Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Gastblog Tim: ‘Wat als ik besmet raak omdat ik zonodig naar een terras moest?’

Tim (20) is leerlingverpleegkundige in het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen. In zijn vrije tijd blijft hij zoveel mogelijk thuis, om het risico dat hij covid-19 krijgt zo klein mogelijk te houden. Dat veel leeftijdsgenoten dat niet doen, vindt hij lastig.
Foto: ANP

‘Ik werk hard momenteel. In coronatijd hebben ze iedere verpleegkundige in mijn ziekenhuis nodig en mijn opleiding gaat ook gewoon door. Elke donderdag heb ik een schooldag, die uiteraard online is.

In mijn vrije tijd ben ik veel bij mijn vriendin te vinden. Waar we “vroeger” vaak een drankje deden of naar de bioscoop gingen, zijn we momenteel vooral veel thuis – ondanks de iets versoepelde maatregelen op dit moment. Ook ga ik niet meer naar de sportschool, geen weekendjes weg, niet uit eten… Ik vind het belangrijk om mijn verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van mezelf en mijn medemens. En al helemaal vanwege mijn werk als verpleegkundige. Wat als ik besmet raak omdat ik zonodig naar een terras moest? Ik vind het niet eerlijk tegenover mijn collega’s en de patiënten. Soms vind ik dat wel jammer. Ik mis het sociale leven. Mijn vrienden zie ik nauwelijks ‘in het echt’.

Wat ik ook lastig vind, is dat leeftijdsgenoten niet altijd rekening houden met mijn situatie als medewerker in de zorg, of met de maatregelen in het algemeen. Ik zie leeftijdsgenoten regelmatig toch drukke plekken bezoeken, de 1,5 meter aan hun laars lappen en vervolgens weer naar hun grootouders gaan. Veel jonge mensen denken dat ze niet besmet kunnen raken, of staan er niet bij stil dat ze anderen kunnen besmetten. Ze denken dat corona alleen oudere mensen raakt, iets dat ver van hun bed is.

Ik vind dat egoïstisch. De 1,5 meter is er niet voor niks. Als medewerker in de zorg maakt het me boos. Dat het jou niet raakt, wil niet zeggen dat het iemand anders niet kan raken. Als het niet opvolgen van de maatregelen te vaak gebeurt, wordt ons werk nog een heel stuk zwaarder. Denk ook eens aan een ander? Toch spreek ik mensen er niet (meer) echt op aan. Het wekt irritatie op en er wordt toch niet echt geluisterd.

Om mezelf gemotiveerd te houden denk ik aan de coronavrije wereld, die er hopelijk snel weer is als wij dit nog even volhouden. Ook haal ik veel voldoening uit mijn werk, het contact met collega’s en patiënten – ook al mis ik het fysieke contact; het handen schudden, een arm om de schouders. Het maakt me gelukkig om patiënten bij te kunnen staan in tijden zoals deze. Ik doe er alles aan om mijn patiënten weer gezond naar de familie te krijgen. Daarvoor blijf ik met alle liefde nog een paar maanden wat vaker thuis.

 

Tim Scholtemeijer

Tim Scholtemeijer is 20 jaar en derdejaars leerlingverpleegkundige in het Amstelland ziekenhuis te Amstelveen. Ook is hij lid van de Redactionele Adviesraad Nursing (RAN).

 

6 REACTIES

 1. Wereldwijd zijn er tot nu toe 540.000 mensen overleden aan Covid.19.
  Er zijn meer dan 7 miljoen hersteld en er zijn 8 miljoen die besmet zijn.
  Dit moet je zien tegen een wereldbevolking van 7.7 MILJARD mensen. Er worden iedere dag 300.000 mensen geboren en er overlijden ongeveer 100.000. Dus iedere dag komen er 200.000 mensen bij.
  Ik vind het schandalig om de economie kapot te maken door de 1.5 meter.
  Het lijkt wel een politie staat en dit moet stoppen.

 2. Lees alle reacties
 3. Sorry mensen, ik kan het niet eens zijn met jullie reacties. Waarom zou de overheid ons een 1,5 meter samenleving opleggen als dat niet nodig is? Ze laten de economie toch niet voor hun plezier ten gronde gaan?
  Ik heb de afgelopen maanden ook de ellende gezien op de corona-afdelingen. En dan denk ik: wij leven nog (in tegenstelling tot meer dan 6000 medelanders)! Wees toch dankbaar, en hou je aan de regels. Zeker, je mag wel van huis, als je drukte vermijdt. Maar ik ben liever te voorzichtig dan te onvoorzichtig. Waarom zouden we niet (tijdelijk) wat pleziertjes laten? Ik moet er niet aan denken dat mensen door mijn toedoen zouden overlijden, met alle verdriet van familieleden.
  Jij toch ook niet?

 4. Tim Hoeft zich geen zorgen te maken. Zoek alleen de drukte niet op en je kan gewoon een keer naar de bioscoop of een keer uit eten.
  Corona is geen killer en is in vergelijking tot de griep van 2018 nog erg mild Dus vanwaar die angst die men ons doet aanpraten.
  De drukte in de zorg is de laatste weken weer wat toegenomen. Alleen op de ICU had men het druk en dan nog alleen maar door de bezuinigingen op personeel en bedden. Bij ons was door de paniek in Maart het erg druk in de eerste weken, daarna twee maanden bijzonder rustig, ook op de verpleegafdelingen. De verpleeghuizen daarentegen moesten iets doen wat totaal crimineel te noemen is. Onze regering hoort voor het onterecht doden van onze Vaders en Moeders hier voor gestraft te worden en ik hoop dat dat nog gaat gebeuren!
  Gelukkig ging de reguliere zorg vanaf eind mei weer terug naar normaal. Een economie ten gronde laten richten voor een virusje is ongehoord en de doden die zijn gevallen door geen zorg te bieden is waarschijnlijk hoger dan de pakweg 100 echte covid doden! De rest had zwaar onderliggend lijden en was toch wel gegaan vroeger of later.

  Waar wij angst voor moeten hebben is de totaal indoctrinaire wetgeving voor afstand houden (je weet wel die 1,5 m samenleving) die er aan zit te komen. Dan is ons land geen democratie meer maar een dictatuur. Laat Tim zich daar maar zorgen over maken, want er staat nog veel meer te gebeuren.

 5. Natuurlijk is die anderhalve meter er niet voor niets. Je zou je alleen kunnen afvragen, als politici, agenten en boa’s geen afstand hoeven te houden en geen mondkapje hoeven te dragen, of de maatregelen er zijn vanwege een virus of voor crowd control.
  Je zou je eer ook eens in kunnen verdiepen in hoe je je weerstand juist verbetert. Onder meer door zonlicht, goede voeding, ontspanning, sociale contacten, aanraking en plezier maken. Weinig kans dat virussen dan zin in je hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.