Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gastblog Jelle: ‘Behandel verzorgenden en verpleegkundigen niet als kleuters’

De Tweede Kamer nam vorige week een initiatiefwet aan die meer zeggenschap eist voor zorgverleners. Een stap in de goeie richting, vindt Jelle Reijngoudt. Wel jammer dat er een wet voor nodig is.
Appel op boeken.
Werkgevers moeten hun medewerkers als volwassenen behandelen, vindt Jelle Reijngoudt. Foto: Unsplash.

Het wetsvoorstel waar de Tweede Kamer mee heeft ingestemd moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Maar het is en blijft een mooie wet die verpleegkundigen en verzorgenden structureel een stem moet geven. Tegelijkertijd is het eigenlijk belachelijk dat hiervoor een wet nodig is.

Het niet-betrekken van verpleegkundigen en verzorgenden bij beslissingen is een halsstarrig probleem waar we maar niet vanaf lijken te komen. Sterker nog, sommige zorgorganisaties zijn er goed in om het tegenovergestelde te doen: ze behandelen verpleegkundigen en verzorgenden als kleuters.

Ze bedenken protocollen, regels en beleidsafspraken die moeten voorkomen dat een zorgverlener teveel autonomie en regie krijgt. Iets wat overigens vaak door organisaties wél als visie en missie voor patiënten wordt beschreven. Apart dat deze visie dan niet geldt voor de zorgverleners die voor deze patiënten zorgen!

Een nieuw toetsenbord nodig voor je computer? Nee, dat mag alleen de leidinggevende aanvragen. Als verzorgende de arts bellen? Nee, dat moet toch echt via de verpleegkundige. Hopelijk wordt de initiatiefwet een basis voor het voorkómen van dit soort problemen.

Daarnaast is er dit jaar tien miljoen euro begroot voor het vergroten van de zeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden. Een goede financiële basis om echt een verschil te maken in zorgorganisaties.

Hiermee kan de kern van het probleem echt worden aangepakt. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld nutteloze administratieve processen terugdraaien, omdat ze meer uitgaan van de autonomie van zorgverleners. Dat kost tijd, geld en aanpassingen in het ict-systeem. Maar dat is er nu.

En ze kunnen beslissingen over werkgerelateerde zaken teruggeven aan degenen die hier dagelijks mee te maken hebben: de verpleegkundigen en verzorgenden zelf.

Tot slot mijn vraag aan jou: waar zou jij het geld voor inzetten om de zeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden te vergroten? Waar loop jij op je werk tegenaan waar je momenteel nog (te) weinig invloed op hebt? Deel het hieronder in de reacties!

Jelle reageerde vorige maand op een uitspraak van Caroline van der Plas, de voorvrouw van de BoerenBurgerBeweging (BBB): ‘Nee Caroline, het verpleegkundig beroep is géén roeping’

JelleReijngoudt.

Jelle Reijngoudt is onder meer verpleegkundige en lecturer practitioner bij Fontys in Eindhoven.
Hij is ook expertlid van het Expert Netwerk Verpleegkunde voor abonnees van Nursing en TVZ.

1 REACTIE

  1. Geweldig de oproep van Jelle: ‘Behandel verzorgenden en verpleegkundigen niet als kleuters’. Je kunt het echter ook anders stellen: Waarom laten verpleegkundigen en verzorgenden zich als kleuters behandelen, al decennialang. Maar die confronterende vraag horen de verpleegkundigen en verzorge3nden niet graag, liever wijzen naar hen die groot zijn (en ik is klein). Verpleegkundigen en verzorgenden zijn nu eenmaal niet in staat om alleszins re4delijke eisen op te stellen en af te dwingen. Zij gedragen zich als kleuters om vervolgens te klagen dat zij als kleuters behandeld worden. Hoe is dat toch mogelijk? Zij di9e dat goed door hebben zijn de in mijn terecht de beroep verlaters want aan een dood paard trekken heeft geen enkele zin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.