Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog: ‘Is er echt verschil tussen mbo en hbo?’

Titus Vink (23 jaar) is hbo-verpleegkundige en werkt op de afdeling KNO/Hoofd-Halschirurgie in het VUmc. Daarvoor deed hij de mbo-v. Dus Titus kan beide opleidingen vanuit eigen ervaring vergelijken. Ziet hij verschil tussen niveau 4 en niveau 5 opgeleide collega's?
Gastblog: 'Is er echt verschil tussen mbo en hbo?'

De mbo-hbo discussie is een actueel en soms verhit gespreksonderwerp. Net als iedereen heb ik hier een mening over. Zo miste ik na mijn opleiding mbo-v theoretische diepgang en verbreding op de verpleegkundige theorie. Daarom besloot ik er meteen de drie-jarige hbo-v voltijd achter aan te doen. Ook omdat dit meer doorgroeimogelijkheden zou bieden.

Of ik nu een betere verpleegkundige ben? Nee! Het woordje ‘beter’ wekt de suggestie dat een mbo-verpleegkundige inferieur is aan een hbo’er. Een goede verpleegkundige is in mijn ogen iemand die zich bewust is van de beroepscode en diversiteit van de verpleegkundige rollen, deze invulling staat los van het opleidingsniveau. Door de hbo-v ben ik anders naar dit soort verantwoordelijkheden gaan kijken.

Waar ik op het mbo vooral praktisch bezig was leerde ik op het hbo een koppeling te maken tussen theorie en praktijk. Opeens kreeg ik discussienota’s als ‘Van zorg en ziekte naar gedrag en gezondheid’ en het nieuwe beroepsprofiel 2020 te verwerken. De CanMEDS rollen? Deze paste ik op het mbo ook al (onbewust) toe. Op het hbo kreeg ik er de theoretische invalshoek bij. Ik begon kritischer naar kwaliteit te kijken (rol: reflectieve EBP-Professional) en had meer inbreng in en bij het organiseren van een MDO (rol: organisator). Door een meer theoretische bewustwording stond ik zelfverzekerder in deze werkzaamheden.

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws over mbo-hbo, kijk dan in het Dossier Functieprofielen mbo-hbo >>>

Maar wat is nu de toegevoegde waarde in de praktijk? De trend dat hbo-verpleegkundigen andere taken krijgen toebedeeld juich ik van harte toe gezien een hbo-verpleegkundige vanuit een andere invalshoek wordt opgeleid. Het zou zonde zijn om extra verworven competenties als het bevorderen van zelfmanagement en preventie in de praktijk niet te benutten.

Echter, waarborgt een hbo-papiertje de uitvoering? In mijn ogen heeft een vers opgeleide hbo’er meer handvatten mee gekregen vanuit zijn opleiding waardoor taken, zoals het schrijven van een protocol, professioneler worden uitgevoerd.

Aan de andere kant is er de afgelopen jaren geen tot nauwelijks een beroep gedaan op het extra kennisniveau van hbo’ers, waardoor er veel vaardigheden zijn weggezakt. Hierdoor is het verschil tussen een mbo’er en hbo’er vaak klein. Het hangt nu nog erg van de persoon af hoe goed iemand is. Opleiding doet er minder toe: er zijn goede en minder goede mbo-v’ers en hbo-v’ers.

Maar dat is de huidige situatie. Er zijn echter steeds meer ziekenhuizen die aangeven taken te gaan differentiëren op basis van het opleidingsniveau. Daarnaast zullen er meer hbo’ers aan het bed komen te staan. Een hbo’er zal onder andere meer coördineren, onderzoeken, maatschappelijk handelen en interdisciplinair samenwerken. Dit past goed bij de wijze waarop een hbo’er wordt opgeleid.

Raad ik de hbo-v aan? Een mbo verpleegkundige zal, net zoals ik, de afweging moeten maken of zij geïnteresseerd is in deze andere manier van werken. Mij heeft het een brede, meer holistische kijk op mijn vak gegeven waar ik nog geen minuut spijt van heb gehad.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.