Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Gastblog pesten: ‘Ze zette het hele team tegen me op’

Verpleegkundige Jacqueline had echt zin in haar nieuwe baan. Ze stelde zich leergierig op, toonde veel initiatief, bracht tijdens teamoverleggen nieuwe ideeën in. Maar al gauw merkte ze dat dat door het team niet werd gewaardeerd.
Gastblog pesten: ‘Ze zette het hele team tegen me op’

Ik merkte het eigenlijk al op de allereerste werkdag op mijn nieuwe afdeling. Een van mijn nieuwe collega’s keek me niet aan, gaf geen hand om zich voor te stellen en meed overduidelijk contact. Vreemd, vond ik. Maar vrouwen reageren wel vaker afgunstig op mij en op elkaar, dus ik liet me er niet door uit het veld slaan.

Ik had echt zin in mijn nieuwe baan. Ik toonde dan ook veel initiatief, bracht tijdens de teamoverleggen vaak nieuwe ideeën in. Maar al gauw merkte ik dat dat door het team niet werd gewaardeerd. Er werd over me geroddeld. Ook via mijn werkbegeleiders hoorde ik dat het gonsde over mij. Ik kon niets goed doen en zou het ’te hoog in mijn bol’ hebben. Aanstichtster was ‘die ene’ collega die me al negeerde vanaf de eerste dag. Toen ik aan het woord was tijdens een teamoverleg beet ze me toe dat ik moest ‘dimmen’. Later hoorde ik van mijn leidinggevende dat diezelfde collega bij haar was geweest om te vragen wat ik ‘voor godsnaam’ voor iemand was.
Het geroddel werd steeds erger. Als ik ergens binnenkwam viel het stil. Er werden allerlei zaken verdraaid, om mij maar in een kwaad daglicht te stellen. Natuurlijk werd ik steeds onzekerder. Ik begon fouten te maken in mijn werk, omdat ik de hele dag door zo zenuwachtig was. Ik werd betrapt op een medicatiefout, uitgerekend toen die ene collega de controle deed. Nu had ze nóg meer munitie om mij zwart te maken.

Er was niemand die tegen die collega inging. Niet vreemd, het was nogal een dominant figuur, zo’n typische ‘grote bek’ met een onbeschrijflijk grote invloed op het hele team. Ik weet bijna zeker dat anderen ook last van haar hadden, maar niemand zei er iets van. Ging je tegen haar in, dan lag je er binnen no-time zelf ook uit. En als nieuweling haal je het niet in je hoofd om daar met anderen over te beginnen. En mijn leidinggevende? Dat was gewoon een enorme loser, die ook niet durfde op te treden tegen die persoon. Toen ik eenmaal doorhad dat ik van haar geen steun hoefde te verwachten, ben ik dan ook vertrokken.

Het erge is dat ik tijdens het gepest begon te twijfelen aan mezelf. Was ik echt zo arrogant? Maar nee. Ik weet nu dat ik niets verkeerd deed. Ik was geknipt voor deze functie, kon het niveau makkelijk aan, had veel moeilijker werk gedaan. Ik begon heel enthousiast aan deze nieuwe job, toonde veel initiatief, maar één collega kon dat niet van mij hebben en verpestte alles voor me. Ik ben ambitieus, wilde gewoon dat we de best mogelijke zorg bieden en stelde daarmee de ingesleten gang van zaken op de afdeling aan de kaak. Ik weet nu dat ik waarschijnlijk als bedreigend werd gezien. Voor die ene collega, maar misschien ook voor de veilige afdelingscultuur die er heerste. Verandering is eng.
Ik weet dat dit niet de enige plek in de zorg is waar dit gebeurt. Er wordt verschrikkelijk veel geroddeld in de zorg. Dat men niet tegen verandering kan, dat er jaloezie is, dat je niet te ambitieus moet zijn, niet met je kop boven het maaiveld uit moet steken. Dat had ik in eerdere banen ook al wel gemerkt. Misschien komt het omdat in de zorg grotendeels vrouwen werken? Ik heb geen idee. Maar zo erg als op deze plek had ik niet eerder gezien. Hier was ik niet tegenop gewassen. Mij heeft het allemaal erg beschadigd. Ik heb nog lang wraakgevoelens gehad, maar die heb ik inmiddels laten varen. 
Tegen collega’s die dit lezen wil ik zeggen: zie een nieuweling niet als bedreiging maar als aanvulling. Kleineren en zwart maken zijn hele slechte eigenschappen. Oordeel niet te snel, en vul niet in voor een ander. Hoor je een gerucht over iemand, vraag het dan altijd na. Om misverstanden te voorkomen. Want ook al lijkt roddelen misschien onschuldig, je kunt er iemand écht mee beschadigen.

Komt dit verhaal je bekend voor? De korte versie van Jacquelines verhaal werd geplaatst in Nursing juli-augustus 2014, in het artikel over pesten op het werk.

Is roddelen nou pesten of niet? En wanneer is het plagen, en wanneer pesten? 3 feiten over pesten: wat is het nou precies? Lees meer>>>

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een heel herkenbaar en genuanceerd verhaal en een heel herkenbaar probleem. Ik zie hier geen olifant in een porceleinkast hoor… Piet Jansen. Een eerlijk verhaal over hoe een team hun eigen belangen nastreeft in plaats van die van de cliënt en de organisatie en hoe je daar als nieuweling op af kan knappen en weggepest kan worden. Teamspirit is toch het belangrijkste in de zorg en samenwerken is niet altijd even makkelijk, vooral niet met mensen die dat niet willen.Ik denk eerder dat de pesters eerlijk moeten zijn omtrent hun motivaties waarom ze zo onaardig en demotiverend zich gedragen hebben tegen deze enthousiaste beginneling.Het team gaf haar van het begin af aan geen ruimte en geen waardering en geen feedback over eventueel te enthousiaste acties als die er al geweest zijn.

  3. En toch … maak het pesten eens concreet, wat was het daadwerkelijke pesten.
    Het spijt me te moeten zeggen, maar je gedraagt je als de bekende olifant tussen het porcelein. Jij kunt misschien wel alles willen veranderen, maar wil het team dat ook? Het draait niet om jou, het draait om het team, samen (!) draag je zorg. De samenwerkign begint met elkaar te begrijpen, jij geeft eerst een hand ….

  4. Herkenbaar ! Op het laatst twijfelde ik zo aan mijzelf en nam mijn onzekerheid de overhand dat het ten koste ging van mijn functionaliteit. Prompt werd ik uit de opleiding gezet en kreeg ik de rekening van de opleiding er achteraan ,die mocht ik ook nog even terug betalen . En een droom aan gruzelementen . Alles voor de afdelingscultuur en productiviteit . Ik heb er nog steeds nachtmerries van .

  5. Dit gebeurt natuurlijk niet alleen bij nieuwelingen. Ook binnen het vaste team komt dit voor. Door een kei te zijn in het manipuleen van collega’s, een hele kliek om zich heen te verzamelen en het geroddel, altijd ten gunste van zichzelf, kan beginnen. Kliek vorming kan een hele negatieve invloed hebben op de werksfeer. en dan heb ik het niet over leuke en gezellige vriendschappen die ontstaan binnen een team, maar over echte kliekvorming die dan niet alleen over de mensen buiten de kliek roddelen, maar ook weer over elkaar roddelen. Tja….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.