euries betaald krijgt door elke patiënt/cliënt die geprikt is.
  http://gebu.artsennet.nl/Archief/Tijdschriftartikel/Werkzaamheid-en-effectiviteit-van-influenzavaccinatie-1.htm
  http://www.npo.nl/zembla/20-11-2010/VARA_101240207
  http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099%2811%2970295-X/fulltext
  Ik blijf twijfelen aan het nut, hoewel ik vanuit mij beroepsgroep wel een vaccin neem dit jaar. (1e x)
  Mijns inziens kan er met dit enorme geldverslindende bedrag heel veel betere basiszorg gedaan worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.