Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gastblog: ‘Je bent niet ‘gewoon’ basisverpleegkundige’

De nieuwe titels basisverpleegkundige en regieverpleegkundige roepen gemengde gevoelens op bij verpleegkundigen. Monique Kempff van NU’91 breekt een lans voor de titel basisverpleegkundige. ‘Je bent een professionele verpleegkundige opgeleid op mbo-niveau, met de kennis en kunde die daarbij horen. Draag die titel met trots.’
monique kempff.jpeg
Monique Kempff van NU'91

De emoties over de vorige week gepresenteerde beroepsprofielen lopen best hoog op. Want de mbo-verpleegkundige krijgt de titel basisverpleegkundige en de hbo-verpleegkundige de titel regieverpleegkundige. Zelfs op het NU’91 kantoor – waar veel collega’s een verpleegkundige achtergrond hebben – worden pittige discussies gevoerd.

De pijn lijkt ‘m vooral te liggen bij de titel basisverpleegkundige. Deze titel wordt door sommige collega’s als minderwaardig ervaren. ‘Dan ben je als mbo-verpleegkundige met allerlei specialisaties toch maar gewoon een basisverpleegkundige’, las ik op social media. Volgens mij gaat het hier mis. Want je bent niet ‘gewoon basisverpleegkundige’. Je bent een professionele verpleegkundige opgeleid op mbo-niveau, met de kennis en kunde die bij dit opleidingsniveau horen. De titel die bij dit mooie beroep hoort is: basisverpleegkundige. En die titel kun je met trots dragen.

De geschiedenis van de functiedifferentiatie loopt al bijna twintig jaar. In een tijd waarin de zorg steeds complexer wordt, wil je toch niets anders dan dat de juiste verpleegkundige op de juiste plek en tijd ingezet wordt? Ik ben blij dat we in de stuurgroep belangrijke knopen hebben doorgehakt en heldere profielen voor de mbo- en hbo-verpleegkundige hebben gemaakt; die overigens beide onder de wet BIG vallen.

De basisverpleegkundige behoudt de functionele zelfstandigheid bij het uitvoeren van voorbehouden handelingen. De zwaarte van het beroep vraagt ook bij de basisverpleegkundige om een focus van levenslang leren. De regieverpleegkundige krijgt naast een functionele zelfstandigheid ook een zelfstandige bevoegdheid voor bepaalde voorbehouden handelingen. De regieverpleegkundige mag daarmee zelf de indicatie stellen en de handeling uitvoeren.

De werkgevers vragen bij een vacature niet meer om een verpleegkundige, maar om een basis- of regieverpleegkundige. En geven de nieuwe medewerker bijbehorende taken, verantwoordelijkheden en salaris. 

Beide titels behouden hun eigen professionaliteit. Als ik over 20 jaar in het ziekenhuis verpleegd moet worden, dan weet ik dat ik bij de basisverpleegkundige in de best mogelijke handen ben. Daar heb ik alle vertrouwen in. Nu jullie nog.

Monique Kempff is voorzitter van beroepsorganisatie NU’91. Kempff nam deel aan de stuurgroep van het project ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging.

1 REACTIE

  1. Ik ben trots op wie ik ben, maar wil geen basisverpleegkundige genoemd worden. Ik dacht dat we af waren van die benaming? Het is een degradatie van de mbo verpleegkundige, punt uit!

    De complexe zorg gaat me prima af, kan ook prima klinisch redeneren, we doen niet anders. Hou het gewoon bij MBO en HBO verpleegkundige, werkte altijd goed. Het enige verschil mag van mij het salaris worden en wat meer bevoegdheden. Geen probleem mee. Wij op hetzelfde salarisniveau en de HBO-er wat meer.

    Ik baal ervan dat NU’91 zelf deze benamingen promoot.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.