Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Gastblog Marjolein: ‘Graag niet alleen de ic aan tafel’

Het respect voor ic-verpleegkundigen is volkomen terecht, maar ook andere collega’s horen in de schijnwerpers, vindt oncologieverpleegkundige Marjolein.
Ook op de 'gewone' cohort-afdeling is de angst van patiënten nooit ver weg, benadrukt Marjolein. 'Verpleegkundigen staan machteloos als een patiënt plotseling achteruitgaat, houden handen vast als het onvermijdelijke einde eenmaal zo ver is.' Foto iStock Carmen Murillo

Afgelopen dinsdagavond, ik spits mijn oren: aan tafel bij Beau zitten naast Diederik Gommers en Ernst Kuipers ook 3 verpleegkundigen. Ze komen praten over het afschalen van de reguliere zorg. Beau constateert dat er al heel hard is gewerkt door zorgverleners, en vraagt hoe ze het werk volhouden. Achter de hoofden van de gespreksdeelnemers verschijnen grote beelden van verpleegkundigen in isolatiekleding die zwoegend hun taken uitvoeren op de intensive care.

Ik ben een beetje verbaasd, en teleurgesteld, dat alleen ic-verpleegkundigen meepraten. Waarom geen verpleegkundige van een ‘gewone’ verpleegafdeling over de covid-zorg? Waar is de verpleegkundige uit de wijkverpleging, en uit de verpleeghuiszorg? Die vragen komen niet voort uit jaloezie, maar uit trots. Ik ben trots op wat ik om mij heen zie gebeuren op een ‘gewone’ verpleegafdeling in het ziekenhuis.

Ik heb enorm veel bewondering voor het werk dat verpleegkundigen, artsen én ondersteunend personeel op de ic verzetten. Ad hoc zorg moeten verlenen, zeker in het begin met een volkomen onbekend virus, de vele overlijdens, het contact met de families, urenlang dragen van isolatiekleding. Er worden grote puzzels opgelost en nieuwe protocollen uitgedacht. Daar heb ik veel respect voor. Maar vanuit mijn trots wil ik dat de andere covid-zorg niet wordt vergeten.

Op de cohort-afdelingen werken verpleegkundigen vaak zonder de veiligheid en steun van hun eigen team. Veel patiënten die hier liggen weten dat ze, bijvoorbeeld door hun medische voorgeschiedenis, niet naar de ic zullen gaan. Ze weten: ‘Als ik het hier niet red, is het klaar’. Dus doen verpleegkundigen hier álles wat ze kunnen, want hier móet het voor veel patiënten gebeuren!

De verpleegkundigen op cohort-afdelingen ontwikkelen in een razend tempo nieuwe werkprocessen en delen in een noodvaart kennis. Zo snel mogelijk starten ze met de behandeling van nieuwe covid-patiënten. En ze borgen de basiszorg voor deze patiënten. Hoe doe je dat? Mensen verzorgen in isolatie met isolatiekleding aan? Verpleegkundigen werken ongelooflijk goed samen en klaren ook deze klus.

De angst in de ogen van patiënten ontbreekt ook hier niet. Verpleegkundigen staan machteloos als een patiënt plotseling achteruitgaat, houden handen vast als het onvermijdelijke einde eenmaal zo ver is. Vervolgens komen ze thuis met hun eigen gedachten, angsten en verhalen. En de volgende dag zijn ze er weer, met nieuwe moed. Als onderdeel van deze troopers maakt deze getoonde veerkracht mij ongelooflijk trots.

Ik kan in deze blog alleen mijn werkveld belichten. Laten we niet focussen op één tak van sport, laten we álle schakels van covid-zorg in de schijnwerpers zetten. Van ziekenhuis tot thuiszorg, van intensive care tot verpleeghuis. Van professionele schoonmaak tot poli-medewerkers die in deze coronacrisis meedraaien, op welke afdeling dan ook.

Als we onze ervaringen delen en expertise vergroten, leidt dat uiteindelijk tot nóg betere zorg voor onze patiënten. Dus waar ben jij werkzaam, en wat houdt jou bezig? Laat het weten!

Lieve collega’s, waar dan ook werkzaam: houd moed. Ik ben trots op jullie allemaal en een ontzettend mooi nieuwjaar gewenst!

Marjolein is oncologieverpleegkundige in een ziekenhuis.

7 REACTIES

  1. In perspectief draait het dus wél om de IC … We hebben 35.000 ziekenhuis bedden en 2-3000 Covid patienten .. en de reguliere zorg is bijna afgeschaald ..
    Er zijn echter maar 1200 IC bedden (die andere 1000 zijn bewakingsbedden zonder beademingsmogelijkheid en/of beademingsdeskundig personeel). In het begin waren er 1700 IC patienten .. Spoedgevallen slokken 3-500 IC bedden op, met 700 Covid is het erg benauwd te noemen ..
    De hele schakel van zorg is belangrijk maar uiteindelijk loopt het op de IC vast ..

  2. Lees alle reacties
  3. Helemaal mee eens. De applausactie voor de zorghelden in het voorjaar stuitte mij eerlijk gezegd ook al tegen de borst, omdat het zo duidelijk om ziekenhuis en IC personeel ging. Er is echt meer dan de IC, en de wetenschap dat tegelijkertijd de verpleeghuiszorg en de thuiszorg min of meer aan hun lot werden overgelaten speelde mee. En dan nog de trap na van Gommers, die de hoge sterftecijfers in de verpleeghuizen weet aan het opleidingsniveau van de verzorgenden. Ga u schamen, Gommers.

  4. Helemaal mee eens! Ik heb als SEH-verpleegkundige een bericht gestuurd naar Beau nav de ook door jou genoemde aflevering van Beau om eens aandacht te geven aan de hardwerkende afdelingsverpleegkundigen! Iedereen in de (ziekenhuis)zorg heeft het druk door en met corona….waarom steeds alleen aandacht voor de IC’s en de IC-verpleegkundigen?

  5. Goed dat hier aandacht voor is! Ook vanuit de huisartsenpraktijk gezien zie je de belasting van zorg toenemen. Patiënten zijn toenemend angstig, hebben vragen over laatste levenseindewensen, vereenzamen, worden Covid-positief getest en willen thuis sterven, zijn er financiële zorgen zich uitend in psychosomatische klachten, zijn er vragen over het coronavaccin, etc. Met elkaar moeten we deze klus klaren! We zijn er nog lang niet, maar ik blijf het bijzonder vinden dat we met onze beroepsgroep – op allerlei verschillende plekken – van betekenis (kunnen) zijn en het verschil kunnen maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.