Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gastblog: ‘Hoe ga je om met een patiënt met borderline of een depressie?’

Beate Looman en Andrea Heldoorn-Van Beek zijn psychiatrieverpleegkundigen. Op de Nursing Experience leggen ze uit hoe je het beste kunt omgaan met patiënten met borderline of een depressie.
Gastblog: 'Hoe ga je om met een patiënt met borderline of een depressie?'
Foto: Wim van Ophem

‘Hij lijkt in zichzelf te praten, want als ik de kamer binnenkom is er niemand. Als hij me ziet stopt hij met praten. Maar als ik zijn infuuszak verwissel, lijkt hij er niet helemaal bij te zijn. Ik zeg er dan ook maar niks van, want ik heb geen idee wat er in zijn hoofd om gaat.’

‘Ze is al een tijdje opgenomen, en de behandeling lijkt nog niet aan te slaan. Maar waar ik me zorgen over maak, is dat ze lijkt te veranderen. Ze is zo afwezig, en maakt geen praatje meer met me.’

Dit zijn twee van de verhalen die ik regelmatig tegenkom wanneer ik trainingen over psychiatrie in de zorg geef. Heel herkenbaar! 
Want voordat ik in de ggz ging werken, deed ik mijn verpleegkunde-opleiding in het algemeen ziekenhuis. Werken in het ziekenhuis is erg leuk en afwisselend, maar betekent ook: hard werken. Het is er vaak hectisch, de werkdruk is hoog en alles moet snel. Als verpleegkundige heb je vaak weinig tijd voor persoonlijke aandacht voor de patiënten. De nadruk ligt op de somatiek en er is helaas weinig tijd voor de psyche.

Het kan zijn dat er naast een  lichamelijke aandoening, ook psychiatrische problematiek speelt. Dit bemoeilijkt vaak de omgang met deze patiënten, omdat zij soms vreemd of onvoorspelbaar kunnen reageren.

Tijdens de Nursing Experience geven wij van Stichting Goed met Gek handvatten en praktische tips over het verplegen van patiënten met wie het psychisch niet lekker loopt. We leggen ook uit waar dit gedrag vandaan komt. In twee verschillende workshops gaan we in op patiënten met een depressie, of met borderline.

Geen eindeloze theorie, maar informatie die je direct in de praktijk kunt gebruiken! Dus:
Wat doe je als een patiënt vreemd gedrag vertoont?

Hoe herken je een depressie of psychose?

Wat is borderline nou eigenlijk? Waarom reageren deze patiënten zoals ze doen?
Hoe benader je zo iemand?
Hoe maak je het onderwerp bij de patiënt bespreekbaar?
Welke vragen stel je? Wat moet ik vooral niet doen?
Welke wegen kun je bewandelen? Wie kun je inroepen voor hulp?

Hopelijk zien we je tijdens de workshop ‘Omgaan met borderline in het ziekenhuis’ en ‘Omgaan met depressie of psychose in het algemeen ziekenhuis‘. Graag tot dan!

Beate Looman en Andrea Heldoorn-Van Beek hebben samen het trainingsbureau ‘Goed met Gek’. Ze geven hun workshops op de volgende dagen en tijden van de Nursing Experience:
Dinsdag 3 december
10.00-11.00 Omgaan met borderline in het ziekenhuis
12.15-13.15 Omgaan met depressie of psychose in het ziekenhuis


Dinsdag 4 december


10.30-11.30 Omgaan met borderline in het ziekenhuis

14.45-15.45 Omgaan met depressie of psychose in het ziekenhuis

1 REACTIE

  1. Mijn dochter heeft vanaf haar jonge jeugd al Borderline wat toen niet erkent werd voor haar 18e. Nu is zij 22 en al zoveel wijzer over haar ziekte.
    Maar gek is ze zeker niet en kan als geen ander vertellen wat Borderline inhoudt…………. Mocht er een gastspreker nodig zijn met Borderline zal zij dit met alle liefde doen op deze workshop

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.