Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Gastblog: ‘Ik mis de positieve berichten over de zorg’

Al een tijdje speur ik Facebook af op interessante, mooie en leuke berichten en artikelen over de ‪‎ouderenzorg om deze te delen op mijn pagina.
IMG_20160622_141949.jpg
Marjolein is wijkverpleegkundige in opleiding. - Foto: Mar9o

Helaas heb ik de afgelopen dagen niet veel succes. De berichten over de slechte beoordeling van de inspectie voor de gezondheidszorg overheersen. En dat terwijl de campagne: ‘Ouderenzorg, daar zit meer achter’, die de ouderenzorg in een positief daglicht stelt, weer een jaar voortgezet mag worden. Ik ben erg teleurgesteld over deze negatieve berichten. Al die mensen die zich dag en nacht met hart en ziel inzetten om de bewoners van verpleeghuizen te helpen, worden afgeschilderd als onbekwaam en onprofessioneel.

Te veel willen in korte tijd

Waar zijn de positieve berichten? Al die instellingen die zo hard werken om de kwaliteit te verhogen in een hele onrustige tijd. Mensen moeten langer thuis blijven wonen waardoor de zorg steeds complexer wordt. Na anderhalf jaar is dit, óók in de wijk, al goed merkbaar. Laat staan in verpleeghuizen. Veel zorgprofessionals gaan de schoolbanken in om hun functie niveau te verhogen. Maar ja, zo’n opleiding duurt minimaal twee jaar. Waar voorheen een ( hbo) verpleegkundige te duur was, moet er nu blikken open getrokken worden omdat anders de kwaliteit in gevaar komt? Wil de overheid niet te veel in een te korte tijd? Krijgen zorginstellingen wel de gelegenheid om zich aan te passen aan de nieuwe situatie?

Omgaan met dementie

En dan al die verzorgenden die al jaren in het verpleeghuis werken, kunnen die ineens niet meer met mensen met dementie omgaan omdat ze de bijscholing niet hebben gevolgd? Begrijp mij niet verkeerd, ik ben echt voor het scholen, een leven lang leren en het verhogen van de kwaliteit van zorg. Maar ik ben ook van mening dat er continu een vergrootglas op de zorgsector wordt gelegd. Zodra er maar één ding niet goed gaat, wordt de hele zorg afgeschilderd als een grote ongeorganiseerde rotzooi. Dat vind ik niet terecht.

Ook verzorgende Wendeline is het niet eens met hoe verzorgenden worden neergezet. Zij schreef hierover een open brief aan Van Rijn, die op Faceboo bijna 50.000 keer gedeeld is. Lees meer

Laten wij eens gaan kijken naar wat er al bereikt is. Laat zien hoe flexibel de mensen in de zorg zijn. Er wordt bijvoorbeeld een nieuwe wet ingevoerd en de zorgprofessionals zetten zich in om dit tot een succes te maken. Ondanks alle negatieve aandacht, zorgen zij ervoor dat de cliënten toch verzorgd worden. Al die mensen die afhankelijk zijn van zorg en alle hardwerkende zorgverleners stimuleren mij om er alles aan te doen om de ouderenzorg een positief karakter te geven. Ik weiger mee te gaan in al die negatieve media. Werken in de ouderenzorg is een uitdaging. Het is een prachtig en dankbaar beroep! Ik zou niet anders willen!

Marjolein van Houten is wijkverpleegkundige in opleiding bij Vivium zorg aan huis. Ze volgt de duale Hbo-v aan de Fontys hogeschool in Eindhoven en is ambassadeur van ‘Daar zit meer achter’.

TvZ besteedde onlangs aandacht aan deze campagne, die probeert verpleegkundigen te enthousiasmeren voor de ouderenzorg. Lees hier het artikel

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De vraag die je jezelf zou kunnen stellen is: zou ik hier – het verpleeghuis waar ik werk – willen verblijven als ik oud was en hulp nodig ben.
  Ik denk dat 99 % zou zeggen: nee.
  Daarna mag je je afvragen: waarom niet.
  Ouderenzorg is al meer dan een decennium het afvoerputje in de zorg.
  Ouderen hebben professionele zorg nodig op niveau, vergelijkbaar met niveau 3/4/5.
  De zorg wordt tegenwoordig vooral neergelegd bij goedkopere helpenden met onvoldoende kennis, kunde en vaardigheden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.