Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gastblog: ‘Personeelstekort? Geef herintreders een kans’

De 49-jarige Rianne wil na 16 jaar dolgraag weer aan de slag in het ziekenhuis, maar dat is niet makkelijk. 'Voor verpleegkundigen die er lang uit zijn geweest is er geen passende oplossing.' Voor Nursing schreef ze een blog.
Foto: Fotolia

Toen ik begin jaren 90 mijn diploma haalde, werkte ik eerst ruim 12 jaar in het ziekenhuis. Hier moest ik helaas mee stoppen toen ik langdurig ziek werd na de geboorte van mijn dochter. Toen het beter ging, ben ik langzaam weer aan de slag gegaan in de thuiszorg met een nulurencontract. Bewust, zodat ik zelf mijn dagen en tijden kon plannen.

Na een aantal jaren in de thuiszorg te hebben gewerkt dacht ik steeds vaker terug aan mijn tijd in het ziekenhuis. Dus toen ik een vacature zag in het plaatselijke ziekenhuis solliciteerde ik meteen. Helaas bleek al snel dat ik hier maar voor 8 uur per week terecht kon, of voor 24 uur of meer. Aangezien 24 teveel is werd het 8 uur. Het was niet veel, maar ik was helemaal in mijn nopjes. Ik vond het fantastisch om weer in het ziekenhuis te werken!

Al snel bleek dat ik er écht lang uit was geweest. Er was enorm veel veranderd. En omdat ik maar 8 uur per week werkte kreeg ik geen routine en was ik erg onzeker. Toch werd op een gegeven moment beslist dat ik na een halfjaar werken – wat in mijn geval dus effectief ruim drie weken was – verantwoordelijke diensten moest gaan draaien. Maar ik voelde mij hiervoor totaal nog niet bekwaam. Ze vonden dat ik het maar gewoon moest proberen en ik zou het echt wel kunnen. Ik was bang om fouten te maken. Ik wilde kwalitatief goede zorg verlenen, en voelde me totaal nog niet zeker na drie weken werken – ik was er 16 jaar uit geweest!

Dit gaf heel veel stress. Thuis was ik alleen nog maar bezig met mijn werk in het ziekenhuis en aan het bedenken wat er allemaal mis kon gaan. Dit was een ongezonde situatie en ik kon zo niet doorgaan. Ik nam ontslag. Daarna heb ik een ander ziekenhuis in de buurt gebeld, de situatie uitgelegd en gevraagd hoe het daar ging. Maar daar hadden ze hetzelfde verhaal. Dat er wordt verwacht dat je na een korte inwerkperiode je verantwoordelijke diensten moet kunnen doen.

En dat is dus mijn frustratie. Ik ben ontzettend enthousiast en gemotiveerd om te herintreden in het ziekenhuis. Maar ik krijg simpelweg niet de mogelijkheid om goed ingewerkt te raken en routine op te bouwen.

Er zijn zoveel tekorten in de zorg. Voor pas-gediplomeerden zijn er traineetrajecten, er wordt actief geworven om mensen zich te laten omscholen. Maar voor verpleegkundigen die BIG-geregistreerd zijn en er lang uit zijn geweest is er geen passende oplossing. En dat is jammer want deze verpleegkundigen hebben vaak al ervaring en kun je met wat begeleiding direct inzetten. Ik vind dat een gemiste kans.

Momenteel werk ik weer met veel plezier in de wijk maar ik mis de hectiek en de verpleegtechnische handelingen uit het ziekenhuis. Ik ben benieuwd of meer collega’s tegen dit probleem aanlopen. Ik hoop echt dat werkgevers met een oplossing komen om ook deze groep verpleegkundigen een kans en vooral de tijd te geven om te herintreden. Zodat we er met zijn allen voor kunnen zorgen dat de patiënt de zorg en aandacht krijgt die hij nodig heeft. En dat de verpleegkundigen niet door de hoge werkdruk afhaken maar weer met veel plezier hun werk kunnen doen omdat er voldoende gekwalificeerd personeel is.

3 REACTIES

 1. Hoi Henriette,
  Ik vindt je antwoord echt niet motiverend ” meer last dan gemak, traag en onzeker vragen veel aandacht “als ik jou leiding gevende zou zijn zou ik zeker een gesprek met je aangaan. Ik zou juist zo iemand begeleiden en op haar gemak stellen. Ze zou behulpzaam kunnen zijn en dingen doen die zelfs mijn moeder zou kunnen ook al is ze geen verpleegkundige.
  Rianne geeft aan dat ze onzeker werd en stress kreeg, jou reactie is zal haar niet goed doen en iemands eigenwaarde misschien nog meer naar beneden halen.
  Misschien kun je hier aan werken zodat ook jij een leuke en aardige collega wordt zelfs voor herintreders.
  Lieve Rianne, laat je niet gek maken het komt allemaal goed blijf verder zoeken naar ziekenhuizen waar je wel welkom bent. Sommige uitzendburo’s helpen herintreders goed op weg.
  x

  • Helemaal mee eens, zeker in een tijd dat ieder enthousiasme juist verwelkomt zou moeten worden!! Geef ook nieuwelingen en herintreders de kans om te groeien. Dat zorgt voor een positieve werksfeer en daarmee hou je mensen vast en kweek je vertrouwen.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik zou als leidinggevenden nooit iemand voor een dag per week aannemen en al helemaal niet verantwoordelijke diensten laten draaien.Ik heb in het verleden diverse collega’s gehad die een dag in de week werkten, allen kwamen tot de conclusie dat dat gewoon te weinig is, je bouwt nooit routine op.Uiteindelijk heb je meer last dan gemak van zulke werknemers,vragen veel aandacht,weten niets te vinden en zijn traag en onzeker de schrijfster zegt het zelf met zoveel woorden..Mevrouw klaagt ook nog over het feit dat er voor pas-gediplomeerden traineeprojecten zijn en voor herintreders niet,ja maar die werken dan ook 36 of 32 uur per week alle diensten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.