Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gastblog Ineke: ‘Speciale momenten rond het sterven’

Ineke Koedam staat stervende mensen en hun familie bij in de laatste levensfase. Ze gelooft dat er meer is tussen hemel en aarde. 'Eva voelt de geest van John.'
Ineke Koedam 20160513MWES2043.jpg
Ineke Koedam: 'Sommige ervaringen rond de dood zijn niet te bevatten.'

Onlangs kwam ik bij de stervende John, vader van twee dochters, getrouwd met Eva. Een mooie, bijzondere ontmoeting hadden we. Het was heel speciaal hoe de vrouwen liefdevol over hem spraken, en om hem heen stonden. Ik zag hoe ziek de man was en dat het niet lang meer zou duren. Ik stond open voor hun vragen en kon het proces duiden. Wij namen afscheid, en wisten dat deze ontmoeting eenmalig was.

De volgende dag zit ik rond 13.00 uur in het zonnetje. Ineens strijkt er een bruin-witte vlinder op me neer. De vlinder blijft een tijd zitten terwijl ik in stille verwondering toekijk. Als de vlinder wegvliegt, voelt het alsof mijn kruin zich opent. Ik krijg er kippenvel van.

Direct associeer ik de vlinder met John. Zodra mijn gedachten het overnemen, ebben langzaam maar zeker de intense gewaarwordingen weg.

In het dossier palliatieve zorg vind je alle artikelen die verschenen op Nursing.nl handig bijeen. Lees verder>> 

Een week daarna kom ik thuis van een aantal dagen in het buitenland en staat Eva op mijn antwoordapparaat. Zonder omhaal vraagt ze of ik haar terug wil bellen. Wanneer ik haar de volgende ochtend bel, blijkt ze met haar dochters in de volgauto te zitten. Nee, ik stoor niet, ze maakt me graag deelgenoot van het feit dat haar man na onze ontmoeting ‘s nachts is overleden, terwijl de dag daarna om 13.00 uur palliatieve sedatie zou worden gestart. ‘Ik dacht maar steeds aan wat jij ons had verteld en daarom kon ik erbij blijven.’
Ik ben geroerd en in gedachten vergezel ik Eva en haar dochters tijdens de afscheidsplechtigheid nog geen uur later.

De ervaring met de vlinder is te mooi om niet met Eva en haar kinderen te delen. Ik stuur hen een kaart. Enkele weken later ontvang ik een kaart terug met de woorden: ‘Dank voor je lieve kaart. We werden getroffen door je verhaal over de vlinder want sinds John is overleden, is precies diezelfde vlinder op allerlei momenten bij ons. In de tuin, op de rand van mijn wijnglas, op de bloemen bij het graf… Ik voel de geest van John en weet dat het hem goed gaat.’

Dit zijn van die speciale momenten die zich rondom sterven kunnen voordoen. Het zijn wezenlijke en troostrijke ervaringen die niet te regisseren zijn. Ze getuigen van iets dat groter is en dat onze zorg overstijgt.

Ineke Koedam, oud hospicecoördinator, is voorzitter  van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Ze spreekt en schrijft over sterven en is docent aan de post-hbo intensieve ‘Omgaan met Sterven’. 

Nursing organiseert Het palliatieve Zorg Congres, op 13 september. Onder meer over palliatieve zorg verlenen aan mensen met een verstandelijke beperking. Kom ook >>>


1 REACTIE

  1. Een heel mooi verhaal. Mijn eigen ervaring met een terminale patiënt was ook heel bizar. Ik had voor 7 nachten bij de terminale man de wacht gehouden en infuus verwisseld en verzorgd. Dit was bij hem thuis zodat zijn vrouw kon slapen.
    Ik neem vrij op 19 december en op 21 december precies om 19.00 uur voelde ik dat hij was overleden. Ik tekste mijn collega en die reageerde meteen dat Francisco net was overleden. Ook toen mijn man overleed hoorde ik later dat zelfs in Zimbabwe op die dag, vrienden over hem praatten alsof hij overheen vloog. Is er meer tussen hemel en aarde wat wij niet weten?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.