Gastblog Marieke: ‘BIG I mogen we niet vergeten’

Verpleegkundige en docent Marieke Oosterhuis vindt het vreemd dat er al gepraat wordt over Wet BIG II terwijl de herregistratietoets van wet BIG I nog niet op orde is.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Miguel Á. Padriñán via Pexels

Verbaasd ben ik over het wetsvoorstel BIG II. Daar ben ik niet uniek in als ik alle heftige reacties lees. Naast de inhoud gaat het mij ook om de timing. Tijdens alle ophef over het voorstel voor wet BIG II mogen we de huidige wet met dito register niet vergeten. Een register waarbij de herregistratie en bijbehorend examen op zijn zachtst gezegd niet optimaal zijn. Waarom praten over BIG II als BIG I nog niet op orde is?

We hebben nu ook al te maken met een register waarbij je om de vijf jaar moet laten herregistreren. Dat kan alleen als je voldoende uren in de praktijk als verpleegkundige hebt gewerkt of wanneer je met succes een examen hebt afgelegd. Dat examen voor registratie als, laat ik het maar ‘reguliere verpleegkundige’ noemen, is nog steeds niet op orde. Wat mij betreft hadden ze alle energie van BIG II in de herregistratie BIG I gestoken.

Ik herinner mij een uitzending van Nieuwsuur over de slechte kwaliteit van de herregistratietoets, april vorig jaar. De voorbeelden die werden genoemd waren diep treurig. Kandidaten die worstelen met de vreemde vragen uit het examen en een slagingspercentage van rond de 50%.

Wat is er sinds die tijd veranderd? Het studieboek Niveau 4 onder de knie heeft een facelift gekregen, maar het examen is nog steeds op het bedenkelijke niveau. Een voorbeeld: over de ziekte van Parkinson zou je een vraag kunnen krijgen wat je doet als de cliënt knoeit met eten. Doe je hem een slab om of help je hem met eten? Zo’n vraag is toch niet op niveau?! Als deelnemer wil je je kennis kwijt die je hebt bestudeerd over de symptomen van de ziekte van Parkinson en bijkomende verpleegproblemen.

Als docent geef ik les aan deelnemers die zich uiterst inspannen om dit examen te halen. Ik hoor regelmatig de frustraties terug als zij net uit het examen komen. Ze hebben het gevoel dat ze met het examen niet hebben kunnen aantonen dat ze weer klaar zijn voor de praktijk. En wat gebeurt er wanneer je het examen niet hebt gehaald? Dan kun je een aanvraag voor inzage doen, maar daar zie je alleen maar dat je antwoord A koos terwijl het antwoord Bhad moeten zijn. De vragen en antwoorden staan er niet bij. Dat komt omdat de vragen worden hergebruikt.

Gelukkig wordt er verbetering beloofd… Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft subsidie gegeven aan o.a. de MBO raad om het examen en bijbehorende scholingsmodel aan te passen. Deze wijze mannen en vrouwen wil ik adviseren om tenminste te investeren in goede examenvragen en unieke examens. Zo kunnen studenten oude examens gebruiken als oefenmateriaal. En gezakte studenten kunnen hun examen inzien mét de vragen en antwoorden erbij.

Laat de bedenkers van het wetsvoorstel BIG II maar even pas op de plaats maken en er eerst voor zorgen dat de herregistratie voor BIG I soepel verloopt. Ik houd vinger aan de pols, doe jij dat ook?

4 REACTIES

  1. Hey Marieke
    Precies dit wat je schrijft… Echt top, want jij weet precies hoe het zit ondanks dat jouw lessen velen weer geholpen hebben aan hun herregistratie.
    Heb ik net mijn herregistratie komen ze weer met het volgende. Waar blijf je dan met je BIG 1? De toets was zoals je zegt zo niet goed in elkaar gezet… en wat een onzekerheid na het examen. De vragen sloten totaal niet aan op wat je als verpleegkundige gewoon weet. Veel logisch nadenken heeft mij geholpen gelukkig. Als deze wet erdoor komt gaat dit ten koste van de verpleegkundigen die met hun ervaring soms meer weten dan een papiertje. Er zullen mensen afhaken en er zijn al zoveel tekorten. Uiteindelijk wordt de patiënt hier ook de dupe van. Ik snap dat de complexiteit van zorg steeds groter wordt, maar dit is toch ook op te vangen door bijscholing? Al met al, geen 🐖 2 wat mij betreft… Succes met je inzet voor betere examens. Aan jouw lessen ligt het niet in ieder geval.
    Succes! Groetjes Odylia

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Marieke, Wat een goede reactie heb jij gegeven met je gastblog op alle perikelen rondom de wijzigingen van de wet BIG. Als studente HBO-V sta ik verder af van alle consternaties dan de betrokken verpleegkundigen, maar ik kan me de onrust goed voorstellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.